Naar aanleiding van de vorige nieuwsbrief kreeg ik een noodkreet van een lezer: wintertenen. Wintertenen en -handen zijn een uiterst vervelend probleem. De pijnlijke kou slaat meestal toe op de rug van de handen, vingers en tenen, de zijkanten van de voeten, maar ook wangen en oren kunnen slachtoffer worden. Plaatselijk kan een harde knobbel of zwelling ter grootte van een tuinboon ontstaan, die wit, rood of paarsblauw van kleur is en zelfs blaren of zweren kan veroorzaken. Het gebied kan gevoelloos, pijnlijk gezwollen en ondraaglijk jeuken.

Bezien vanuit de Chinese geneeskunde hebben mensen die last hebben van wintertenen en -handen vaak een afkeer van kou, vooral in de winter wanneer ze nog dikkere kleding dragen. Ze hebben de neiging om gemakkelijk te transpireren (tenzij de koude ziekteverwekker stagneert in hun huid, dan zal er geen transpiratie zijn). Zodra de winter voorbij is, hebben de winterhanden de neiging om op te lossen.

De meeste patiënten zullen elk jaar episodes ervaren. Hoewel het geen ernstige ziekte is, is het wel een vervelend probleem waar je moeilijk van af komt. In de Chinese geneeskunde wordt gesproken over kou die binnendringt in het lichaam, en wanneer de persoon al een tekort aan Yang had kunnen Qi en bloed niet meer soepel stromen. De westerse geneeskunde gelooft ook dat de belangrijkste oorzaak koude temperaturen zijn, waardoor lokale kleine slagaders samentrekken, wat ertoe leidt dat de bloedtoevoer naar het gebied wordt aangetast en dat cellen in het lokale weefsel zuurstof tekort komen.
Zowel de westerse als de Chinese geneeskunde erkennen de intieme relatie tussen winterhanden en “de koude ziekteverwekker”, maar de westerse geneeskunde heeft op dit moment geen betrouwbare middelen om winterhanden te behandelen. Chinese geneeskunde kan winterhanden behandelen door het gebruik van “Yang verwarmende, koude verdrijvende” kruiden in combinatie met “bloedverplaatsende, stasisoplossende” kruiden. Bepaalde acupunctuur-punten masseren draagt ook bij aan de oplossing van dit probleem. Ook bepaalde voeding kan een positieve bijdrage leveren.

Kabeljauw
Als je snel moe wordt, een bleek gezicht hebt, winterhanden hebt, kan je koude-intolerantie het gebrek aan Qi en bloed zijn. En goeie voedingstip: kabeljauw is een uitstekend ingrediënt als je je Qi en bloed wilt herstellen. Bij TCM-voedseltherapie is bekend dat kabeljauw slechts twee deugden heeft. Dat zijn Bǔqì, dat helpt bij het leveren van Qi, en Bǔxuè, dat helpt bij het leveren van bloed. Dat is de reden waarom kabeljauw perfect is. Als je zo moe bent en het koud hebt in je kern, eet dan kabeljauw, dat helpt je lichaam warmte te genereren.