Vechten, flow en verbinding2017-11-30T12:54:04+00:00

Vechten, dat is een beetje een vies woord geworden in onze maatschappij. We realiseren ons daarbij onvoldoende dat we vrijwel elke dag aan het vechten zijn. We liggen met onszelf in de clinch, worden mentaal aangevallen of emotioneel in onbalans gebracht. Fysiek, mentaal, emotioneel, het zijn allemaal aspecten van ons en onbalans op één van deze gebieden beïnvloedt ons welzijn en ons functioneren.
Tai Chi is een Chinese vechtkunst. Het wordt tegenwoordig vooral beoefend vanwege de enorm positieve invloed op de gezondheid, en het feit dat echt iedereen het kan beoefenen. Ook is er geen enkel risico op blessures. Bij veel leraren is Tai Chi dan ook gereduceerd tot gezondheidsoefening. Maar vechten is belangrijk. Ik ben 25 jaar communicatie-adviseur geweest en zeg altijd: vechten is gewoon een extreme vorm van communiceren. Wij vechten met zijn allen vrijwel dagelijks. Gelukkig niet meer fysiek. Maar we worden zeer regelmatig mentaal aangevallen, of zijn emotioneel aan het worstelen. In ons hectisch dagelijks bestaan is weerbaar zijn een zeer nuttige vaardigheid.

Vechten
Een mentale of emotionele aanval kan je net zo in onbalans brengen als een fysieke duw. En als je door middel van Tai Chi werkt aan een veel betere balans, in je kracht staan en – vooral – ontspannen blijven, dan vergroot je je weerbaarheid. De principes van vechtkunst zijn niet alleen van toepassing op de mens, maar ook op een afdeling of een bedrijf. Energie vormt de kern. Levensenergie kan alleen goed stromen als alles ontspannen is, als er nergens sprake is van blokkade of stagnatie. Dan spreken we van ‘flow’.

Flow vinden
Wanneer je het gevoel hebt dat je niet goed om kunt gaan met veranderingen, of wanneer je afdeling of je bedrijf dat niet goed kan, dan biedt de oude Oosterse kennis een oplossing. Samen met jou en Organisatie-adviesbureau MCkwadraat kijken we naar de oorzaken van stagnatie. Blokkades in jou, in je afdeling of je bedrijf. Aan de hand van het model van de vijf elementen (Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur) wordt duidelijk welke stappen je kunt zetten om de energiestroom weer in beweging te krijgen, deze vast te houden en verder te ontwikkelen.

Verbinding
Vanuit de flow, die soepel stromende energie, gaan we op zoek naar de verbinding. Alles draait om hoe we ons met de ander verbinden. Daarbij spelen de Chinese vijf elementen een belangrijke rol, omdat het heel veel inzicht geeft in waarom bepaalde personen heel vlot of heel moeizaam samenwerken, en bijvoorbeeld ook een beeld geeft van waarom bepaalde processen stagneren of vastlopen. Hoe ‘match’ jij met je collega? Zit je meer in de creatieve hoek (Hout-energie) of ben je juist een financieel wonder (Metaal-energie)? Ik kan jou persoonlijk en ook samen met collega’s veel inzicht geven in deze energieën, in de onderlinge verhoudingen en in manieren om stagnatie weer vlot te trekken. De chemie van verbinding, ook als dat soms erg lastig schijnt.