Intentie (意 Yi) is een actief deel van je bewustzijn (神Shen). Intentie kan het fysiologisch functioneren van het menselijk organisme beïnvloeden. Je bewustzijn beïnvloedt de Qi door Yi.
Er zijn twee interpretaties van Qi. Het refereert aan adem (lucht). Maar het verwijst ook naar ‘ware adem’ (真气Zhen Qi), oftwel ‘originele adem’ (元气 Yuan Qi), die genoemd wordt in de Chinese geneeskunde én naar ‘interne Qi’ (内气 Nei Qi) die genoemd wordt in school voor interne Martial Arts.

Yi is niet een soort kosmische energie. Het kan worden uitgelegd als de fysieke manifestatie van een gedachte of een actie. Een beeld of een gedachte die beweging faciliteert. Je lichaam is in de ogen van de Chinese vechtkunstenaar een lege schil of vorm, die door de Yi wordt gevuld. Stel je laat iets vallen. In een flits is er het besluit om het op te vangen. Onbewust vult de lege schil die je lichaam is zich met Yi en bereikt de optimale houding om te vangen. De vereniging van Yi en Qi is tegelijk de beweging van je denken, je adem en je Interne Qi.
Er is een punt tussen de gedachte om iets te gaan doen en het daadwerkelijk doen. Je zou kunnen zeggen: een verbinding tussen gedachte en actie. Eigenlijk heeft dat punt ook een soort geheugentje. Zoals een violist tijdens een strijkconcert zijn vingers wel beweegt, maar zijn vingers zijn hem vaak al voor, wéten al wat ze moeten doen. En zijn adem ondersteunt de beweging van intentie, Qi, lichaam.

Wanneer de ademhaling de geest volgt, dan wordt hij langzamerhand vanzelf flexibel, dun, lang en gelijkmatig. Interne energie-oefeningen helpen de intentie om die interne Qi te leren beïnvloeden. Het is belangrijk dat de Interne Qi de geest en de bewegingen volgt. Daardoor wordt je steeds beter in het sturen en leiden van je Qi. Dan bereik je een stadium waarin Yi en Qi één worden.