Het element vuur is het meest Yange element. Het kenmerkt zich door licht, warmte, en activiteit. Verder staat Vuur voor de periode van jeugd, ontwikkeling en inspiratie, intuïtie, nieuwsgierigheid, interesse en leren. Het seizoen van dit element is de zomer.
Het element Vuur staat voor de organen hart en dunne darm. Het hart wordt ook wel de keizer van alle organen genoemd. In de Chinese Geneeskunde wordt het hart gezien als de zetel van de geest. Openheid, een goede communicatie, echte belangstelling zijn een uiting van sterke hart energie.
De emotie die bij het vuurelement hoort is vreugde en lachen. Liefde hoort uiteraard ook bij het hart. Voorwaardelijke liefde ontstaat wanneer je alleen blij wordt van externe omstandigheden. Onvoorwaardelijke liefde ontstaat wanneer je beseft dat je zelf liefde bent. Wanneer je dit beseft zul je een blijvend gevoel van blijheid en liefde voelen. Het komt namelijk van binnenuit.
De toestand van hart energie komt tot uiting in het gelaat. Iemand die verliefd is krijgt veel complimenten over zijn uitstraling. Dit is hart energie. Ook komt hart energie tot uiting via de tong. Wanneer de energie van het hart zwak is praat iemand heel langzaam. Ook stotteren kan een uiting zijn van zwakke hart energie.
Vuur heeft het element water nodig om in balans te blijven en andersom. Wanneer er teveel water is dooft het vuur. Andersom kan het ook dat er teveel vuur is en daardoor het water “verdampt”. Dit kan bijvoorbeeld doordat er teveel hitte in het hart vormt. Deze hitte moet worden afgevoerd door de blaas. Hitte in de blaas kan een blaasontsteking veroorzaken. Je ziet regelmatig dat vrouwen teveel hitte in het hart creëren doordat ze alle ballen hoog moeten houden voor het gezin en in tijdsnood komen. Het element vuur staat namelijk ook voor tijd. Tijdsnood geeft hitte in het hart. Tijd voor dingen nemen is daarom heel belangrijk.
De smaak van het element Vuur is bitter. De kleur die bij dit element hoort is rood. Dit betekent dat alle bittere en rode voedingsmiddelen het vuurelement versterken. Omdat bitter een beweging naar beneden heeft wordt het geadviseerd bij obstipatie. Het ontspant de galblaas die zijn gal naar de darmen stuurt en hierdoor de spijsvertering op gang helpt. Een voorbeeld van kruidenthee voor obstipatie is paardenbloem- en klitwortelthee die erg laxerend werken.
Hieronder volgen een aantal klachten die regelmatig voorkomen wanneer het vuur element uit balans is. Klachten van het vuurelement kunnen zijn:
Slaapproblemen, rusteloosheid, hartkloppingen, slecht geheugen, slechte bloedvaten, aderverkalking, spraakproblemen, koude handen.
Voeding kan ondersteunend werken bij een disbalans in het vuurelement. Onderstaande voeding zorgen voor meer klachten van het houtelement en kunnen beter worden vermeden.

  • Hete en verwarmende (yange) voeding.
  • Drinken: alcohol.
  • Verwarmende kruiden, gember en knoflook.

Welke voeding herstelt het vuurelement? Zoals eerder beschreven zijn bittere en rode voedingsmiddelen gunstig voor het vuur element. Bittere voeding droogt uit dus het is erg belangrijk om dit met mate te eten of drinken.
Hieronder volgen een aantal voorbeelden.
Bittere en neutrale voedingsmiddelen:

  • Groenten als radicchio, andijvie, witlof, olijf, rode biet, rode kool, veldsla.
  • Fruit: grapefruit, kweepeer, vlierbes.
  • Vlees als lam en alle soorten gegrild vlees.
  • Schapen- en geitenkaas.
  • Drinken: zwarte en groene thee, koffie, likeur.

Uiteraard geldt het advies om koffie, likeur maar ook zwarte en groene thee met mate te gebruiken. Bitter warm (koffie en likeur) kan bijvoorbeeld uitdrogend.