In het westen wordt bij het eten vooral gelet op voedingswaarde. Hoeveel calorieën, koolhydraten, vitamines en mineralen zit er in voeding. Voor de Chinezen spelen de vijf elementen een belangrijke rol in alle facetten van hun dagelijks leven, evenals Yin Yang. Ook bij het koken. Yin wordt gezien als vrouwelijk, koud en donker. Yang is mannelijk, warm en licht. Elk element heeft een yin en een yang orgaan die elkaar in balans houden. Bij het element Vuur is het Hart bijvoorbeeld het Yinne en de Dunne Darm het Yange orgaan.

De Chinese voedingsleer gaat uit van de thermische waarde van voeding. Dit houdt in dat voeding een verwarmende (Yange) of afkoelende (Yinne) werking heeft. Elk voedingsmiddel is van nature meer Yin of meer Yang. Een banaan heeft bijvoorbeeld een heel afkoelende werking in het lichaam en kersen hebben juist een verwarmend effect. Daarnaast heeft de kooktechniek ook nog effect op de voeding. Koken in veel water maakt de voeding meer Yin (kouder) en grillen heeft bijvoorbeeld een heel verwarmend effect.

De voeding die lokaal groeit en in het seizoen is, is meestal precies de juiste voeding die je op dat moment nodig hebt. Toen mijn leraar dr. Zhu in 2004 naar Nederland kwam, sloeg hij geschokt de hand voor zijn mond toen het vliegtuig onder de wolken was gezakt. Voor het eerst zag hij Nederland. Koud en nat. In zijn ogen moesten de mensen hier wel enorm ziek zijn. Koud en nat betekent volgens de Chinese geneeskunde dat veel mensen last hebben van klachten als reuma en artrose.

Koud

Omdat het klimaat in Nederland in de winter koud is wordt van oudsher verwarmende voeding (stoofpotten) in de winter gegeten en wanneer het warmer is in de zomer wordt meer afkoelende voeding (salade) gegeten. Het is dus ook om die reden dat er rond de evenaar tropisch fruit groeit. Omdat het klimaat zorgt voor veel hitte kan de bevolking deze koelende soorten fruit (banaan, citrusfruit) goed verdragen. Wanneer wij echter elke dag bananen en sinaasappels eten koelt dit ons lichaam teveel af waardoor we koude in ons lichaam krijgen. Dit kan bijvoorbeeld zorgen voor koude handen en voeten, doorlopende verkoudheden of problemen met de ontlasting.
Overwegend is het klimaat in Nederland kouder en daarom hebben we dus meer verwarmende voeding nodig. Afhankelijk van klachten kan ook afkoelende voeding nodig zijn.


De vijf smaken

Elk element heeft zijn eigen bijbehorende smaak. Wanneer je bijvoorbeeld veel behoefte hebt aan zoet dan betekent dit dat het aarde element uit balans is. Vaak wordt dan juist chocolade, snoep of koek gegeten zodat het Aarde-element verder uit balans raakt. Aarde – zoet. Metaal – scherp. Water – zout. Hout – zuur. Vuur – bitter.
Wanneer je geen lichamelijke klachten hebt kun je starten met het gebruiken van voeding die alleen in het seizoen verkrijgbaar is. Biologisch eten is ook een absolute aanrader. Wanneer je wel klachten hebt, dan kun je je eten daarop aanpassen. Als het bijvoorbeeld pijnklachten zijn, begin dan eens met het vermijden van Yang voedsel, zoals pittig eten, rood vlees en koffie. In de komende nieuwsbrieven ga ik alle elementen beschrijven en de invloed die ze hebben, bijvoorbeeld op je gezondheid. Als pillen nodig zijn, zijn ze nodig. Maar zou het niet heerlijk zijn wanneer je je gezondheid op een geheel natuurlijke manier kunt verbeteren en ondersteunen? Dat kan. Door beweging. Door voeding. Door essentiële olie.
In zijn algemeenheid kun je zeggen dat eten volgens de vijf elementen wel wat consequenties heeft voor je eetgewoontes. De Chinezen zeggen: ontbijten als een keizer, lunch als een koning en dineren als een bedelaar. Een belangrijk iets om te veranderen is bijvoorbeeld warm ontbijten. Ik verzeker je dat je na enkele weken echter al verschil zal merken in je hoeveelheid energie. Wat kun je dan het beste eten ’s morgens? Een toegankelijke optie is vaak pap of pannenkoekjes. Ook soep biedt veel mogelijkheden.