De winter is begonnen. Die begint eigenlijk zes weken voordat we normaal gesproken zeggen dat de winter begint. Wat wij het begin van de winter noemen is eigenlijk het hoogtepunt van de winter, daarna gaan we al weer op weg naar de lente, het Chinese nieuwjaar. De winter is gerelateerd aan het element Water, en is een periode van stilte, rust, van terugtrekken, nadenken. Van slaap. In dit artikel geef ik je drie belangrijke tips om de winter goed door te komen.

Tip 1. Hou je onderrug warm

Het element Water is verbonden met je nieren en je blaas. De nieren hebben altijd sterk de neiging om af te koelen, zeker nu het koud wordt. Ze hebben behoefte aan warmte. Doe jezelf een plezier en geef je nieren die warmte! Draag bijvoorbeeld een sjaal om je onderrug, of gebruik iets als een hittepit.

Tip 2. Let op je dieet

Als het kouder wordt heeft je lichaam verwarmende voeding nodig om voldoende energie op te kunnen wekken. Bij verwarmende voeding kun je denken aan peper, kaneel, gember, kruidnagel en ui. Mijd verkoelende producten zoals yoghurt en komkommer. Een warm ontbijt kan echt wonderen voor je doen. En de oerhollandse kost zoals stamppotten en stoofschotels, dat is prima in deze tijd van het jaar.

Tip 3. Let op je energie

Ik zat een keer in de tuin met dr. Zhu, toen die bij ons logeerde, en we zaten onder een sterrenhemel wat te filosoferen. Dr. Zhu was van mening dat wij ons te ver hebben verwijderd van de dieren. Dieren zijn slim. Een beer bijvoorbeeld, die houdt een winterslaap. Wij mensen blijven gewoon doorgaan met onze krankzinnig gevulde agenda alsof en niets aan de hand is. En dan klagen we over vermoeidheid, uitputting, gebrek aan energie, stress en een hele reeks daaruit voortvloeiende klachten.

Tijdens de koude maanden van het jaar gaan dieren zeer zorgvuldig met hun energie om. Als mens doe je er goed aan om het ook wat rustiger aan te doen. Taoïsten noemen dit ‘in yin gaan’. Je keert naar binnen en houdt je leven klein en eenvoudig. De energie die je daardoor opslaat kun je straks gebruiken als voorbereiding op het groeiproces in de lente.