Fibromyalgie


Fibromyalgie (of Fibrositis) is een chronische, door stress of beroep veroorzaakte aandoening, waarbij een reeks van spierkrampen periodiek ongemak en pijn veroorzaakt, meestal in de rug of de romp. De aandoening lijkt samen te gaan met koud weer of emotionele ontreddering. Fibromyalgie komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen en komt vaker voor bij mensen die angstig zijn en bij mensen die lang in dezelfde houding zitten. Pijnlijke plekken (er zijn negen specifieke plekken) worden op de aangetaste spieren gevoeld. Pijn en stijfheid kunnen in nek, schouders, borst, billen, knieën en rug worden gevoeld. In sommige gevallen gaan de aanvallen gepaard met uitputting en een slechte nachtrust. Fibrositis wordt niet als medische term beschouwd en er zijn artsen die de aandoening niet erkennen, omdat meestal geen aanwijsbare oorzaken voor de symptomen kunnen worden gevonden.

Symptomen
– ongemak en pijn in spieren of pezen;
– gevoeligheid op bepaalde plekken van de pijnlijke spieren;
– stijfheid.

Behandeling

Ayurveda
Zuurbes, als thee of als kompres, helpt bij Fibrositis. Basilicum werkt pijnstillend Wrijf de pijnlijke gewrichten in met kalmoesolie om de doorbloeding te verbeteren. De pijnlijke plaatsen kunnen met kamfer worden ingesmeerd om te verwarmen en genezing te bevorderen.

Chinese kruidengeneeskunde
Gan Caeo werkt krampstillend bij kramp in de benen. Bai Shao helpt bij kramp in handen en voeten. Ginseng versterkt het gehele lichaam.

Huis- en volksmiddelen
Leg kompressen met appelazijn op de pijnlijke plek; voeg meerdere kopjes azijn aan het badwater toe. Meng 1 eetlepel honing en azijn met een kopje heet water, en drink dit mengsel op.

Kruidengeneeskunde
Neem viermaal daags een aftreksel van sneeuwbalbast; dit werkt verlichtend. Sneeuwbalbast kan ook als tinctuur of in capsulevorm worden gebruikt. Masseer de pijnlijke plek met de zalf. Maak een vers pepermuntkompres en leg dat op de pijnlijke plek.

Aromatherapie
Lavendelolie werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Voeg heem aan het badwater toe of masseer de pijnlijke plek er lichtjes mee. Kamille-, lavendel- en rozemarijnolie werken ontstekingsremmend en pijnstillend en kunnen gebruikt worden voor plaatselijke massage of een kompres. Zwarte peper, eucalyptus-, majoraan- en benzoëolie stimuleren de bloedcirculatie ter plaatse en verminderen stijfheid.

Homeopathie
Aconitum napellus., bij pijn die plotseling begint en door beweging erger wordt. Arnica montana, bij spieren die gekneusd aanvoelen en door beweging pijnlijker worden. Bryonia alba, bij fibrositis in rug, nek en ledematen, die door beweging erger wordt. Matricaria chamomilla, bij pijn, stijfheid en een slecht humeur. Ledum pallustre, bij een koud gevoel in de spieren, gepaard gaande met pijn en stijfheid die bij kou afnemen. Strychnos nux vomica, bij pijn en stijfheid die met vochtig weer erger zijn en door druk verbeteren. Rhus toxicodendron, bij spieren die stijf zijn door te grote belasting; dit wordt beter door beweging. Cousticum hahnemanni, bij een ondraaglijke pijn in de spieren, die gepaard gaat met stijfheid en door kou erger wordt.

Bloesemremedies
Wrijf wat Rescue Remedy-creme op de pijnlijke plek om genezing te bevorderen en pijn te verlichten. Neem Rescue Remedy of Emergency Essence tijdens een aanval om te kalmeren.

Voedingstherapie
Koninginnegelei verlicht de symptomen. Neem extra calcium, magnesium en vitamine C om de spieren en gewrichten gezond te houden.

Reacties zijn gesloten.