Last van of pijn in de rug komt door een mechanische aandoening die kan komen door of voortkomen uit beschadiging van gewrichtsbanden, spieren, wervels of tussenwervelschijven. Deze kunnen ontstaan door een slechte houding, gebrek aan lichaamsbeweging, zwaarlijvigheid, ongewoon tillen of bewegen, zwangerschap, stress of depressie. Een verschoven tussenwervelschijf is een van de meest voorkomende oorzaken van rugpijn en hierdoor kan ischias ontstaan. Soorten rugpijn variëren naar gelang de oorzaak.

Symptomen
– spierkramp;
– pijn in de onderrug, licht tot ondraaglijk;
– stijfheid;
– uitstralende pijn of tintelingen op andere plaatsen.

Gegevens
Een verschoven tussenwervelschijf is niet echt verschoven, maar puilt uit wanneer de buitenlaag van de schijf degenereert en het zachte binnenste op het ruggenmergskanaal drukt, waardoor pijn en ischias ontstaan.  De meeste rugpijn wordt veroorzaakt door een verrekte spier. Blessures zijn de tweede oorzaak van pijn. Bijna 80% van alle volwassenen heeft wel eens rugpijn.

Behandeling

Ayurveda
Aloë vera kan worden genomen bij ontsteking en kan uitwendig worden toegepast bij pijn en ontsteking. Masseer de pijnlijke plek met mosterdolie om pijn en ongemak te verlichten. Gebruik cayennepeper uitwendig bij spierpijn en stijfheid.

Chinese kruidengeneeskunde
Paardewortel, ginseng 1 en acanthopanax kunnen worden gebruikt om pijn te verlichten. Jing Jie kan worden gebruikt bij zwelling en werkt pijnstillend. San Qi kan worden gebruikt bij zwelling en werkt pijnstillend.

Huis- en volksmiddelen
Kauw elke dag op wat mieriksblad om pijn te verlichten. Een mosterdkompres werkt pijnstillend en vermindert bloedophopingen.

Kruidengeneeskunde
Masseer de rug met een aftreksel van sneeuwalbast of neem een aftreksel, tinctuur af.