White Ape Academy

Welkom bij de

白猿学院

Bái Yuán Xuéyuàn

White Ape Academy

Onderdeel van Max Tack Trainingen

white ape 5

Welkom bij de White Ape Academy (WAA). De WAA verzorgt jaartrainingen voor mensen die verdieping zoeken in Qigong, Taijiquan en meditatie en die  geïnteresseerd zijn in de werking van Qi. Hoe gebruik je die Qi, om te helen of om te vechten? Dat waren vragen waar ik ooit mee zat, en die hebben geleid tot een zoektocht van zo’n dertig jaar naar antwoorden. Mocht je ambitie hebben om te gaan lesgeven in Qigong, Taijiquan en meditatie, om coach te worden of energetisch therapeut, dan biedt de White Ape Academy je een uitstekende basis.

Mijn kennismaking met vechtkunst en gezondheidsleer, nu zo’n dertig jaar geleden, heeft mijn leven radicaal veranderd. Deze jaartraining is bedoeld om jou fundamenteel te veranderen. Om jou naar je hoogste potentieel te brengen. Ja, dat is ambitieus. Maar ik leg de lat graag hoog. Ik ben je leraar, je gids door het rijke en wonderlijke landschap van Chinese gezondheidsleer en vechtkunst.
 
Om alle deelnemers voldoende persoonlijke aandacht te kunnen geven bestaat de groep maximaal uit tien deelnemers. Hoe snel je vordert hangt af van jouw motivatie en inzet. Voor een goede ontwikkeling is het van groot belang dat je dagelijks traint. De videolessen en de andere hulpmiddelen kunnen je daarbij helpen. Ik adviseer om elke week minimaal vier uur te trainen. Dat is in mijn ogen een minimum om op een goed tempo te vorderen. Naast het praktische deel zal ik je ook de nodige theorie aanreiken. Die theorie bestaat uit twee delen. Een beperkt deel waarvan ik vind dat dat nodig is voor een beter inzicht in de gezondheid en weerbaarheid. En een heel groot deel dat gewoon interessant is om eens een keer gelezen te hebben; typisch van die informatie die je later misschien ooit nog eens terug wilt kunnen vinden. In mijn ervaring is de inspanning die van je wordt gevraagd een peulenschilletje wanneer deze opleiding echt je passie heeft. Als jij de vonk in je draagt voor deze zaken, dan zal ik de wind zijn die je vuurtje aanwakkert.
 
Alle lessen worden in principe gegeven door mijzelf. Bij gelegenheid zal er een gastdocent zijn.
 
Het lesjaar 2021 / 2022

Tien zaterdagen
9.00 – 13.00 uur
€ 895,-
Examen (facultatief) € 75,-
Gratis toegang tot videolessen
Gratis twee privé-lessen van een uur

Minimaal aantal deelnemers: 8
Maximaal aantal deelnemers: 10

Gedurende het jaar beoordeel ik je inzet en je vorderingen. Aan het eind van het jaar vertaal ik die beoordeling in een graduatie, volgens een
gradueringssysteem dat ik in het verleden heb opgezet en dat acht graden omvat. Je ontvangt een certificaat dat je graad vermeldt.


Examen
Daarnaast is er de mogelijkheid om examen te doen, maar dit is volledig facultatief. Het examen bestaat uit een theoretisch en praktisch deel. In de opleiding krijg je een reeks aan Qigong-series aangereikt, evenals
een Taijiquan-vorm. Het examen omvat een praktijk- en een theoriedeel.
Voor het praktijkexamen kies je zelf twee elementen die het best bij jou
passen, waar je je het meest bij thuis voelt. Mocht je examen willen doen dan kost dit € 75,- en moet je minimaal 90% van de lessen hebben gevolgd.

Alle opgedane kennis en ervaring is uitstekend bruikbaar wanneer je op enig moment wilt gaan lesgeven of mensen wilt ondersteunen op het gebied van gezondheid en weerbaarheid.


Inhoud
Wat leer je concreet in het eerste jaar?

