Tai Chi thuis – Qigong 2017-12-14T19:54:56+00:00

Tai Chi thuis – Qigong

Slow motion bewegen

Qi betekent levensenergie, Gong betekent werk. Qigong staat dus letterlijk voor energiewerk. Je spreekt het uit als Tsjie Koeng. Een dorpsarts in het oude China was er verantwoordelijk voor dat het hele dorp gezond bleef. Dat deed hij door verschillende dingen. Hij behandelde acupunten, gaf adviezen over voeding en kruiden, en schreef lichaamsoefeningen voor. In die lichaamsoefeningen heb je enorm veel verschillende tradities. Vergeet niet dat de Chinese geneeskunde naar schatting zo’n  vierduizend jaar oud is (er zijn ook redenen om aan te nemen dat het zesduizend jaar oud is), en China is een groot land. Pas midden vorige eeuw werd besloten om al dat soort oefeningen samen te vatten onder de naam Qigong. Mijn leraar in Beijing – dr. Xie Peiqi – sprak liefst over Daoyin Qigong. Daoyin betekent het leiden, het gidsen van je Qi. Simpel gezegd: het maakt oefeningen sterker. Dr. Xie was grootmeester van Yin Style Bagua en hoeder van een ware schatkamer aan bijzonder effectieve oefeningen.

Qigong is net als Taijiquan een soort slow motion bewegen. Het zijn in tegenstelling tot Taijiquan vaak korte oefeningen, die je makkelijk leert. De zachte bewegingen zijn heerlijk ontspannend. Niet voor niets wordt het wel meditatie in beweging genoemd. Het is geschikt voor iedereen en absoluut blessurevrij.

Het idee dat we ook uit energie bestaan is niet alleen van de Chinezen. Alle volkeren op aarde wisten daarvan. Het was pneuma voor de oude Grieken, ki voor Japanners, prana in India, medicijn voor de Indianen in Noord-Amerika. De Chinezen hebben van die inzichten een ware wetenschap gemaakt. Door duizenden jaren de natuur en de mens te bestuderen ontwikkelde zich de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM).

Qigong ziekte

Wanneer je thuis wilt gaan oefenen zonder leraar, of terecht komt bij een ondeugdelijke leraar, mag ik je dan aanraden om op bovenstaande knop te drukken en het artikel te lezen over Qigong ziekte? Zeg maar als een soort disclaimer.

Last van spanningen? Pijn? Emoties? Kom dan Qigong doen! Deze Chinese gezondheidsoefeningen kan echt iedereen doen en de resultaten zijn direct merkbaar. Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het beoefenen van Qigong een geweldige manier is om een hele reeks van aandoeningen te bestrijden. Kom eens langs en doe mee! Je bent van harte welkom om een gratis kennismakingsles te komen doen, zodat je aan den lijve kunt ervaren hoe lekker het is.

Qigong oefeningen

Ik ben nog druk bezig met de website, en ook met deze pagina. Als er op de knop een pijltje staat, dan is dat deel ingevuld en kun je doorklikken.

Acht Helende Klanken
Acht oefeningen om Qi op te wekken
Baduanjin
Yijinjing
Circles of Life
Luohan Patting System
Loopoefening centreren
Loopoefening Yin Yang handen
Loopoefening wolkenhanden
Watermethode
Vijf elementen serie dr. Her Yue Wong
Vijf elementen serie dr. Xie Peiqi
Vijf elementen serie prof. Liu Xin
Het spel van de vijf dieren
Shaking
Loopoefening Yin Yang bal
Loopoefening Hemelse Douche
Loopoefening Aarde-handen
Zhan Zhuang
De vier wachters
De oefening van dr. Zhu
De zwemmende draak
Huichun
Gouden bal
Pulling the heavens down
Loopoefening Silk Reeling
Pulling the Qi

Vijf elementen Qigong

Even een proeftekst om te kijken hoe dat er uit gaat zien. Even een proeftekst om te kijken hoe dat er uit gaat zien. Even een proeftekst om te kijken hoe dat er uit gaat zien. Even een proeftekst om te kijken hoe dat er uit gaat zien. Even een proeftekst om te kijken hoe dat er uit gaat zien.