Ik stond eens ’s ochtends Tai Chi te doen in het Oranjepark. In mijn uppie, vroeg in de ochtend, heerlijk bewegen. Terwijl ik bezig was zag ik vanuit mijn ooghoek een echtpaar aan komen lopen, en ze bleven staan om te kijken. Na een paar minuten sloot ik af en keek naar ze, om ze te begroeten. Tot mijn verwondering zag ik dat bij de vrouw de tranen over de wangen biggelden. Zo slecht was mijn Tai Chi toch ook weer niet.
Nee, zonder dollen, ze gaf zelf aan dat ze ook niet wist waarom ze huilde. Het werd in gang gezet door naar mijn bewegingen te kijken en ze kon het niet stoppen. Mijn conclusie was dat ze ontroerd was. Het gebeurde me later nog wel eens, dat mensen begonnen te huilen als ik een Tai Chi demonstratie gaf. En ik hield het er maar op dat dat een uiting van emotie was. Maar er is meer aan de hand. Daarvoor moet ik iets uitleggen over de bijnieren.

Bijnieren
De bijnieren zijn twee kleine orgaantjes bovenop de nieren, ongeveer zo groot als een druif, die hormonen aanmaken. Adrenaline bijvoorbeeld, dat zorgt voor de vecht- of vluchtreactie in gespannen situaties. Vroeger hadden we dat nodig, als we werden aangevallen moesten we of hel hard weglopen of hard toeslaan. Er is ook nog een tweede hormoon, cortisol genaamd, dat door de bijnieren wordt aangemaakt. Dat wordt geproduceerd wanneer we niet vluchten, of wanneer we ontkennen dat er stress is. We staan de hele dag bloot aan stress, al hebben we dat niet meer door. In het werk, in het verkeer, ’s avonds duiken we achter de computer of achter de tv. Onze systemen komen niet meer tot rust. Onze bijnieren overproduceren hormonen en raken uitgeput. Dat kan tot een veelheid aan ondefinieerbare klachten lijden.
Cortisol reguleert de bloedsuikerspiegel, de zout- en waterbalans in de cellen, de mineralenhuishouding, het houdt het immuunsysteem in balans, het reguleert de bloeddruk, is bij mannen verantwoordelijk voor de aanmaak van oestrogeen en bij vrouwen voor de aanmaak van testosteron en het bepaalt je vermogen om met stress om te gaan.

Cortisol beschadigd je cellen. De manier van het lichaam om cortisol er uit te krijgen is… huilen. De tranen spoelen de cortisol weg. Deels. We staan bloot aan zoveel stress dat we doorlopend cortisol en adrenaline produceren. . Of je nu stress krijgt door je levensstijl, gezeur op je werk, door je gedachten, onverwerkte emoties, verkeerde voeding, het inademen van chemicaliën, synthetische medicatie, vaccinaties, het komt voor de bijnieren allemaal neer op een constante bedreiging. We leven in een rare, onnatuurlijke wereld. We lopen vrijwel continu op onze tenen, onze agenda’s zijn overvol, we eten ongezond.
We consumeren lege voeding: vlees van dieren die aan enorme stress zijn blootgesteld, groente en fruit dat amper zon heeft gezien en dus weinig of geen Qi bevat. We sporten overmatig, hebben een veel te hoge werkdruk, te weinig slaap, drinken te veel koffie, gebruiken bovenmatige hoeveelheden suiker, fout zout, verkeerde vetten, noem maar op.
De westerse medische wetenschap kan met dit fenomeen weinig. Eigenlijk kennen artsen maar twee aandoeningen, twee uitersten voor aandoeningen van de bijnieren: de ziekte van Addison (extreem onderactief) en de ziekte van Cushing (extreem overactief).

Wanneer je dan in dat stressvolle leven opeens daadwerkelijk rust ervaart – door Tai Chi te beoefenen of te mediteren, of soms zelfs als je iemand Tai Chi ziet doen – dan gaan de tranen spoelen. Ze spoelen cortisol weg.