Actief met mijn lichaam bezig zijn is een rode draad die door mijn leven loopt. In mijn jonge jaren was ik enthousiast gemaakt voor de Indiase levensfilosofie en deed toen veel aan Yoga. Daarnaast was ik een actief volleybal speler en kon je me elke week op de judo mat vinden.  In mijn twintiger jaren heb ik me veel met stijldansen bezig gehouden en een korte tijd met tafeltennis. Tussendoor hield ik mijn conditie op peil met hardlopen en liep daar ook wedstrijden in. Op vakanties kon je me vaak met rugzak ergens in Europa wandelend aantreffen. Totdat ik de bergsport ontdekte en daar mijn volledige aandacht aan ging wijden. Fysiek heb ik zelden problemen ondervonden om me met deze sporten bezig te houden.

Nico Veenkamp 2Totdat ik tijdens een stevige wandeltour in Schotland problemen kreeg met mijn linkervoet. Ik had daar al eerder problemen mee gehad, maar met fysiotherapie was het probleem verholpen. Nu bleef het probleem en met name de zwakte en de pijn bestaan en kon ik amper verder lopen.
Bij terugkomst naar het ziekenhuis gegaan. Daar constateerde men arthrose in mijn linker enkel en voet. Volgens de chirurg zou het zeer verstandig zijn wanneer ik mijn bergsport- en wandel activiteiten zou stoppen omdat deze te zeer belastend voor mijn voet zou zijn. Na de operatie werd mij het mij al nel duidelijk dat het lopen sowieso al niet zo goed meer zou worden. Ik werd ineens door mijn lichaam verplicht het allemaal een flink stuk langzamer aan te doen.

Na een periode van langzaam weer opkrabbelen kwam ik eind 2007 Max tegen op een workshop.  Na een aantal lessen QiGong n meditatie ben ik ook begonnen met Taijiquan. Door Max heb ik het plezier in het bewegen weer terug gevonden. Het grootste gedeelte van mijn leven heb ik me bezig gehouden met puur de fysieke beweging. Nu ben ik weer terug waar ik in mijn jeugd mee begon en me naast het fysieke stuk ook met de energie van mijn lichaam bezig ben. Ik begon al snel de vorm onder de knie te krijgen en ging zelf ook ‘s morgens oefenen in het parkje bij ons huis. Ik voelde steeds beter de energie in mijn lichaam en kon me ook in de vorm steeds beter ontspannen. Daardoor ging het doen van de vorm ook steeds beter. De pijn in mijn voet werd ook minder en in ieder geval beter te hanteren. Mijn steeds betere fysieke balans had ook duidelijk een positieve invloed op mijn mentale gesteldheid.

Sinds enige tijd assisteer ik Max in de lessen. Door bewegingen in de vorm uit te leggen aan anderen begrijp ik zelf ook meer van de vorm en leer ik ook meer over mijzelf. Op een gegeven moment wordt je je eigen leraar en luister je naar je lichaam in waar de vorm nog verbeterd kan worden.  Ook ben ik op kantoor begonnen met een aantal collega’s wekelijks een QiGong oefensessie te doen. Een mooie manier van doorgeven van mijn kennis en zien dat et bij mensen een positieve invloed heeft op het lichaam.

Nico VeenkampNaast het oefenen ben ik steeds meer bezig met het lezen van diverse boeken over Qigong en Taijiquan. Omdat ik ook meer van Qigong en Taijiquan als helende vorm wil weten en geïnteresseerd ben geraakt in de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG), ben ik in september 2009 begonnen met een studie aan de Academie Qing-Bai in Amersfoort. Dit is een studie die een opleiding verzorgt in de diverse TCG therapievormen zoals acupunctuur, kruiden en massage (Tuina). In 2011 heb ik twee weken stage gelopen in een TCG ziekenhuis in QingDao in China. Dat leerde mij heel veel over de toepassing van TCG in China en gaf me veel verdieping van de stof. Het is een studie waar je eigenlijk de rest van je leven mee bezig kunt zijn, evenals met QiGong en Taijiquan.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.