Lekker slapen en uitgerust wakker worden is voor iedereen een soort van ontdekkingsreis. We zijn allemaal verschillend, en er is geen algemene toepasbare regel.
We proberen in ons leven dingen zo energiezuinig mogelijk te doen, om energie zo effectief mogelijk te gebruiken. We focussen op energiebesparing, en niets is daarbij effectiever dan een goede nachtrust. Er zijn allerlei uiteenlopende regels over hoe je zou kunnen of moeten slapen. Maar het belangrijkste is dat slapen natuurlijk zou moeten zijn, en elk individu heeft andere natuurlijke gewoontes. Er is dus geen vaste regel over hoe je moet slapen, maar er zijn wel wat regels over hoe je een goede, effectieve slaap kunt bereiken.

Begrijp de basis
Taoïsten geloven dat de rechterkant van je bovenlijf gevuld met Qi is, terwijl de linkerkant is gevuld met bloed. Voordat je gaat slapen ‘kijk je in je hart’. Je gaat niet op een reis dus er is geen noodzaak om je geest te laten dwalen.
Slaap niet als een dode. Plaats je handen niet op je borst, of laat ze rusten in vreemde posities. Alles wat de zuurstofinname belemmert moet je vermijden. Als je ligt in ruste moet je makkelijk kunnen ademen en je bloed moet vrijelijk door de aderen kunnen stromen. Buig armen en benen niet te ver door, want dan wordt de bloedstroom afgekneld.

De drie posities van de wijsgeer
Ga op je rug liggen als je een rechte houding wilt bevorderen. Deze ligging is heel goed als je rugklachten hebt na zwaar werk, als je maar uitkijkt dat je matras niet te zacht is. Je bed moet niet zo hard zijn dat je je botten voelt, maar ook weer niet zo zacht dat je druk voelt op je wervelkolom en ribben. Zachte bedden hebben een compressie-effect, waardoor de wervelkolom gekromd wordt. Leg je handen ontspannen neer. Als je warme handen hebt kun je ze over je Dantian leggen.

Ga op je rechterzij liggen als je maag leeg is. Hierdoor worden ‘bloed’ en Qi in je lichaam in balans gebracht. Je reduceert de stress op je hart en zult in zijn algemeenheid dieper slapen. Mensen met hartproblemen slapen het beste in deze positie. Je linkerhand laat je rusten op je heup of bovenbeen. Zorg dat borst en buik niet te veel ingeklemd worden, zodat je makkelijk en natuurlijk kunt ademen.

Ga op de linkerzij liggen om spanning op de maag te voorkomen. Als je maag gevuld is slaap je in deze positie rustiger, maar wel kort. Kijk uit dat je je hart niet te veel naar binnen duwt. Je hart zou zijn werk makkelijk, onbelemmerd moeten kunnen doen. Neem de tijd om hiervoor een goede positie te vinden. Deze ligging zal de druk op je spijsverteringsorganen reduceren. De rechterhand rust op heup of bovenbeen.

[hr_shadow]