Achtergronden

No mud, no lotus.

– Chinees gezegde

Tai Chi is eigenlijk een foute naam

Zhu 2
evenementen
evenementen

Wij hebben het allemaal over Tai Chi, maar eigenlijk is dat niet helemaal correct.  Tai Chi is eigenlijk een filosofisch principe. Het is ook nog eens verouderde spelling. Die verouderde spelling noemen we Wade-Giles. De moderne spelling heet Pinyin. Wanneer we de vechtkunst bedoelen moet je eigenlijk zeggen: Taijiquan. Oftewel, in de oude spelling: Tai Chi Chuan. En om de verwarring compleet te maken: vaak genoeg wordt Tai Chi gezegd, maar wordt Qigong beoefend. Maar goed, de term Tai Chi is ingeburgerd. Dus gebruiken we hem maar. Ik geef les in Tai Chi. En dat betekent feitelijk dat ik lesgeef in Qigong – gezondheidsoefeningen – en Taijiquan – de vechtkunst.

Qigong spreek je uit als Tsjie Koeng. Het betekent letterlijk: energiewerk. De benaming Qigong is overigens pas midden vorige eeuw bedacht, als een overkoepelende term voor dat reusachtige veld aan oefeningen, die enorme variëteit. Taijiquan spreek je uit als Taai Dzjie Tsjoe-en. Je snapt waarom we in het westen meestal voor de term Tai Chi kiezen, dat bekt lekkerder.

De overeenkomsten
Qigong en Taijiquan zijn allebei meditatief. Qigong is als het ware de moeder van Taijiquan, het is op dezelfde principes gebaseerd. Qigong is duizenden jaren oud. Taijiquan schat men op 700 jaar oud. Qigong en Taijiquan zijn allebei meditatief.

De verschillen
Qigong is makkelijk. Taijiquan is ingewikkeld. Qigong bestaat uit korte oefeningen, Taijiquan is als het ware een lange oefening. Qigong kun je een keer in de week doen en je er lekker bij voelen. Taijiquan leer je alleen maar wanneer je dagelijks oefent. En dan nog duurt het over het algemeen jaren voordat je de vorm puur choreografisch beheerst. De vorm, zo noemen we dat in Taijiquan, bestaat uit een aantal bewegingen. Wij doen om te beginnen een 64-vorm. Bij Qigong merk je het effect direct. Je hoeft niet eerst maanden te trainen voordat de effecten merkbaar zijn. Bij Taijiquan duurt het jaren voordat de verdieping inzet, in eerste instantie zit je heel erg in je hoofd. Omdat de mensen die bij mij komen sowieso last hebben van teveel in het hoofd zitten, adviseer ik dan ook om te beginnen met Qigong. Je kunt later altijd alsnog Taijiquan gaan doen. Qigong is een soort slow motion bewegen. De zachte bewegingen zijn heerlijk ontspannend. Niet voor niets wordt het wel meditatie in beweging genoemd. Het is geschikt voor iedereen en absoluut blessurevrij.
Ik vind de weerbaarheidsaspecten die Taijiquan zo belangrijk dat ik ze ook inbreng in de Qigong-lessen. En overigens doen we in de Taijiquan-lessen ook Qigong, omdat ook het basale energiewerk van enorm belang is.

Qigong
Het idee dat we ook uit energie bestaan is niet alleen van de Chinezen. Alle volkeren op aarde wisten daarvan, maar de Chinezen hebben er een ware wetenschap van gemaakt. Het was pneuma voor de oude Grieken, prana in India, medicijn voor de Indianen in Noord-Amerika. De Chinezen hebben van die inzichten een ware wetenschap gemaakt. Door duizenden jaren de natuur en de mens te bestuderen ontwikkelde zich de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM).
Uit dat bestuderen van mens en natuur ontwikkelden de Chinezen drie modellen. Dat van Yin Yang, van de Vijf Elementen en van de Acht Trigrammen. Over Yin Yang en over de Vijf Elementen heb ik het vaak in de lessen, omdat het je enorm veel leert over hoe jij in elkaar steekt, hoe de wereld in elkaar steekt, waarom mensen reageren zoals ze reageren, enzovoorts. Het reikt je ook handvatten voor het verbeteren van je gezondheid, je welzijn en je weerbaarheid.

Een doel van Qigong en Taijiquan is het ontdekken van de kracht van ontspanning. Door ontspannen te bewegen gaat je Qi beter stromen door de meridianen (energiebanen) en worden blokkades opgeheven. Je zult al snel merken dat je minder in je hoofd zit en dat de ene beweging de andere opvolgt zonder dat je erbij na hoeft te denken.

