In veel oude culturen gebruikte men een model van vier of vijf elementen, om de wereld rondom ons te kunnen verklaren. Deze modellen ontstonden uit vele jaren observatie. De Chinezen hebben er een ware wetenschap van gemaakt, en het model van de vijf elementen vormt de kern van de Traditionele Chinese Geneeskunde. De Chinezen onderscheiden de elementen Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur.

Die vijf elementen zitten natuurlijk in elk van ons, maar steeds anders verdeeld. Elk element heeft invloed op ons, via de organen van ons lichaam. Bij organen moet je niet denken aan die lappen vlees in je lijf, maar aan de functie. Traditionele Chinese artsen dichten elk orgaan veel uitgebreidere functies toe dan westerse wetenschappers. Het lichaam is een koninkrijk, en elk orgaan is een belangrijke functionaris. Elke functionaris heeft eigen verantwoordelijkheden, en ze werken ook op een specifieke manier samen. Elk orgaan is verbonden met een energiekanaal, een meridiaan. Er zijn twaalf van die kanalen, die feitelijk de boodschappers zijn die de instructies van de functionarissen tot in de verste uithoeken van het koninkrijken brengen, uiteindelijk naar elke cel van je lichaam.
De energiekanalen komen op bijna 400 plaatsen op je lichaam aan de oppervlakte, en daar kun je invloed uitoefenen door er op te drukken, door te masseren, of door er een naald in te steken. De punten vormen ingangen naar de dieper liggende structuren. Elk punt vertegenwoordigt een andere kwaliteit van energie, heeft een unieke rol in het koninkrijk.
Het energetisch systeem van de vijf elementen is onder te verdelen in twaalf organen (6 Yin en 6 Yang), waarbij elk element twee Yin- en twee Yang-organen kent. Eén element vormt een uitzondering, en is verbonden met twee Yin- en twee Yang-organen.

Leidend element
En dan is er binnen die vijf elementen bij ieder van ons één element dat leidend is. Dit element beschermt ons en gidst ons door het leven. Het leidende element zorgt er voor dat we ons tot ons hoogste potentieel kunnen ontwikkelen. Het is het element dat bepaalt hoe we groeien en ons ontwikkelen, en ook hoe we in onbalans raken. Onbalans van elke soort, of het nou lichaam, geest of ziel betreft, is het resultaat van het falen van het leidend element om balans te bewaren. Er is altijd veel discussie over geweest of we nou geboren worden met dat leidend element, of dat dat pas later ontstaat door trauma op jonge leeftijd. (Waarbij trauma niet te zwaar moet worden opgevat. De rol in je gezin kan daar al bepalend voor zijn, of de aandacht die je wel of niet van je leraar krijgt.) Zoals ik het geleerd heb, en ook zoals ik het dagelijks in mijn praktijk ervaar, zijn beide van belang. Je wordt er mee geboren, met die zeer persoonlijke mix van energieën. Je genetisch materiaal. Er wordt wel gezegd: je erfenis van zeven generaties voor jou. En vervolgens wordt die hele persoonlijke mix van energieën blootgesteld aan allemaal gebeurtenissen die je mee helpen vormen. Iedereen van ons kent in zijn leven wel van die – zoals ik het in goed Nederlands noem – life defining moments. Momenten waarvan je achteraf kunt vaststellen dat ze een scharnierpunt in je leven waren. Onze leidende energie vormt ons leven ten goede, als we naar de signalen luisteren, of ten slechte als we dat niet doen.

Ook nieuwsgierig naar wat je leidende element is? Hoe je onbalans kunt oplossen? Kom eens langs voor een gratis proefles.