Het is herfst. Overal zie je in de natuur paddenstoelen. Ligt het aan mij, of zijn het er dit jaar extra veel? Als je weet wat paddenstoelen voor je kunnen betekenen, dan zou je ze vaker in gerechten gebruiken. Niet alleen als topping op een pizza of als toevoeging in Chinese roerbakgerechten. Ik ben me zelf ook weer wat meer aan het verdiepen in de geneeskrachtige werking van deze schimmels.
In het Verre Oosten zijn paddenstoelen al duizenden jaren een manier van leven, zowel als voedsel als als medicijn. De oude wijsheid is tegenwoordig versmolten met moderne onderzoeken, die veel van de gezondheidsvoordelen van paddenstoelen bevestigen. In dit artikel belicht ik een paar paddenstoelen die een prominente plaats innemen in traditionele Chinese kruidengeneesmiddelen (TCM).

Reishi
Een paddenstoel die tegenwoordig in het westen ook meer aandacht krijgt is de Reishi, of Ling Zhi. Deze Ganoderma of lakzwammen zijn consolevormig en hechten zich aan boomstammen.
Het is een symbool van onsterfelijkheid in de oude Chinese cultuur, volgens de TCM-theorie, een krachtig Qi-tonicum. Het kalmeert ook de Shen (vrij vertaald: “geest”), voedt het hart en versterkt het bloed en de longen. In de volksgeneeskunde wordt al eeuwenlang Reishi gebruikt bij hoesten en andere luchtwegklachten zoals piepende ademhaling.
Ik werk veel met een klassiek kruidenboek, dat zo’n tweeduizend jaar geleden werd geschreven, genaamd de Shen Nong Ben Cao (ook bekend als: “Classic of the Materia Medica” of “Shenlong’s Herbal Classics”). Hierin vind je een van de vroegste verslagen van het therapeutische potentieel van Reishi, en verwijst ernaar als een krachtig medicijn.
Reishi-paddenstoelen vind je niet in de supermarkt. Reishi-paddenstoelenpoeder kun je wel vinden (en kopen) op internet. Op het eerste gezicht zou je waarschijnlijk niet erg onder de indruk zijn van het voedingsetiket. Maar voedingsetiketten vertellen niet altijd het hele verhaal. De Chinezen beschouwden Reishi als een kruid van spirituele kracht, welzijn en een lang leven. Recent onderzoek laat zien waarom keizers en leden van de adel Reishi waardeerden. In onderzoeksstudies werkt reishi als een immunomodulator. Dit betekent dat het zowel het immuunsysteem kan versterken als dat nodig is, als het kan kalmeren mocht dat nodig zijn. Bovendien heeft Reishi aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel en leverfunctie ondersteunt.

Cordyceps
Net als reishi wordt Cordyceps (Dong Chong Xia Cao) beschouwd als een kostbaar tonicum in TCM. Cordyceps kan in bepaalde opzichten zelfs opmerkelijker zijn dan Reishi, omdat het misschien wel een van de zeldzaamste (zo niet de zeldzaamste) kruiden in TCM is. Hoewel veel kruiden afkomstig uit het Verre Oosten nu in het hele westen worden verbouwd, groeit echte Cordyceps pas boven de 10.000 voet boven zeeniveau.
Wat nog intrigerender is aan de schimmel, is hoe hij vrucht draagt: Cordyceps zijn parasieten van insecten of schimmels. Met andere woorden, deze eetbare paddenstoel groeit op insecten als een soort zombie-apocalyps. Al eeuwenlang wordt cordyceps in TCM gebruikt om de longen te stimuleren en de nieren te voeden; in 1964 werd de schimmelparasiet officieel geclassificeerd als medicijn in de Chinese farmacologie.
In het begin van de jaren negentig kreeg Cordyceps korte media-aandacht vanwege verschillende records die werden verbroken door Chinese langeafstandslopers. Veel mensen dachten dat de Chinese atleten illegale anabole steroïden gebruikten. Het is grappig dat het verbreken van een wereldrecord kon worden bereikt door een parasiet in te nemen die groeit op mieren en andere insecten.
In TCM-toepassingen is Cordyceps een tonicum dat wordt gebruikt om de vitale functies te ondersteunen. Modern onderzoek (zoals een studie in de fytochemie) suggereert dat er overtuigende wetenschappelijke informatie over de schimmel is die wijst op significante farmacologische eigenschappen. Onderzoek heeft aangetoond dat Cordyceps net als Reishi het immuunsysteem ondersteunt.