Dr. Xie Peiqi

The will to win, desire to succeed, urge to reach your full potential: keys that will unlock the door to personal excellence.

– Confucius

Grootmeester Yin-stijl Baguazhang

Dr Xie

Xie Peiqi was als kind al slim en snel, zo wordt verteld. Hij was het buurjongetje van Men Baozhen, die hem erg aardig vond. Al gauw kreeg Xie de kans om martial arts tot in al zijn finesses te bestuderen. Yin stijl Bagua zoals die aan Men was doorgegeven bestaat uit acht vechtsystemen gebaseerd op acht verschillende dieren. De vechtkunst is helemaal gebaseerd op het Boek der Veranderingen. De basis van het systeem vormt de leeuwenstijl, de hardste stijl, gebaseerd op het Qian trigram. Hierbij vormen de toppen van je vingers steeds het middelpunt van de cirkel. De lengte van de uitgestrekte arm en hand bepalen dus de radius van de cirkel.

Men Baozhen was een reus onder de Chinezen. Hij was 1,92m groot en zeer sterk, een imposante figuur, bijna bovennatuurlijk. Je kunt je voorstellen dat met die lange armen de leeuwenstijl hem op het lijf geschreven was, vrijwel geen enkele tegenstander kwam bij hem in de buurt. Zijn vegende, snijdende, hakkende en hakende technieken regenden op de tegenstander neer met onvoorstelbare kracht.

Max en dr. Xie Peiqi in 2003

Talent
Dr. Xie was niet groot en in zijn jonge jaren ook niet uitzonderlijk sterk. Een beetje de gemiddelde Chinees. Maar hij had talent. Onder leiding van Men oefende hij veel en dacht veel na over de vechtkunst. Hij studeerde alle vaardigheden intensief, en vond het heerlijk als hij de technieken in een gevecht kon beproeven. Door de training in zijn jeugd had hij een gezond hart, sterke buikspieren, een sterke wil, harde botten, soepele pezen en veel kracht verkregen.

Hij slaagde er uiteindelijk in om helemaal één te worden met de vechtkunst.
Zijn persoonlijkheid, lichaamsbouw, zijn unieke begrip en persoonlijke smaak maakten dat Xie het meest vaardig geraakte in het Phoenix systeem. Maar hij kende alle andere dierensystemen ook door en door. Het Phoenix systeem is ontleent aan het Xun trigram in het Boek der Veranderingen. Xun is de wind, Xun treedt binnen. Het staat ook wel bekend als de windmolen-stijl. De stijl is snel, het centrum van de cirkel is bij de pols tijdens het snelle draaien en het uitvoeren van de vele variaties. De Phoenix-stijl kent acht vechtvormen: duiken, verlengen, hakken, schokken, transformeren, verwijderen, indraaien en steken. Het zijn snelle compacte bewegingen, die dr. Xie op het lijf waren geschreven en die hij hard, stevig, rond en vol uitvoerde. Op het oog net een spiralende wervelwind, een windmolen die naar vuurvliegjes slaat.

De nog niet genoemde dierenstijlen zijn eenhoorn (lijkt het meest op Tai Chi), haan, draak, slang, aap en beer.

Je succes in martial arts hangt af van drie factoren. Een goede leraar, de voor jou juiste stijl en tenslotte: talent. Bij dr. Xie zat dat op alle drie de fronten goed.

Volgens de traditie die inmiddels was ontstaan bracht Xie Peiqi (1920 – 2003) vele jaren door bij zijn leraar Men Baozhen en verzorgde hem in zijn laatste jaren. Hij gaf les aan vele studenten, maar eveneens de traditie volgend koos hij slechts één opvolger voor het leren van het gehele systeem. Deze leerling kwam helaas tragisch om het leven in 1985. Daardoor was dr. Xie Peiqi de enige nog levende persoon die het gehele systeem van Yin stijl Bagua kent. Hij maakte zich grote zorgen dat de belangrijke kennis verloren zou gaan en daardoor brak hij met de traditie en probeerde zoveel mogelijk van zijn kennis aan zoveel mogelijk mensen door te geven.

Video
Hij begon om al zijn kennis vast te leggen in boeken en op video, in de hoop dat het systeem zal blijven voortbestaan. Dat is ook hoe ik hem leerde kennen. Samen met mijn goede vriend Carlo Thuvis – die in Rotterdam een sportschool heeft en lesgeeft in onder meer kickboksen en freefight – was ik lang op zoek naar een goede leraar, eentje die daadwerkelijk traditionele kennis had en deze ook wilde delen.
Dr. Xie heeft hard gewerkt om in ieder geval het gehele vechtsysteem door te geven aan zijn leerling He Jinbao. He Jinbao traint sinds 1971 bij dr. Xie. Hij is zeer getalenteerd op het gebied van krijgskunst en wijd zich helemaal aan het ondersteunen van dr. Xie bij het vastleggen van zijn kennis in boeken en op video.

Londen
Eén van dr. Xie’s leerlingen – John Davies – was vele jaren te vinden in Londen. Hij was hoofd van de Europese afdeling van Yin stijl Bagua. Elk weekend trainde hij in Regent’s Park met een groep mensen. Regelmatig organiseerde hij gratis workshops, waar belangstellenden uit heel  Europa op af kwamen. Ook ik vond mijn weg naar Londen.

Toen dr. Xie in 2003 overleed werd He Jinbao zijn opvolger in het vechtsysteem. Helaas is er voor het uitgebreide gezondheidssysteem niet echt een opvolger. De kennis van dit systeem is nu versnipperd.
Dr. Xie had geleerd grote kracht te ontwikkelen. Ik heb zelf mogen ondervinden dat dat kleine kereltje je enorm pijn kon doen zonder zich schijnbaar in te spannen. Dr. Xie viel ooit een man aan met wat men noemt ‘Lifting Palm’, en deed hem belanden op een 1,70m hoge waterverhitter. De lange, bitterharde training had van hem een ware vechtmachine gemaakt. Bovendien was hij enorm snel, hij stond bekend om zijn snelle handen.
Dr. Xie was vice-voorzitter van de Beijing Martial Arts Association en erevoorzitter van de Noord-Amerikaanse en Europese Yin Bagua Verenigingen.