Taijiquan
Taijiquan kun je vertalen als ‘ultieme verheven vuist’. Je beoefent het om te ontspannen, om gezond te blijven of weer te worden. Of om sterker te worden, geestelijk en emotioneel. Het bestaat uit zachte bewegingen, waarvan de Chinezen in de loop van duizenden jaren hebben ontdekt welk effect ze op ons lichaam hebben.

Taijiquan is een vechtkunst. En vechten doen we nog steeds, vrijwel dagelijks. Niet fysiek natuurlijk, maar we worden wel bijna elke dag mentaal uitgedaagd of we worstelen emotioneel. Je zult merken dat je door Taijiquan steviger in je schoenen komt te staan, dat je leven meer in balans komt.
Gezondheid is voor Chinezen de stabiele situatie. Pas als er blokkades optreden of bijvoorbeeld bepaalde organen te veel of te weinig energie krijgen (zoals door slechte voeding of te weinig correcte beweging), dan wordt de mens ziek.

Meditatie
Meditatie betekent volgens het woordenboek: ‘in gedachten verzonken zijn’. Meditatie is tot rust komen, overdenken. Er bestaan diverse vormen van meditatie. Als dat je iets lijkt moet je er eigenlijk eerst achter zien te komen welke vorm het beste bij je past. Het is niet zo belangrijk dat je lang mediteert. Wel is het noodzaak dat je regelmatig mediteert, er als het ware een dagelijkse gewoonte van maakt.
Hoewel meditatie ook wel wordt vergeleken met een innerlijk gebed, heeft het in principe niets met religie te maken. Het is een geesteshouding. Bij meditatie worden soms mantra’s gebruikt. Dat zijn teksten die je als het ware bidt. Maar dit is niet noodzakelijk.

Meditatie maakt gelukkiger, gezonder, geestelijk sterker. Het is een goede hulp bij het doorgronden van je karaktereigenschappen. Het leidt zeker tot een geestelijk groei en zuiverheid. Meditatie ontspant de gedachtenwereld en het lichaam dat onder invloed staat van onze geestesgesteldheid.

Geschikt voor iedereen
Taiijiquan en Qigong zijn geschikt voor iedereen, zeer gevarieerd, absoluut blessurevrij en heerlijk ontspannend. En natuurlijk heel erg gezond. Het beoefenen van Chinese bewegingskunst draagt bij aan je lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Je gaat je al snel lekkerder voelen, zeker als je de moeite neemt om dagelijks te oefenen. Je zult je meer ontspannen voelen en je organen gaan de effecten merken van de zachte training.
Je houding en je balans worden sterk verbeterd, ook je lichaamscoördinatie. Je immuunsysteem wordt beter. De zuurstofopname in je bloed wordt vergroot. De praktijk toont aan dat het ook uitstekend geschikt is om pijn te bestrijden. Zo kunnen RSI-klachten zeer goed met behulp van Tai Chi worden bestreden. Je komt meer in contact met je eigen lijf en je gaat je zowel lichamelijk als geestelijk en emotioneel beter voelen. Naast alle positieve effecten op het lichamelijke vlak zul je ook merken dat je in veel situaties steviger in je schoenen staat, dat je meer zelfvertrouwen hebt en allerlei stormen van het leven veel beter het hoofd kunt bieden. Door het beoefenen van Tai Chi kun je stress effectief bestrijden. Zowel in Taijiquan als in Qigong zijn de bewegingen ontspannen, rond en harmonieus, en ze zorgen in het algemeen voor:

– minder stress;
– meer energie;
– een gevoel van welbehagen en geluk;
– een verbeterde ademhaling;
– een lagere bloeddruk;
– een lager cholesterolgehalte;
– een verbeterde spijsvertering;
– een ongestoorde nachtrust;
– een ontspannen houding;
– een verbeterde lichaamshouding;
– minder pijn (bijvoorbeeld rugpijn);
– sneller herstel zwaar werk;
– een verbeterd concentratievermogen;
– een verbeterde bloedcirculatie;
– vermindering van slijm;
– sneller herstel na operaties;
– een betere mentale houding;
– een verbeterde afvalstoffenverwijdering.

Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat Tai Chi zeer effectief is om gezond te worden of gezond te blijven. Ook laten die onderzoeken vaak zien dat Tai Chi een van de weinige sporten is die na operatie heel goed beoefend kan worden.