De Vier Wachters is een serie van vier klanken: Song, Tong, Zhong en Kong. De energie van deze klanken is heel krachtig en intens voelbaar. Bij elke klank hoort een andere houding, en er hoort ook een visualisatie bij deze serie.

De visualisatie
Voor de Vier Wachters geldt het belangrijke Chinese concept Hemel – Aarde – Mens. Voel als je gaat staan dat jij de verbinden bent tussen hemel en aarde. Denk er aan dat de Chinezen bij het begrip hemel niet denken aan de wolken daarboven, of aan de blauwe lucht, maar aan de zon, de maan en de sterren. Ze stellen zich de hemel voor als heel veel lichtstralen (veel wordt weergegeven met het getal 100). Die lichtstralen stromen naar jou toe en ontmoeten elkaar in dat acu-punt boven op je hoofd, waarmee je ‘vast zit aan dat touwtje’. Niet voor niets heet dat punt Baihui, 100 ontmoetingen. Visualiseer die lichtstralen van de hemel naar jou toe, de energie van de aarde die van beneden door je heen stroomt; visualiseer dat je in een kolom van wit licht staat.

De vier klanken – de mantra’s – vormen de kern van de oefening. Je kunt de trillingen door het hele lichaam laten vloeien en vibreren, samen met het witte licht. Hoe meer je ontspant, des te intenser is de circulatie. Indien er zich ergens in het lichaam een blokkade bevindt, kun je speciaal die plaatsen met de klanken laten trillen. Laat het geluid uit de blokkade voortkomen en breng ook het licht erheen. Dit stimuleert de zelfregulerende en zelfhelende mechanismen van het lichaam.

Elk van onderstaande klanken doe je drie keer. Lekker lang, adem helemaal uit zonder jezelf te forceren. Het gaat er niet om hoe mooi de klank is, hoe zuiver, hoe lang. Het gaat er om dat je de heerlijke trillingen in je hele lijf kunt voelen. De spiraalbeweging van al je cellen wordt erdoor gestimuleerd.

松 Ontspannen, los [sōng] (-soeng-)
Je handen vormen een kommetje voor je buik, de armen hangen ontspannen. De ene hand rust op de andere en de duimtoppen raken elkaar (amper). Focus op je Dantian.

 Verbinden met [tōng] (-thoeng-)
Armen op schouderhoogte gespreid, handpalmen naar beneden gericht. Je bent verbonden met de Aarde-energie via je handen (Laogung), je voeten (Yongchuan) en via je Huiyin-punt, je perineum. Huiyin betekent letterlijk: ontmoeting met yin (de aarde is yin). Focus op je Laogung-punten.

中 Midden [zhōng] (-dzjoeng-)
Deze klank draait om het midden, het centrum. De handen hangen gevouwen midden voor de borst, handpalmen plat tegen elkaar op ontspannen wijze. Focus op het Mingmen-punt.

空 Hemel [kōng] (-khoeng-)
De armen gaan weer zijwaarts omhoog tot ongeveer schouderhoogte, ditmaal met de handpalmen naar de hemel gericht. De vingertoppen zitten ongeveer ter hoogte van je oren. Focus op je Baihui-punt.