Ik loop elke dag met mijn honden in het bos. Langzaam aan beginnen de bomen te verkleuren. Het begon met de berken, maar nu laten ook andere bomen steeds meer geel zien. De paddenstoelen schieten overal uit de grond. Het is duidelijk: de herfst kom er aan. Tijd om los te laten en te somberen. Nou ja, dat laatste vooral wanneer onze Metaal-energie in onbalans is.

Even kort in de herhaling, na mijn recente artikel over de nazomer, over het element Aarde. Ik schrijf de namen van organen met een hoofdletter wanneer ik ze bedoel zoals de Chinezen in hun geneeskunde. Zij doelen niet op die lap vlees in je lichaam, maar ze doelen op de functie van het betreffende orgaan in de lichaam.

Afscheid nemen
Herfst. De dagen worden korter. Het wordt koeler; er zit echt kou in de lucht. De blaadjes verkleuren in de meest prachtige tinten, en vallen van de bomen. Het is ook de tijd om het kleurrijke voedsel te gaan oogsten dat kenmerkend is voor dit jaargetijde, zoals pompoenen. Herfst heeft ook alles te maken met afscheid nemen, met de emotie verdriet.
In de Chinese geneeskunde (TCM) wordt de herfst geassocieerd met het element Metaal en met de Longen. Mensen met veel Metaal-energie zijn georganiseerde types, ze houden van orde en structuur. Ze kunnen goed lijnen uitzetten, plannen maken, grenzen bewaken. Je vindt ze vaak bijvoorbeeld op financiële afdelingen of in managementfuncties.
In de herfst gaan we van de naar buiten gerichte natuur van de zomer meer naar binnen toe, naar de samentrekkende natuur die karakteristiek is voor het najaar. Het is goed om de projecten die je in het voorjaar en de zomer bent gestart af te ronden, en te genieten van de resultaten van je werk. Het is ook een hele goeie tijd om nieuwe projecten te starten, die zich meer naar binnen richten. Introspectie cultiveert lichaam en geest. De energie van de Longen heeft alles te maken met loslaten. Uitademen ís loslaten. De herfst is een goeie tijd voor meditatieve dingen. Om dingen los te laten die ons niet langer dienen. Zodat er weer ruimte komt voor nieuwe dingen die ons iets leren en ons helpen te groeien.

Longen zijn je Yin-orgaan, het Yang-orgaan dat bij Metaal hoort is je Dikke Darm. Metaal wordt verder geassocieerd met de kleur wit, met de smaak pittig, met de emotie verdriet, met je neus en met je huid. De Longen worden ook in verband gebracht met helder denken en communiceren, met open staan voor nieuwe ideeën, een positief zelfbeeld en het vermogen om los te laten, te ontspannen, en gelukkig te zijn.

Verdriet
In de Chinese geneeskunde is elk orgaan gerelateerd aan een emotie. Ik heb dr. Zhu allerlei mensen zien diagnosticeren, en het eerste waar hij dan over sprak – en daar sprak hij ook het langst over – dat waren emoties. Dat klinkt in onze oren raar. Maar emoties liggen voor de Chinezen aan de basis van je welbevinden en gezondheid. Longen worden geassocieerd met droefheid en rouw.
Wanneer de Longen in onbalans zijn of wanneer je in een periode van veel verdriet zit, zul je moeite hebben met loslaten en met verandering. De Longen worden ook geassocieerd met verbinding, dus als je moeite hebt met het loslaten van mensen, van dingen of ervaringen, en wanneer je zwelgt in het verleden, dan zou dit een aanwijzing kunnen zijn dat je Long-energie in onbalans is. Is de Long-energie in onbalans, dan kun je een overweldigend en constant verdriet ervaren. Dat kan uiteindelijk leiden tot bijvoorbeeld depressie.

In de TCM (Traditional Chinese Medicine) heeft elk orgaan een partner. Meestal wordt geredeneerd vanuit de Yin-organen. Maar elk Yin-orgaan heeft dus een partner, het Yang-orgaan. Bij de Longen hoort de Dikke Darm. Longen en Dikke Darm werken samen om de balans in je lichaam te behouden.
Emotioneel gezien is de herfst een mooie tijd om eens even stil te staan bij de dingen waar we maar aan blijven vasthouden. Een tijd om zaken te verwerken (een functie die hoort bij het element Aarde, de nazomer), zodat we in de Metaal-tijd, de herfst, kunnen loslaten.

Op zoek naar balans
Metaal is verbonden met de Longen. Dat betekent dat ademhaling een zeer belangrijk ding is om je Metaal-energie te beïnvloeden, weer in balans te krijgen. Op mijn Youtube-kanaal komt in de komende periode onder meer een filmpje over ademhaling in het algemeen en over de Boeddhistische en de Taoïstische ademhaling in het bijzonder. 


