Bij osteoporose (broze botten) verliezen de beenderen hun dichtheid, waardoor ze breekbaar en broos worden. Dit wordt veroorzaakt door veranderingen van de hoeveelheid groei- en geslachtshormonen die chemische veranderingen in de botten veroorzaken, waardoor in toenemende mate calcium- en eiwitverlies optreedt.
Vrouwen hebben meer last van osteoporose dan mannen; de aandoening kan ontstaan of verergeren door een zittend leven, gebrek aan beweging, weinig calcium in de voeding, roken, zwaar alcoholgebruik, erfelijke factoren en langdurig gebrek aan oestrogeen.

Symptomen
– korter worden door krimpen van de botten van de ruggengraat;
– plotseling breken van een bot in de ruggengraat, gepaard gaand met hevige pijn en vervorming;
– stijfheid van de ribbenkast, waardoor kortademigheid en pijn ontstaat;
– pols-, onderarm-, hals- of heupfracturen door struikelen of vallen.

Gegevens
De botmassa heeft de grootste dichtheid bij vrouwen tussen de 30 en 45; tussen de 55 en 70 zal een vrouw 30 tot 40% van haar botmassa kwijt zijn. Komt het meest voor bij blanke vrouwen na de menopauze. Komt bij vrouwen vaker voor dan hartaandoeningen, beroerte, suikerziekte, borstkanker en artritis.
50% van de vrouwen van tussen de 45 en 70 zal last hebben van osteoporose in lichte vorm; 30% daarvan lijdt aan ernstige botdegeneratie. Wordt verergerd door diverse factoren, waaronder roken, overmatig alcoholgebruik en een zittend leven.
Vooral bij oudere vrouwen kan een abnormale kromming van de ruggengraat in de bovenrug ontstaan. Deze kromming is een gevolg van het inzakken van de ruggengraat, veroorzaakt door osteoporose.

Behandeling

Chinese kruidengeneeskunde
De aandoening wordt veroorzaakt door nierdeficiëntie en kan worden behandeld met Rhizoma cibotii, Radix dipsaci en Du Zhong. Kaneel werkt pijnstillend.

Kruidengeneeskunde
Drink driemaal daags een kopje thee van smeerwortelblad en laurierblad. Veel kruiden zoals hop, of gewone salie, bevatten oestrogeenachtige stoffen die botafbraak kunnen helpen voorkomen. Als je pijn hebt, gebruik dan pijnstillende kruiden als schietwilg, spirea en wilde yam. Kruiden die calcium bevatten, zijn brandnetel, peterselie, paardebloemblad, wier en heermoes. Drink zo vaak je wilt aftreksels van deze dranken. Neem oestrogeenhoudende kruiden die calciumverlies in de botten tegengaan, zoals goudsbloem, ginseng, Chamaelirium luteum-wortel, salie, hop, wilde yam of zoethout. Kruiden die de spijsvertering bevorderen zijn veldzuringwortel, rozemarijn, absintalsem en duizendblad.

Homeopathie
Ruta Graveolens bij pijn onderin de nek en langs de wervels. Aurum bij pijn die ’s nachts erger is, vooral in de schedel, de neus of het gehemelte. Calcarea Phophorica bij ledematen die pijnlijk, gevoelloos en koud aanvoelen.

Voedingstherapie
Recent onderzoek heeft aangetoond dat een groter magnesiumgebruik de ergste symptomen van osteoporose kan verlichten. Magnesium zit onder andere in sojabonen, noten en biergist. Calcium is zeer nuttig. De aanbevolen dosering ligt tussen 1000 mg en 1500 mg per dag. Vitamine D bevordert de opname van calcium in het lichaam. Eet voedsel dat borium bevat, dat de uitscheiding van calcium en magnesium door het lichaam beperkt en de aanmaak van oestrogeen vergroot. Fluoride kan nuttig zijn bij het voorkomen en behandelen van de aandoeningen, omdat hij botvorming stimuleert.