Ruim twintig jaar geleden maakte ik mijn eerste Tai Chi les mee… en ik werd diep geraakt! En heel langzaam veranderde mijn levenspad. Het werd een avontuurlijke reis, die me langs een reeks van leraren voerde en vier keer naar Beijing bracht.
Vandaag de dag zijn de meeste mensen wel overtuigd van de positieve effecten van yoga op de gezondheid. Maar de meesten weten nog niet dat Tai Chi ongelooflijke verbeteringen teweeg kan brengen bij vrijwel alle aandoeningen. Westers wetenschappelijk onderzoek naar deze oeroude oefeningen toont meer en meer aan hoe effectief Tai Chi is bij preventie en genezing. Het is een uitdagend pad voor wie zijn of haar gezondheid zelf in de hand wil nemen.

Ook in Nederland zie je steeds vaker mensen ergens in een park slow motion bewegen. En in Apeldoorn kun je al sinds 2002 in de zomer gratis les krijgen. De basis van deze gezondheidsoefening is meer dan vierduizend jaar oud, en bestaat uit cirkelende, vloeiende bewegingen. Je werkt aan een ontspannen lichaam, een ontspannen geest, een scherp bewustzijn van je lichaam – waardoor je onbalans op welk front dan ook sneller waarneemt – en een ontspannen ademhaling.
Tai Chi Chuan, zoals de vechtkunst volledig heet, is gebaseerd op dezelfde principes als Qigong, gezondheidsoefeningen die een bestanddeel vormen van de TCG, de Traditionele Chinese Geneeskunde. Eigenlijk durf ik na ruim vijftien jaar ervaring met lesgeven wel te beweren dat Tai Chi een probaat middel is bij vrijwel alle aandoeningen, misschien niet in alle gevallen een pad naar genezing biedend, maar wel naar heling, heel worden, een aandoening beter – meer ontspannen – kunnen dragen.

Een wezenlijk verschil tussen de Chinese cultuur en de westerse (en dus ook tussen westerse en Chinese wetenschap), is dat er voor ons westerlingen maar één waarheid kan bestaan. De Chinezen vinden het heel normaal dat verschillende dingen naast elkaar waar kunnen zijn. Daar kun je raar tegen aan kijken, maar vergeet niet dat er een paar miljard Chinezen zijn. Het gaat dus niet om een minderheidsgroepje.

Patiënten met een hartkwaal wordt aangeraden om lichte oefeningen te doen, en Tai Chi Chuan hoort dat beslist bij. Het helpt je om fitter te worden. Recent onderzoek toont aan dat Tai Chi zorgt voor een minder hoge bloeddruk, lagere glucose- en cholesterolwaarden en een verbeterde fitheid. Inmiddels is Tai Chi steeds vaker een onderdeel van programma’s om hartpatiënten te helpen herstellen van een hartaanval of hartoperatie. Er zijn sterke aanwijzingen dat Tai Chi de kwaliteit van je aderen verbetert. Een recent onderzoek toonde zelfs aan dat Tai Chi effectiever was dan wandelen.
Steeds vaker wordt Tai Chi voorgeschreven aan mensen die strijd leveren met kanker, omdat het hen helpt met het omgaan met hun ziekte. Onderzoekers stelden onder meer verbetering van de kwaliteit van leven vast, ook een afnemen van vermoeidheid, een betere immuun-functie en meer ontspanning. Ik heb zelf jarenlang lesgegeven in een inloophuis voor mensen met kanker, en veel positieve verhalen mogen horen over de bijzondere effecten van de oefeningen.

Longziektes als emfyseem en bronchitis komen veel voor en kunnen iemand behoorlijk ontregelen. Recent werden COPD-patiënten onderzocht, waarvan een groep Tai Chi beoefende en een controlegroep niet. Na een half jaar waren van de Tai Chi groep longfunctie en diafragma sterk verbeterd, evenals de fitheid.
Door de zachte bewegingen is Tai Chi perfect voor patiënten met reuma, artrose en fibromyalgie. Onderzoek laat zien dat Tai Chi spanning, angst en pijn reduceert, en de kwaliteit van leven fors verbeterd.

Er is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar Parkinson. Het toont aan dat na zes maanden Tai Chi het uithoudingsvermogen van Parkinson patiënten toeneemt en hun balans verbetert, waardoor het risico van vallen afneemt.

Er zijn nog talloze klachten waar Tai Chi een positief effect op heeft. Wil je daar iets over vragen? Je kunt me altijd bellen, 06 – 2129 8781.

Zoals een bekende Tai Chi leraar ooit zei: “De belangrijkste reden om Tai Chi te beoefenen is dat wanneer je eindelijk zo ver bent dat je het leven begrijpt, je ook gezond genoeg bent om er van te genieten.”