Het element in de ander herkennen

Recent schreef ik een artikel over de Vijf Elementen, en vooral over je leidende element. Ik krijg regelmatig vragen over hoe je de elementen – en vooral het leidende element – in de ander kunt herkennen. Dat is lastige en complexe materie, maar in dit artikeltje geef ik je wat eenvoudige tips. Ga er maar eens mee oefenen. Ik ben benieuwd naar de resultaten!

Voor mensen die met energie werken is de eerste blik op een cliënt belangrijk. Volgens de Chinese diagnostiek vertelt het uiterlijk van mensen veel over hun toestand, uitgaande van de vijf elementen. Je ziet dingen aan de ogen, wenkbrauwen, lippen, oren, neus, haren, gezichtstint, enzovoorts. Nou ja, feitelijk let een Chinees arts op vier belangrijke zaken: kleur, geluid, geur en emotie.
Je constitutie komt in de loop van de jaren tot uiting in je uiterlijk. Persoonlijk vind ik vooral de kleur in het gezicht vaak veelzeggend. Maar je moet wel uitkijken met té makkelijke conclusies. Je leert in eerste instantie dat een nogal rood gezicht te doen heeft met het element Vuur. Maar je hebt variaties in rood. Vuur zorgt niet voor een continu rood gezicht, wel voor geregeld rood kleuren. Een constant rood gezicht is veel meer terug te voeren op de moeder van Vuur – Hout – of op het kind van Vuur: Aarde. Aarde en Hout kunnen Vuur in onbalans brengen en problemen zichtbaar maken door een constant rood gezicht.

Signalen
Er zijn wat directe signalen waardoor je onbalans in elementen bij iemand kunt herkennen. Neem nou Hout in onbalans. Kijk naar de ogen. Een directe blik, alsof een antwoord van je wordt verwacht. Een bevestiging voor die eerste indicatie kan zijn: erg gespannen spieren rond de mond of van de nek. Vuur zie je in de kraaienpootjes naast de ogen. Alle elementen zorgen voor een glimlach als ze in balans zijn, of doen alsof ze in balans zijn (ja, dat kan ook nog), maar alleen Vuur zorgt voor die lachrimpeltjes bij de ogen.
Het element Aarde kun je bijvoorbeeld zien aan de mond. Die is vaak licht geopend, of zie er als hij wel gesloten is uit alsof hij open zou willen gaan. Alsof de mond verlangt naar voedsel. Metaal is het makkelijkst herkenbaar aan de ogen, net als Hout. Maar Metaal lijkt altijd door je heen te kijken, in de verte staren in plaats van jou zien. De Metaal-ogen lijken zich niet te willen verbinden. Ook Water zie je goed in de ogen. Maar hier is het vooral de beweging. Water-ogen hebben niet de verstilling van Metaal of de kracht van Hout’s staren. Water-ogen lijken te flikkeren, rond te springen, alert op gevaar en klaar om dit te mijden.

Mocht je meer over de Vijf Elementen willen weten, dan kun je je via de website abonneren op de nieuwsbrief, of kom eens langs voor een gratis kennismakingsles!