Mediteren vermindert stress en verbetert de aandacht. Het effect is al merkbaar na vijf dagen training van twintig minuten per dag en het werkt beter dan standaard ontspanningstechnieken. Dit concluderen onderzoekers van onder meer de Dalian University of Technology in Dalian, China, in the Proceedings of the National Academy of Science (Early edition online).
Tachtig Chinese studenten, die vooraf geen ervaring met meditatie hadden, beoefenden een westerse ontspanningstechniek, of een oosterse vorm van meditatie. Toeval bepaalde in welke groep de studenten terechtkwamen. Beide groepen scoorden na afloop van de studie beter op aandachts- en stemmingstesten dan een week voorafgaand aan de training, maar de meditatiegroep deed het duidelijk het beste. Die ging ook beter om met stress, afgaande op de bloedtesten na het uitvoeren van een moeilijke rekenopdracht. Na die som was de concentratie van het stresshormoon lager en de concentratie van bepaalde antilichamen hoger dan bij de andere groep, beide aanwijzingen voor een goede reactie op stress.
De vorm van meditatie die in studie werd gebruikt, heet integrative body-mind training (IBMT, of simpelweg geïntegreerde meditatie). Het is een vorm van aandachtstraining waarbij, anders dan bij traditionele meditatie, de nadruk niet wordt gelegd op het uitbannen van gedachtes. Bij IBMT wordt een staat van kalme aandacht nagestreefd, waarbij de student zich moet richten op bewustzijn van het lichaam, op ademen en op instructies van buitenaf.