Wetenschappelijk onderzoek heeft nu aangetoond wat Chinezen al heel lang weten: Tai Chi werkt heel goed bij fibromyalgie. Het beoefenen van Tai Chi zorgt er voor dat de klachten van fibromyalgiepatiënten verminderen. Aan het onderzoek van de afdeling Reumatologie van het Tufts Medical Center in Boston deden 66 patiënten mee.

Twee keer per week kreeg de helft van de patiënten Tai Chi les. De controlegroep bezocht tweemaal per week een informatiebijeenkomst over onderwerpen gerelateerd aan fibromyalgie. Deze informatiebijeenkomsten werden steeds afgesloten met twintig minuten rek- en strekoefeningen. Als uitkomst gold de score op een vragenlijst over fibromyalgieklachten. Deelnemers aan de Tai Chi lessen scoorden voorafgaand aan het onderzoek gemiddeld 62,9 punten. Na twaalf weken Tai Chi was dat gedaald tot 35,1 punten. Tai Chi reduceerde zowel fysiek als mentaal klachten.
In The New England Journal of Medicine zeggen de onderzoekers dat de uitkomst op zijn minst verder onderzoek rechtvaardigt. Bij het onderzoek was onder meer Ted Kaptchuk betrokken, de schrijver van het boek The web that has no weaver, een van de betere boeken op het gebied van Chinese gezondheidsleer.