Een loopmeditatie is wellicht de eenvoudigste vorm van mediteren. Vooral voor mensen die het moeilijk vinden om langere tijd achtereen stil te zitten. Je kunt het buiten doen, maar ook binnen. Als je maar een kamer hebt waar je enigszins in cirkels kunt lopen.
Een loopmeditatie duurt vijftien minuten tot een uur. Twintig minuten lopen is ook erg lekker als onderbreking van twee maal twintig minuten zitmeditatie.

Staan
Zorg dat je eerst goed staat. Voel je contact met de aarde. Houd je armen stil langs je lichaam, voor je buik of achter je rug. Voel je hele lichaam. Hou je rug recht, je hoofd ook. Kijk met een wazige blik vooruit, zonder iets te zien, maar je neemt wel alles waar wat zich binnen je gezichtsveld afspeelt. Laat het denken los; voel je hele lichaam.
Wordt je vervolgens vooral bewust van je onderlichaam. Verplaats je balans naar je rechterbeen. Stap met links. Stap met rechts. Begin rustig te lopen. Het tempo is belangrijk, slenteren zou een goede omschrijving zijn. Kijk uit dat je hoofd niet voorover zakt tijdens het lopen!

Loop zonder doel. Je loopt, maar het is meer zo dat je ergens bent dan dat je ergens heen gaat.

Ademhaling
Wees je bewust van je ademhaling. Controleer deze niet, observeer gewoon. Ontspan, zodat je adem in de richting van de buik kan bewegen en je diafragma in beweging zet. Blijf op een natuurlijke manier ademen.
Glimlach met je ogen. Voel hoe je ogen zachter worden. Na enige tijd verspreidt de glimlach zich van je ogen naar je hele gezicht. Voel hoe je gezicht zachter wordt. Van daaruit verspreidt de glimlach zich door je hele lichaam. Visualiseer dat iedere cel van je lichaam glimlacht. Laat alle zorgen en verdriet wegzakken uit je lichaam, via je voeten de aarde in.

Wandel in stilte, zowel van binnen als van buiten.

Voel de ruimte om je heen, voel de enorme ruimte in jezelf.

Wandel bewust, maar van elke stap een gebaar, zodat je gracieus loopt. Laat elke voetstap een indruk zijn van de vrede en de liefde die je voelt voor het universum.

Voor gevorderden
Als je een tijd gelopen hebt, en het wordt een beetje een patroon, word je dan bewust van het aantal voetstappen per ademhaling. Doe geen poging om je ademhaling aan te passen. Maak liever je stappen korter of langer. Zorg dat je 2, 3 of 4 stappen per inademing kunt doen. Datzelfde geldt voor de uitademing.

Wanneer je een natuurlijk ritme gevonden hebt, hou dat dan vast. Als een metronoom. Denk er aan dat het ritme comfortabel moet voelen.

Na een aantal weken van regelmatig oefenen zul je ontdekken dat je een stap meer kunt doen op de uitademing. Later gebeurt dat ook bij de inademing.

Glimlach met elke cel in je lichaam.