  • Qigong (vijf-elementen-series, een zachte variant van de Baduanjin, een oude Daoïstische serie en een aantal losse oefeningen).
  • Je leert de Tai Chi loop in enkele basisvormen. Deze loop is meditatief, en tegelijk is het een Qigong-oefening die de balans van mensen in korte tijd aanzienlijk kan verbeteren. De loop brengt je terug bij de natuurlijke manier van bewegen.
  • Taijiquan (Yang-stijl, 20-vorm).
  • Tuishou (Pushing Hands) basisvormen.
  • Basiskennis over lichaamsstructuur, ademhaling en intentie.
  • We werken aan ontspanning, balans, lichaamsbewustzijn.
  • Basiskennis TCM, basiskennis acupunten.
  • Basiskennis meditatie.
  • Je zult wat Chinese woorden leren en algemene kennis vergaren over de historie van vechtkunst en gezondheidsleer in China, over Chinese filosofie en cultuur voor zover relevant binnen de opleiding,

Tien zaterdagen
18 september, 16 oktober, 13 november, 18 december 2021
15 januari, 19 februari, 19 maart, 16 april, 14 mei, 18 juni 2022

9.00 – 13.00 uur 

Drie fasen
Deze jaartraining is het eerste deel van drie fasen. Die fasen heb ik vernoemd volgens oude Daoïstische traditie. De eerste heet HEALING. Bij voldoende belangstelling is er een vervolgjaar getiteld LONGEVITY. En – wederom bij voldoende belangstelling – is er een derde fase getiteld IMMORTAL. First things first. Eerst maar eens dit eerste jaar.

White Ape

 

Mijn leraar dr. Zhu Shengan was grootmeester van de vechtkunst Tongbei Quan. Daarnaast was hij traditioneel Chinees arts. Hij was van grote betekenis voor mijn ontwikkeling, en is dat feitelijk nog steeds ondanks dat hij al overleden is, omdat zijn kennis gelukkig nog voor mij bereikbaar blijft in de persoon van mijn goede vriendin en zijn belangrijkste leerling Brigitte Wang.

De volledige naam van de originele Tongbei Quan is Baiyuan Tongbei Quan. Bai betekent wit; Yuan betekent aap; Tong betekent open, duidelijk, vrij, verbonden, logisch en heel; en Bei betekent armen of rug. De naamgeving is dus onder meer een repectvolle buiging naar de man die mij op traditionele wijze aannam als leerling.
De Witte Aap wordt in de Chinese mythologie als een mystiek dier beschouwd. De enige soort aap die inheems is in China, algemeen bekend als Tongbei Yuan of Changbei (langarmige) Yuan, behoort tot de gibbon-familie en heeft armen die ver over zijn voeten reiken als hij rechtop staat. Samen uitgedrukt betekent het woord Tongbei “de twee armen met elkaar verbinden”. Het idee met betrekking tot boksen (Quan) is om de armen meer uitgestrekt en ontspannen te maken. Hierdoor kunnen Qi en interne kracht soepeler door de rug en de armen naar de handen gaan. Dit is het belangrijkste idee in Tongbei Quan en de reden voor de naam. Deze principes zijn ook specifieke en primaire kenmerken die worden benadrukt en toegepast op deze boksstijl.

Het is ook belangrijk voor vechtsporters en historici om te begrijpen dat de term Baiyuan Tongbei elders in Chinese vechtsporten wordt gebruikt. Veel stijlen gebruiken dit woord om het concept van het verlengen van de armen en het ontspannen van de schouders over te brengen. Het wordt ook gebruikt om specifieke oefeningen te beschrijven waarbij de rug en armen betrokken zijn. Een voorbeeld is een beweging die in moderne Taijiquan Open de waaier wordt genoemd. Volledig heet die beweging Open de waaier door de rug. Dat …door de rug geeft de essentie van de beweging aan.

De naam White Ape Academy betekent voor mij de toegang tot belangrijke diepere kennis. Kennis die door allerhande oorzaken (foute of slechte vertaling vanuit het Chinees, misinterpretaties of onkunde) helaas veel te vaak verloren gaat. Die kennis wil ik toegankelijk maken voor de leerlingen van de White Ape Academy.

Hieronder kun je je inschrijven bij de White Ape Academy. Voor meer informatie kun je contact met me opnemen.


Schrijf je in bij de White Ape Academy