Vijf elementen Her Yue Wong

In de beschrijvingen zie je woorden met hoofdletters, dat zijn wij niet zo gewend. Maar het heeft een functie. De elementen schrijf ik met een hoofdletter, zodat je weet dat ik het niet over water of metaal in zijn algemeenheid heb. De organen hebben hoofdletters, omdat ik ze bedoel zoals de Chinezen er naar kijken, namelijk niet dat ding dat in je lichaam zit, maar de functie die het vervult. Ook Chinese woorden begin ik met een hoofdletter.
Ik heb het er vaak over: respecteer de cirkel. Je bent het meest actief rond het middaguur, en het meest passief rond middernacht. Je kunt niet verwachten dat je de hele dag rent en vliegt, en ’s avonds ook nog van alles doet, dat je dan op bed kunt gaan liggen en meteen in slaap valt. Respecteer de cirkel betekent dat je je dag zo inricht dat je ’s avonds kunt afbouwen, zie het element Metaal.
De Chinezen bestuderen al duizenden jaren de mens en de natuur, en ontwikkelden op basis van hun waarnemingen een aantal modellen om de wereld om zich heen te kunnen verklaren. Bekend is het model van Yin Yang. Yin wordt gezien als vrouwelijk, koud en donker. Yang is mannelijk, warm en licht. Elk element heeft een Yin en een Yang orgaan om elkaar in balans te houden. De Vijf elementen vormen een tweede model, en een derde model is dat van de Acht Trigrammen, de Bagua.

Respecteer de cirkel heeft ook betekenis voor de oefeningen. Ik adviseer ze alle vijf te doen. Als een bepaald element heel lekker voelt, of juist helemaal niet lekker, dan kan het verstandig zijn dat je de oefening van dat element wat langer moet doen.

Deze oefeningen ondersteunen je bij de volgende zaken:

  • Versterken de energie van de organen
  • Helpen om meer ontspannen en dieper te ademen
  • Versterken je Wei Qi, je beschermende energie. Je zou kunnen zeggen: je immuunsysteem.
  • Brengen rust en ontspanning
  • Maken het hoofd leeg

Voor wie zijn deze oefeningen?

Deze oefeningen zijn voor iedereen die op zoek is naar ontspanning, rust, nieuwe energie, naar hernieuwd contact met het eigen lichaam. De oefeningen zijn goedheid bij een veelheid aan aandoeningen, van slapeloosheid tot hoofdpijn, van artrose en reuma tot Parkinson.

De elementen

Aarde
Het element Aarde is verbonden met je Milt en je Maag. Die organen zorgen voor transport en transformatie in je lichaam, geest en emoties. Je zou kunnen zeggen: Aarde zorgt voor vertering. Spijsvertering, maar evenzo het verteren van mentale en emotionele zaken. Aarde is altijd op zoek naar harmonie. Mensen met veel Aarde-energie worden wel de Vredestichter genoemd. 
Bij Aarde hoort de emotie zorgen. Je zorgen maken. Piekeren. Mensen met veel Aarde-energie vind je ook vaak in zorgende beroepen, ze hebben een zorgend karakter.
De kleur die bij dit element hoort is geel, de smaak is zoet.

Metaal
Na het verteren volgt het loslaten. Het element Metaal wordt geassocieerd met de herfst. De blaadjes vallen van de bomen, het wordt koeler, stiller. De tijd van loslaten, van afscheid nemen, van verdriet. Metaal kun je zien als een mes: dat wat nog bruikbaar is wordt afgesneden van dat wat niet meer bruikbaar is, en dat laatste wordt losgelaten. De bijbehorende organen zijn dan ook longen en dikke darm.
De kleur die bij dit element hoort is wit, de smaak is pittig, scherp.

Water
Na het verteren en het loslaten volgt een periode van rust, van stilte, van naar binnen gekeerd zijn. De tijd waarin opnieuw wordt opgeladen. De winter. De nacht. Het element Water is alles wat je je daarbij voorstelt. Koel, denk aan een bergmeertje. Diep. Reflecterend.
Water is verbonden met je Nieren en je Blaas. De emotie van dit element is angst. Water is bijvoorbeeld ook verbonden met je botten. De kleur is blauw/zwart. Vandaar dat je als je een bot breekt het beste blauw gips kunt vragen, dan heelt de breuk sneller. De smaak is zout.

Hout
De periode van stilte, van reflectie, loopt ten einde. De eerste tekenen van nieuw leven, van een nieuw begin, tonen zich. Het element Hout is verbonden met de lente, met je Lever en je Galblaas, met de emotie boosheid. De kleur is groen. De smaak is zuur. 
De Lever zorgt voor een evenwichtige verdeling van energie in het lichaam en is verantwoordelijk voor de hoeveelheid en de kwaliteit van je bloed. De Lever zorgt ook voor de pezen en spieren, heeft te maken met de ogen. Bovendien heerst de Lever over de energie, de Qi, in je lichaam.

Tijdens het opnemen van dit filmpje gebeurde iets grappigs, ik heb het achter de aftiteling geplakt.

Vuur
Het element Vuur is het meest Yange element, het wordt wel Yang Yang genoemd. Net zoals de winter, het element Water, Yin Yin is. Vuur is maar liefst verbonden met vier organen, omdat de Chinezen enkele functies onderscheiden die wij niet kennen. De organen zijn: Hart, Dunne Darm, Pericardium (Hartzakje) en Sanjiao (Driewarmer). Het Hart wordt wel de keizer van alle organen genoemd. 
Vuur is verbonden met de kleur rood en de smaak is bitter. De Chinezen zeggen: als Water en Vuur in je lichaam in balans zijn, dan is alles in balans. 

De videos