Klik hier voor mijn Youtube-kanaal

Geestelijke en emotionele voeding
Een ander aspect is negatieve energie. Wij staan in onze moderne maatschappij bloot aan een enorme hoeveelheid bagger. De mainstream media en sociale media zorgen voor een dagelijkse douche van negatieve energie. Ik merk in mijn eigen leven dat het fantastisch reinigend werkt om niet meer alles te willen zien, niet meer alles te willen weten, om heel bewust de dingen die je geestelijk nuttigt te selecteren. Dat is het hele jaar door van belang, maar speciaal in de herfst, wanneer je Metaal-energie het zwaarder heeft, wanneer je Long-energie piekt. Overigens, deze opmerking over de media geldt natuurlijk ook voor mensen in je omgeving die je voeden met negatieve energie. Zelfs als dat vanuit goede bedoelingen gebeurt is het geen goede zaak. Ik houd persoonlijk de boot een beetje af, wanneer ik merk dat mensen onderwerpen aansnijden die niets toevoegen aan mijn leven dan negatieve energie. Het centrale woord in deze aanpak is: bewustzijn. Wees je bewust van de geestelijke voeding die je nuttigt en van het effect dat het op je energie heeft.
Een perfecte en supergemakkelijke manier om je Long-energie een boost te geven is: wandelen in de natuur. Ga lekker het bos in. Zuig die heerlijke, koele herfstlucht op. Ruik de rijke geur van bomen, paddenstoelen. Niets werkt meer helend dan je verbinden met de natuur.

Metaal is van orde en structuur. De herfst is de tijd om opnieuw te organiseren, om op te ruimen. Dat geldt zowel in de fysieke wereld als emotioneel. Ruim je huis op. Ruim je computer op. Gooi weg wat je niet meer nodig hebt. Organiseer je kasten en de computermappen. Dat past perfect bij deze tijd. Ruim ook je emoties op. Het werkt bevrijdend, is in harmonie met het seizoen en helpt je Longen ook bij het loslaten.

Praktisch
Draag een das of sjaal. Zo simpel is het soms. De herfst wordt geassocieerd met Wind. Ja, ik schrijf dat hier ook met een hoofdletter. De Chinezen beschrijven je gezondheid aan de hand van wat we zouden kunnen noemen ‘meteorologische termen. Hitte, Damp, Koude, Wind, Vocht, enzovoorts. In de Chinese geneeskunde wordt wel gezegd dat Wind de oorzaak van honderd ziektes is. Het getal honderd is voor de Chinezen synoniem met ’veel’. Een das om je hals beschermt je tegen Wind, het houdt de Wind-punten (acu-punten) warm.

Het sterk houden van de Longen is een belangrijke zaak, zeker in de herfst een groter beroep wordt gedaan op het element Metaal. De Chinezen noemen de Longen een delicaat orgaan, omdat ze een de directe verbinding hebben met buiten het lichaam.

Voeding
Eerder noemde ik al de geestelijke voeding. Maar ook over fysieke voeding valt het een en ander te zeggen. In de herfst wordt het koeler. Het is dan verstandig om minder salades en ander rauw voedsel te eten. Langere kooktijden en hartiger voeding zijn gewenst om het lichaam goed te voeden. Voeding die makkelijker verteert. Dit seizoen wordt geassocieerd met wind en droogte, en daarom is het van belang dat we eten bereiden dat vocht toevoegt aan ons lichaam. Dat ondersteunt ons immuunsysteem gedurende de koude maanden. 
Er zijn allerlei producten aan te wijzen die goed zijn voor de Longen, bijvoorbeeld knoflook, gember, ui, zwarte peper, kaneel, kardemom, zoete aardappel, kool, walnoten, radijs, broccoli, prei, asperge, abrikoos, peer, appel, pruim, druiven, azijn, kaas, yoghurt.

Diagnostiek
Mensen bij wie de Long-energie in balans is zijn integer, ze houden zich in hun contacten eerder wat afzijdig, maar iedereen weet waar ze met die Metaal-mens aan toe zijn. Ze gaan correct en fair met iedereen om. Er is geen plek voor wanorde of conflicten in hun leven. Ze geven de voorkeur aan orde en structuur. Vaak zijn ze expert op een bepaald terrein, en altijd op zoek naar perfectie. Het zijn mensen die logisch denken en methodologisch handelen. 
Metaal draait om verfijning en en zelfwaardering. Het zijn precies die kwaliteiten die verdwijnen wanneer Metaal in onbalans is. Integriteit verandert in hypocrisie, eerlijkheid in relaties zal vaak veranderen in een autoritaire houding en nogal straffend gedrag. Structuur verandert in rigiditeit. Perfectie leidt naar teleurstelling. Logica gaat over in twijfel. 
Onbalans van de Long-energie vertaalt zich in fysieke klachten van de longen, zoals COPD, astma en bronchitis, en van klachten van dikke darm en huid. Sinus-problemen kunnen ook voorkomen. De onbalans zal ook een negatief effect hebben op het immuunsysteem.