Misschien ben jij je net als ik steeds bewuster bezig op het gebied van voeding. En koop je ondertussen ook minder schadelijke schoonmaakproducten. Steeds meer mensen kiezen voor puur natuur. Maar heb je je ook al eens verdiept in makeup? Als man gebruik het niet vaak. Maar omdat ik een fan ben van Young Living, omdat zij nu een hele bijzondere makeup-lijn in Nederland hebben geïntroduceerd, omdat ik een vrouw heb die graag makeup gebruikt EN omdat ik iedereen een in alle opzichten gezond leven gun, besloot ik me eens in te verdiepen in cosmetica. En ik moet toegeven: ik ben me kapot geschrokken. Niet alleen van de hoeveelheden rotzooi in makeup, maar ook van de houding van de industrie, van de manier waarop de rotzooi wordt verbloemd.

Laat ik je even meenemen in mijn ontdekkingen.

Ondanks de wettelijke regels en ondanks de sussende geluiden van de cosmeticaproducenten is er een grote kans dat jouw favoriete producten bijvoorbeeld de volgende giftige stoffen bevat: lood, cadmium, nikkel, beryllium en arsenicum. Ja, en dan wordt er al gauw gesproken over ‘veilige bovengrens’. Veilige bovengrens? Waarom die troep niet helemaal weren uit dit soort producten? Want niemand weet iets over bijvoorbeeld de werking op langere termijn.

Giftige stoffen in je makeup:

Ffalaten

Verstorend voor je endocriene systeem, dat verantwoordelijk is voor je hormoonhuishouding. Kan schadelijk zijn voor je ontwikkeling en voor je voortplantingsorganen, en het kan neurologische schade veroorzaken. Onderzoek aan de Universiteit van Maryland toonde aan dat deze stof zorgt voor verminderde vruchtbaarheid. Ander onderzoek linkt ffalaten aan vroegtijdige bevallen en endometriose.
Weet je wat ffalaten zijn? Die worden bijvoorbeeld gebruikt om producten te plastificeren, ze meer flexibel te maken en meer kleur- en geurvast. Producenten beweren dat deze rommel onder ‘geur’ valt en dus onder het bedrijfsgeheim.

Lood

Iedereen weet dat lood slecht voor de mens is. We stoppen het niet voor niets ook niet meer in verf, toch? Waarom vinden we het dan nog steeds in foundation, lippenstift en zelfs in bepaalde tandpasta? Van lood is bewezen dat het een neurotoxine is, een zenuwgif. Lood kan miskramen veroorzaken, afname van de vruchtbaarheid en het kan invloed hebben op de hormoonhuishouding.

Quaternium-15

De naam klinkt al zo onvriendelijk. Je weet misschien al dat bijvoorbeeld bij bewerkt hout formaldehyde vrij kan komen. Maar wist jij al dat je bij je cosmetica beducht moet zijn op dit fenomeen? Dat komt door Quaternium-15 en andere conserveringsmiddelen die worden toegepast. Formaldehyde is een bekende veroorzaker van kanker. Het grootste risico bestaat bij inademing. Quaternium-15 wordt in cosmetica het meest toegepast, in mascara, in poeders en in eyeliner.

PEGs

Polyethyleenglycol – oftewel PEG – wordt gebruikt om cosmetica dikker, zachter en gelatineachtig te maken. Een vast ingrediënt van crèmes dus. Het probleem van PEGs is dat ze vaak verontreinigd zijn met ethyleenoxide en 1,4-dioxane. Dit zijn bekende kankerverwekkers, die onder meer schadelijk kan zijn voor het zenuwstelsel. PEG-verbindingen bevorderen bovendien de penetratie van stoffen via je huid. Dat is prima als het gezonde stoffen zijn, maar vervelend als het om schadelijke stoffen gaat.

BHT, BHA

Houdbaarheid. Daar draait het om bij deze stiffen. Conserveringsmiddelen dus. Ze worden veel gebruikt. Bijvoorbeeld in chips, boter, vlees, kauwgom, bier, en natuurlijk in producten als lippenstift en oogschaduw. Hormoonverstoorders, die huidallergie kunnen veroorzaken en organen kunnen aantasten.

Parabenen

Hier heb je misschien al wel van gehoord. Parabenen zijn zo ongeveer een beroemdheid als het gaat om ‘stoffen die je moet mijden in makeup’. Ook weer zo’n conserveringsmiddel, en ook weer zo eentje die makkelijk door de huid dringt. Beïnvloedt de hormoonfunctie, voortplantingsorganen, je zenuwstelsel en je immuunsysteem. Parabenen zijn aangetroffen in borstkankerweefsel. Omdat parabenen nu zo’n slechte naam hebben, gebruiken fabrikanten tegenwoordig vaak fenoxyethanol. Ja, dat klinkt ook fris. Het heeft veel van dezelfde schadelijke eigenschappen. In Japan is het al verboden.

Om een lang verhaal niet nog langer te maken noem ik de volgende stoffen even, waarvan ik durf te beweren dat je ze beter kunt mijden: octinoxate (slecht voor onder meer je schildklier), p-fenyleendiamine (slecht voor je luchtwegen), roetzwart (kankerverwekker, bekend onder namen als carbon black, channel black, pigment black 6 en 7, actylene black, froflow, arogen, arovel, arrow, atlantic en black pearls) en siloxanen (verstoren je hormoonsysteem).

Samengevat kun je het volgende zeggen. Cosmetica zit vol met gifstoffen. Om te conserveren bijvoorbeeld, of om kleur of geur te geven, om zacht te maken. Fabrikanten verhullen maar al te graag dat die stoffen worden toegepast. En er zijn uiteraard sussende geluiden als ‘het zijn maar lage concentraties’. Van die stoffen weten we dat ze onder meer kanker veroorzaken, de hormoonhuishouding ernstig kunnen verstoren, het immuunsysteem onderuit schoppen, en je zenuwstelsel en je organen kunnen aantasten. Je kunt natuurlijk een studie maken van wat er in bepaalde producten zit. Maar je kunt ook radicaal overstappen op Savvy Minerals makeup. Dan ben je in één klap van alle hierboven beschreven ellende verlost. De laagste concentratie schadelijke stoffen is… o! Savvy (gezond verstand) Minerals makeup is een volkomen natuurlijk en veganistisch product, en uiteraard niet op dieren getest!

In dit artikel ligt de focus wellicht wel heel zwaar op gezond en veilig, maar ik hoor in mijn omgeving ook niets dan lovende woorden over de fenomenale kwaliteit van Savvy Minerals makeup.