Gezond de winter door; hoe doe je dat? Eigenlijk is het simpel. Beweeg mee met de natuur. De Traditionele Chinese Geneeskunde leert ons een belangrijk ding: leef in harmonie met de seizoenen. Of zoals ik het vaak in de lessen zeg: respecteer de cirkel (de cirkel van het jaar, of van de dag, of van je leven). Wat kun je doen om in harmonie te leven met de winter?

Het is allemaal niet zo ingewikkeld. In de winter ligt de aarde braak. We zien diepe verstilling. De winter vraagt je om minder actief te zijn. Je hoeft niet direct een winterslaap te gaan doen, maar doe het wel rustiger aan. In de winter laadt de natuur zich opnieuw op. Doe dat ook! Het is de tijd van reflectie. Hoe was je afgelopen jaar? Hoe zie je het komende nieuwe jaar? Wat zijn je doelen? Zonder doelen zwabber je tenslotte maar een beetje rond.
De Gele Keizer, die wordt gezien als de grondlegger van de Chinese Geneeskunde, schreef: “In de winter is alles verborgen. Winter is the season of terugtrekking in de diepte, omdat het buiten koud is. In deze periode mag je de Yang niet verstoren of verdrijven, zodat je de Yin reserves de kans geeft om zich in jou te herstellen.”

Element Water
De winter hoort bij het element Water, het meest Yin van alle elementen. De Chinezen noemen dat Yin Yin. Bij het element Water horen de nieren en de blaas, en ook de seksuele organen. Maar ook botten en haar. De emotie die bij dit element hoort is angst. De aarde bestaat voor zo’n driekwart uit water. Wij mensen bestaan voor ongeveer 60% uit water. Water heeft geen vorm, neemt elke vorm aan. Het is het element dat het meest meegeeft, het zoekt de weg van de minste weerstand, maar tegelijkertijd kan het de sterkste rots in de loop van de tijd uitslijten. Naarmate we ouder worden, drogen we uit. Onze botten en haren worden broos, de huid verliest haar elasticiteit.

We proberen de harmonie met de winter te vinden, met het element Water. Hoe herken je of je Water-element in onbalans is? Nou, bijvoorbeeld wanneer je lage rugpijn hebt, pijn in je knieën, problemen aan de urinewegen, vermoeidheid en kortademigheid. Ook duizeligheid kan een indicatie zijn, evenals angst en weerstand tegen verandering of inflexibiliteit. Heb je pijn in je nek en je achterhoofd? Ook dat kan een aanduiding zijn.

Balans hervinden
Wat kun je doen om in de winter de harmonie te bewaren of weer terug te vinden?

Beoefen zelfacceptatie. Ieder van ons kent angsten. Angsten bevriezen ons, zodat we vast komen te zitten en ons hulpeloos voelen. Je angsten observeren zonder oordeel kan enorm bevrijdend werken. In plaats van je te verliezen in pogingen om je angsten te overwinnen, focus je liever op erkenning en acceptatie. Bewustzijn van je zelf en acceptatie van je zelf elimineren de angst, zodat we weer vrij kunnen bewegen.

Voed jezelf innerlijk. Stel je voor dat de ideeën en beelden die in deze rustperiode in je zijn geplant straks zullen ontkiemen, zoals in een tuin.

Zorg voor winterse voeding. Voed jezelf met warm voedsel en drink veel water; de winter zuigt het vocht uit je lichaam. Het is heel belangrijk om te hydrateren door dagelijks minstens 8 tot 10 glazen vers water te drinken. Eet verwarmend voedsel zoals wortelgroenten, volle granen, en kleine hoeveelheden vlees of viseiwit. Als je vegetariër bent, eet je meer bonen, noten en tempeh.

Houd jezelf warm (en vooral je nierstreek). Bereid je voor op het weer en kleed je dienovereenkomstig. De Chinese geneeskunde zegt dat de nek- en schoudergebieden de _Wind_-punten bevatten, waardoor ziekteverwekkers kunnen binnendringen, dus bescherm deze gebieden; draag een sjaal en houd je nek bedekt. Zorg er ook voor dat je nieren warm blijven, deze organen hebben de neiging heel snel af te koelen. De winter heeft te bieden, in de natuur en in je innerlijke zelf.

En verder: verzorg je huid goed, train dagelijks minimaal een half uur zodat de energie blijft stromen en mediteer ook.

Ondersteuning van etherische oliën

Zelfacceptatie. Young Living heeft een olie genaamd Acceptance. Hij bevat onder meer Geranium, Citrus en Coriander, heerlijk om in de winter in de diffuser te hebben, maar je kunt hem ook op de pols, achter de oren of in de hals smeren.

Er zijn verschillende oliën die je kunnen ondersteunen bij het voeden van je innerlijk: Frankincense, White Angelica, Harmony, Three Wise Men. Persoonlijk vind ik Sacred Mountain hierbij ook geweldig.

Ik gebruik veel essentiële oliën in de keuken. In de winter kun je kiezen voor verwarmende kruiden, Ginger is bijvoorbeeld een grote aanrader! Verder zijn Cinnamon Bark, Clove en Nutmeg over het algemeen wel bekend als verwarmende kruiden, maar denk ook eens aan Cardamom (heerlijk door de rijst), Fennel en Rosemary. Het fijne van de essentiële oliën is dat je je geen zorgen hoeft te maken over waar de kruiden vandaan komen, hoe de boeren zijn behandeld, of de kruiden vervuild zijn en dergelijke.