Parkinson patiënten hebben baat bij Tai Chi. Dat werd recent gepubliceerd in het New England Journal of Medicine. Het gerenommeerde blad beschreef  de resultaten van een onderzoek naar de effecten van Tai Chi training bij Parkinson patiënten, Tai Chi and Postural Stability in Patients with Parkinson’s Disease. Het lijkt er inderdaad op dat Tai Chi bij patiënten met licht tot gemiddelde Parkinson evenwichtsverstoringen reduceert, met alle bijkomende voordelen van minder vallen en verbeterde functionele capaciteiten.

Het onderzoek werd gefinancierd door het National Institute of Neurological Disorders and Stroke, en omvatte 195 patiënten. Deze groep kreeg twee keer per week een uur Tai Chi les. En dat gedurende 24 weken. De patiënten vertoonden significante verbetering op het gebied van evenwicht, vooral vergeleken met andere patiënten die bijvoorbeeld rekoefeningen leerden.

Rijdende bus
Fu Zhong Li van het Oregon Research Institute is een expert op het gebied van bewegingswetenschappen en leider van dit nieuwe onderzoek. Hij vertelt dat Parkinson patiënten altijd last hebben van houdingsinstabiliteit, schudbewegingen, verstarring van bovenlijf en ledematen, en langzamer bewegen door verslechterende coördinatie. Tai Chi is aan training voor het hele lichaam. Als één deel van het lichaam beweegt, beweegt de rest ook. Onder- en bovenlichaam worden gecoördineerd. Li vergelijkt het met het staan in een rijdende bus. Als de bus versneld of vertraagd of een hoek om gaat moet je je gewicht verplaatsen om in balans te blijven. “Zo werkt Tai Chi ook,” schetst hij.
Een beweging als de Enkelvoudige zweep vereist gecompliceerde coördinatie van het hele lichaam, zo stelt Li. Een beweging als Wolkenhanden vraagt om goede hand/oog-coördinatie.  Als resultaat van het beoefenen van Tai Chi ziet Li dat het lichaam minder stijf wordt, dat de patiënten beter kunnen lopen, dat de houding verbetert en ook de coördinatie veel beter wordt. Ook na het stoppen van de lessen bleven de verbeteringen nog zeker drie maanden aanhouden.

De gezondheidseffecten van Tai Chi zijn al herhaaldelijk aangetoond in wetenschappelijke studies. Washington Universiteit in St. Louis rondde bijvoorbeeld in 2008 een onderzoek op kleine schaal af, waarin werd erkend dat Tai Chi een effectieve en veilige vorm van oefeningen biedt voor personen met een lichte tot gemiddelde vorm van Parkinson.

Tai Chi reduces imbalance in Parkinson’s patients – National Tai Chi | Examiner.com http://www.examiner.com/tai-chi-in-national/tai-chi-reduces-imbalance-parkinson-s-patients#ixzz1nWkZUxJz