Waarschijnlijk ga je dit verhaaltje lezen vanwege de titel. Die heb ik bewust negatief gesteld. Als er had gestaan “Kies voor positief” of “Het leven is mooi” was de kans dat je dit was gaan lezen toch wel kleiner geweest. We hebben een soort van drang naar het negatieve. Dat komt door alle negatieve energie waar we de hele dag door aan blootstaan. 

Vandaag tijdens de docentenopleiding hadden we een heel interessant gesprek. Over het leven. Over hoe je in het leven staat. Over leven in het moment. Over de veelheid aan negatieve energie die we dagelijks over ons uitgestort krijgen en hoe je je daar het beste tegen wapent. In feite, luidt mijn stelling, is alles terug te brengen tot een simpele keuze. Op elk moment van de dag kies je voor het positieve of het negatieve.
Stel je het leven voor als een café. Je loopt naar de bar en gaat een drankje bestellen. Je kunt kiezen uit een glas bruisende uilenzeik of een glas sprankelend frisse champagne. “Zegt u het maar…”

Mening
Waar kies jij voor? En de mensen in je omgeving? Die negatieve energie waar we aan bloot staan komt vaak uit je omgeving. Wat doet die of die het slecht, he? Wat een rampweer. Het gaat steeds slechter. Mijn pensioen gaat achteruit. Heb je gehoord dat de buurman van zus en zo ook ziek is? Oh, wat is dat familielid weer dom bezig.
Ja, we zijn Hollanders en we hebben overal een mening over, en vaak is dat een negatieve mening. Het valt direct op wanneer iemand roept: “Wat een heerlijke regen!” Of wanneer iemand op een verjaardag, wanneer net iedereen zijn gal heeft gespuwd over bijvoorbeeld de politiek, opeens vaststelt: “Wat een heerlijk moment, he? Zo samen zijn, mekaar weer eens lekker knuffelen en oppeppen…” Mocht je zo’n positieveling in je omgeving ontdekken, klamp je er dan aan vast. En probeer de kunst af te kijken.

Champagne
Het leven is een kroeg en jij staat aan de bar een drankje te bestellen. Kies voor de champagne. Steeds weer. Als je voor uilenzeik kiest zal het leven je steeds weer dat drankje aanbieden en wordt je vanzelf een azijnpisser. Ik weet het, het is best eens lekker om je beklag ergens over te doen. Maar er kleven gevaren aan. Negatieve gedachten en uitspraken zullen negatieve energie aantrekken. Positieve gedachten genereren positieve dingen. Dus, kies je voor een glaasje ellende en depressie? Of kies je op elk moment van de dag bewust voor een heerlijk glas tintelende champagne? In dat laatste geval zul je merken dat het leven je steeds vaker een glaasje daarvan komt aanbieden.
Wat betekent dit in de praktijk? Heb je er moeite mee om je te onttrekken aan de negatieve energie? Begin eens met de krant op te zeggen en vermijd de journaals op televisie. En let er eens op als je mensen ontmoet, van sommigen krijg je energie, anderen lijken je leef te zuigen. Ook hierin lijkt me de keuze simpel. En vooral: denk positief. Vermijd negatieve gedachten, zeker over jezelf. Laat gedachten als “Oh, dat heb ik weer dom gedaan” of “Ik heb ook altijd ellende” onmiddellijk achterwege. Focus je op de mooie dingen. Die zijn er zat.En als je daarmee begint zult je steeds meer mensen aantrekken die je daarbij helpen. Geloof me: het leven is wondermooi!