Verdieping Taijiquan via vier fasen

Als je een tijd Taijiquan hebt beoefend, wil je graag een hoger niveau bereiken, verdieping vinden. Het leuke aan Taijiquan is dat het niet competitief is, maar wel – zoals de dat noemen – evolutief. Je maakt vorderingen voor je eigen plezier en je kan vorderingen blijven maken, ongeacht je leeftijd. Deze evolutie leidt naar verlichting en een betere gezondheid.

Taijiquan verbeteren
Wanneer je eenmaal hebt besloten om je Taijiquan te verbeteren, zul je manieren en middelen vinden om dit te doen. Natuurlijk kan je leren van een goede leraar, en zijn er ook goede boeken die je kunnen helpen. Het is in ieder geval verstandig om een paar richtlijnen te volgen.
Een goede leraar is belangrijk. Je kan niet veel veranderen aan je talent of je fysieke mogelijkheden, maar een goede leraar en regelmatig oefenen kunnen je helpen een zeer hoog niveau te bereiken. Oefenen is eigenlijk absoluut noodzakelijk. Ook al heb je veel talent en een uitstekende leraar, dan kan je zonder oefenen onmogelijk de innerlijke principes van Taijiquan begrijpen en kan je er ook de vruchten niet van plukken. Oefenen is dus van het allergrootste belang. Wanneer je van gezondheid je prioriteit wilt maken en volop van je Taijiquan wilt genieten, zul je ook de tijd vinden om te oefenen. Zelf vind ik het een goede gewoonte om een vaste tijd van de dag te reserveren voor mijn training. Ik oefen elke morgen, en voor mij komt dat prima uit.
We weten allemaal dat Taijiquan een interne krijgskunst is. Dit betekent dat lichaam en geest samenwerken op een geïntegreerde manier. Intern betekent ook dat je je mentale capaciteiten moet gebruiken. Dit maakt Taijiquan nu juist zo interessant. Je gebruikt je verstand om te begrijpen waarom je bepaalde bewegingen uitvoert op een bepaalde manier. Wat is de bedoeling van de beweging? Is ze zinvol? Voelt ze goed aan? Worden de essentiële kenmerken van de Taijiquan gerespecteerd? Geeft de beweging je een sterker gevoel van Qi? Is de beweging veilig? Ben je geconcentreerd? Intern betekent dat verstand, lichaam en geest één moeten worden.
Proberen een hoger niveau te bereiken is plezierig, maar het is ook een uitdaging. Je moet wel beseffen dat niemand alles over Taijiquan weet, en ook dat het niet belangrijk is om er perfect in te worden. Het plezier en de positieve effecten komen vanzelf terwijl je naar een beter niveau evolueert.
Hieronder staan de vier fasen die in Taijiquan mogelijk zijn. Ze beïnvloeden elkaar en door aan één aspect te werken, werk je ook aan de andere. De vier fasen zijn een manier om vorderingen te maken, vier wegbeschrijvingen, maar er zijn overlappingen en ze vloeien soms in elkaar over. Sommige concepten zijn misschien onduidelijk in het begin, maar naarmate je vorderingen maakt zal je de betekenis ervan beter begrijpen. Het is dus zeker een goed idee deze tekst af en toe te herlezen, omdat je na verloop van tijd deze fasen beter zult kunnen bevatten. Niemand bereikt echter de perfectie in elk van de vier fasen, streven naar verbetering is het enige dat telt.

Fase 1 – Jing
Jing betekent mentale rust. Denk aan de stilte in je geest, denk aan de stilte binnenin. Verbeeld je dat je in een rustige omgeving bent, zoals een stille plek op een bergtop. Je zult gauw verstillen van binnenuit en je volledig kunnen concentreren op wat je lichaam doet. Wanneer je dan op een correcte manier je Tai Chi vorm loopt zullen de bewegingen deze mentale rust verder uitdiepen. Een goede controle over je bewegingen zal het niveau van je mentale rust verhogen en zo kan je geest positief inwerken op andere aspecten (van de Taijiquan). Het kan een tijdje duren eer je een goed niveau van mentale rust kunt bereiken, maar wanneer het je eenmaal lukt zul je merken dat het de volgende keren minder moeite kost. Jing helpt je te ontspannen en is essentieel wanneer je oefent.

Fase 2 – Song
Song wordt vaak vertaald als ontspannen, maar de echte betekenis is ruimer, het betekent ook losmaken en uitrekken. Beeld je in dat je gewrichten losjes geopend en ontspannen zijn, zonder stramheid, maar ook zonder ze te stretchen. Waarschijnlijk kun je bepaalde gewrichten helemaal niet uitrekken, maar dan gebruik je je gedachten om de ontspanning van deze gewrichten te visualiseren. Je romp moet je in verticale richting ontspannen. Beeld je in dat je vanuit het midden van je hoofd naar boven toe, en vanuit je middel naar beneden toe, je lichaam uitrekt, zodat je romp als het ware langer wordt. Je heup- en kniegewrichten moeten licht gebogen zijn. Dit is een techniek van bewust ontspannen, wanneer je gewrichten licht uitgetrokken zijn en geopend, zal je zien dat het onmogelijk wordt er gespannen bij te lopen. Song helpt je Qi te stromen, zorgt voor sterke en soepele pezen, gewrichtsbanden en spieren.

Fase 3 – Chen
Chen betekent zinken. Je zal regelmatig horen dat je je Qi moet laten zinken tot in je Dantian. De Dantian is een gebied in je buik, ongeveer drie vingers onder je navel, en het is een soort opslagruimte voor de vitale Qi in je lichaam. Bij Taijiquan ligt het centrum van alle bewegingen in het middel rond de Dantian. Uitademen kan helpen je Qi te laten zinken tot in je Dantian, en dit zal je ook helpen je gedachten te verstillen en je gewrichten te ontspannen. Je zal ondervinden, vooral wanneer je de buikademhaling gebruikt, dat het gebied rond de Dantian warm en zwaar aanvoelt. Dat is het gevoel dat je krijgt wanneer je Qi naar je Dantian zinkt. Waarschijnlijk zul je dit in het begin niet voelen, maar naarmate je oefent en je Taijiquan verbetert en je de vorm correcter uitvoert, zal je uiteindelijk in staat zijn de Qi in je Dantian te voelen en zal je leren je Qi te laten zinken. Chen vergroot de stabiliteit van je posities en helpt je bij het ontwikkelen van Song en Qi.

Fase 4 – Huo
Huo betekent levendig, actief. Sterk zijn, met een krachtige Qi en met een goed mentaal evenwicht is belangrijk. Voeg daar levendigheid (huo) aan toe en je krijgt een efficiënte Taijiquan, die leidt naar een goede gezondheid en die effectief is als krijgskunst. Deze levendigheid krijg je door regelmatig te oefenen met een correcte houding, losse gewrichten en een sterke innerlijke kracht. Huo helpt je Qi te ontwikkelen en verbetert je soepelheid.

Aangenamer
Wanneer je werkt aan de verbetering van je Taijiquan zal dit ook gebeuren. Denk eraan dat je bewust moet bezig zijn met wat je doet en regelmatig moet oefenen. Hou je gedachten bij de vier fasen. Concentreer je, bijvoorbeeld, een tijdje op één fase en ga vervolgens door naar de volgende. Volg deze instructies op en je reis op weg naar hogere niveaus van Taijiquan zal aangenamer verlopen.