In het bos ruik je de herfst al. De tijd van het element metaal nadert. Tijd van afscheid nemen, loslaten. De blaadjes vallen van de bomen. Bij dit element hoort de emotie verdriet.

Wanneer je Metaal-energie in onbalans is, heeft dat effect op je longen, je huid, je dikke darm. Er is ook een relatie met erkenning, en zelf-erkenning. In mijn praktijk heb ik ervaren dat bij een behoorlijk deel van de mensen die long- en huidklachten hebben, dit in enigerlei mate terug te voeren is op een niet gezien worden als kind, een gebrek aan erkenning. Daar kun je in je latere leven enorm veel last van hebben, niet alleen fysiek maar ook mentaal en emotioneel.
Metaal staat ook voor communicatie. Metaal-energie in onbalans kan invloed hebben op de wijze waarop je communiceert en kan dus bijvoorbeeld gevolgen hebben voor je relaties. Of het zorgt ervoor dat je lastig keuzes kunt maken, dat je geen beslissingen durft te nemen.

Verdere relaties met het element Metaal hebben je haar, je ringvinger, de smaak scherp. De Metaal-mens zoekt respect. Hij beoordeelt en geeft betekenis. Metaal-energie uit zich in de neus. De bijbehorende kleur is wit. De Metaal-mens wordt wel De Alchemist genoemd, die vorm en functie beheerst. Hij is georganiseerd, precies, rationeel.
Mensen die over veel Metaal-energie beschikken zijn vaak rechtlijnig. Ze kunnen uitstekend in hokjes denken. Je vindt dergelijke mensen vaak op financiële afdelingen of in het management.

Ook benieuwd hoe de vijf elementen in jou verdeeld zitten? Mail me en ik stuur je een vragenlijst. Uit je antwoorden kun je conclusies trekken over het evenwicht tussen de elementen in jou.

De elementen zitten in een bepaalde verhouding in jou, en daarnaast kan een element in onbalans zijn. Dat kan komen door een tekort in dat element, of een teveel.

Tekort
Bij een Metaal tekort kan het zo zijn dat de persoon moeite heeft met duurzame relaties, jaloers is, spijt heeft over het verleden. Bij een Metaal teveel gaan ze zeuren en klagen.
Een tekort aan Metaal kan onder meer leiden tot kortademigheid bij lichamelijke inspanning, droge huid of lichaamshaar, vermoeidheid, verkoudheid, griep of lichte hoest, astmatische klachten of een zwakke stem. Het kan ook zijn dat je verdriet niet kunt uiten. Of dat schadelijke gedragspatronen in herhaling vallen. Perfectionisten kunnen projecten niet afronden. Een druipneus, zere spieren, vooral in de schouders en de achterkant van het hoofd, koude rillingen en koorts kunnen ook voorkomen.

Teveel
Een teveel aan Metaal kan leiden tot: droge huid of slijmvliezen, veel slijm in neusholten of luchtwegen, opgezwollen amandelen, rochelende of zware hoest. Of een opgeblazen gevoel op de borst, een zwaar hoofd, huidaandoeningen als eczeem, netelroos, acne of psoriasis. Mensen met een teveel aan Metaal hebben de neiging anderen sterk te veroordelen en ze kunnen nogal neurotisch zijn.