Winter is verbonden met het element Water. Winter leert ons dat de enige manier waarop je het seizoen ten volle kunt genieten, is je er aan overgeven. En te leren wat het je te bieden heeft. In de winter ligt de aarde braak. De natuur oogt bevroren en dood. In deze diepe stilte van de natuur, roept de winter ons op om naar binnen te kijken, om ons opnieuw te verbinden met onze diepste zelf, om bevriend te raken met de duisternis in ons en om ons heen. In de winter worden al onze energieën opgeroepen om de diepten van ons zijn te bestuderen, zoals ook de zaadjes in de aarde aan hun metamorfose beginnen en een allereerste begin maken met het manifesteren van hun lot.

Rust
In de winter lijkt de natuur in ruste, en in die rust wordt nieuwe kracht gewonnen. De legendarische Gele Keizer, die wordt beschouwd als de grondlegger van de Traditionele Chinese Geneeskunde (Traditional Chinese Medicine, kortweg TCM) , stelde dat in de winter alles verborgen is. Het is het seizoen van terugtrekken in de diepte, vanwege de kou buiten. In deze tijd mag je de Yang energie niet verstoren (Vuur, actief), zodat je de Yin reserves in jezelf kunt herstellen.
In de diepte – in onze kern – is de plek waar we bang zijn voor de reis, vandaar dat we de duisternis uitbundig proberen te vullen met licht. We vieren de feestdagen, eten en drinken meer dan anders, socialiseren veel, en proberen het alleen-zijn waartoe de winter oproept te vermijden. We realiseren ons kennelijk niet dat de poort naar onze innerlijke wereld in deze tijd van het jaar het meest toegankelijk is. En je weet wat ik altijd zeg: het levenspad is een pad naar binnen toe. Naar je diepste zelf. Daar vind je stilte. Daar vind je onvoorwaardelijke liefde. Waarheid. Daar vind je heling. Dus gebruik deze periode van het jaar nuttig!
Water is verbonden met de Nieren en de Blaas. Mensen met veel Water-energie worden wel De Filosoof genoemd. Diepe denkers. Water is ook verbonden met de emotie angst.
Ons lichaam bestaat voor 60% uit water. Als we ouder worden beginnen we uit te drogen. Onze botten en haren worden brozer, onze huid verliest haar veerkracht, onze geest wordt minder flexibel. Soms komen dingen die in onze diepte lagen opeens ook meer aan de oppervlakte. De TCM reikt ons veel zaken aan om deze uitdroging binnen de perken te houden: lichamelijke en mentale oefeningen, voeding.

Angst
In gezonde toestand helpt angst ons om alert te blijven, om oplettend te zijn. In gevaarlijke omstandigheden kan constructieve angst ons gidsen door waarschuwingen, door ons moed te geven. Als Water in onbalans is, wordt angst een obstakel dat ons belemmert in onze bewegingen. Het kan zich dan manifesteren als chronische gespannenheid en ongerustheid, of als een intense fobie. In de TCM wordt gesteld dat overmatige angst de Nier-energie beschadigt, terwijl slecht functioneren van de Nieren weer de angst doet toenemen.

Onbalans
Symptomen die geassocieerd worden met Water in onbalans zijn lage rugpijn, kniepijn en kniezwakte, blaasproblemen, vermoeidheid en kortademigheid, duizeligheid. Maar ook seksuele problemen, angst, hoge bloeddruk en hoofdpijn in het achterhoofd, inflexibiliteit en verzet tegen verandering.

Wat te doen?
Hoe blijf je nou gezond en vrolijk tijdens de winter? Leer jezelf te accepteren. We hebben allemaal angsten, maar laat ze je niet belemmeren. Leer jezelf observeren zonder te oordelen. Zelf-bewustzijn en zelf-acceptatie maken dat je weer op een gezonde manier kunt bewegen.
Neem ook tijd om ‘te luisteren’ en opnieuw op te laden. Luister naar je lichaam. Neem de tijd. Neem de rust. Zoek de stilte in jezelf. Daar vind je ook antwoorden. Vanuit de rust kun je luisteren. Naar anderen. Naar jezelf. Neem waar. Gedachten, gevoelens, dromen. Neem ze waar zonder te oordelen, zonder te analyseren. Wees niet bang voor je duistere kant, accepteer alle beelden en waarnemingen. Bekijk ze later nog eens rustig om te zien of er een innerlijke boodschap aan jou tussen zit.
Koester jezelf. Stel je voor dat de ideeën en beelden die in jou zijn geplant, net als in een tuin, zullen ontspruiten in de lente. Koester de beelden van hoop, laat ze groeien, zich ontwikkelen, binnen in jou. Op een stille en natuurlijke manier, net zoals planten groeien.
Voed jezelf goed. Eet warm voedsel, drink veel water. Winter haalt het vocht uit je lichaam.
En tot slot: houd jezelf warm. In de TCM zegt men dat nek en schouders de ‘Wind-punten’ bevatten, waardoor pathogenen – ziekmakers van buitenaf – kunnen binnendringen. Bescherm die plekken dus, draag een das.