Dreamtime Klankmeditatie

Klankmeditatie is misschien wel de meest ultieme vorm van ontspanning; lichamelijk, geestelijk, emotioneel. Ik geef deze meditaties al jaren met grote regelmaat. Je hoeft in principe niets mee te brengen. Er liggen matjes, dekens en kussens klaar, al wat je hoeft te doen is gaan liggen en genieten van het diepe effect van de klanken van allerlei spirituele instrumenten.

Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van meditatie en het effect daarvan op lichaam en geest. Uit al die onderzoeken blijkt dat meditatie een positieve invloed heeft. Tijdens het mediteren verandert de activiteit van de hersengolven. In het dagelijks leven produceren de hersenen voornamelijk bèta-golven. In deze toestand houden we ons onder andere bezig met denken, problemen oplossen, concentratie en plannen maken. De meeste activiteiten zijn op de buitenwereld gericht. Als we ons ontspannen gaan de hersenen een lagere golflengte produceren, de alfa-golven. Dit gaat samen met een gevoel van rust.

Het is een soort slaaptoestand, terwijl je toch wakker bent. Spanning lost zich op en je energie wordt weer opgeladen. In deze toestand kun je sneller nieuwe informatie in je opnemen en het ook beter onthouden. Op lichamelijk niveau worden de hartslag en ademhaling vertraagd en ontspannen de spieren zich. Bij alle vormen van meditatie spelen langzame hersengolven een belangrijke rol.

Als je gaat liggen gebeurt er iets in je oor. Dan kun je nog beter waarnemen met je gehoor. Dat is sowieso leuk voor alle muziek, maar zeker voor de instrumenten die we deze middag bespelen. Dat varieert van gong en klankschalen tot fluiten, van didgeridoo tot kalimba. Je wordt meegevoerd op die gevarieerde klanken en je hersenactiviteit komt tot rust.

Alle systemen in je lichaam worden als het ware gereset, zodat je energie 

Klankmeditatie Max

weer gaat stromen en je in je kracht komt te staan, en er vervolgens weer een hele tijd tegen kunt. In korte tijd kom je tot een volledige ontspanning. De trillingen en boventonen hebben een helend effect op lichaam en geest.

De muziek brengt je hersengolf-patronen naar een diepe meditatieve ontspannen staat. De frequentie waarop je hersenen actief zijn, passen zich aan aan de frequentie van de klanken. Elk gevoel voor tijd zal verdwijnen, en na de klankmeditatie zul je je verfrist en ontspannen voelen.

Sinds ik met mijn lessen naar buiten ben gegaan, geef ik de klankmeditaties ook buiten. Een geweldige toevoeging op het ontspannende effect! Het vergt wel enig nadenken over bijvoorbeeld je kleding. Uiteraard kun je bij regen onder dak zitten of liggen, maar denk wel aan de juiste kleding voor het actuele weertype.

De klankmeditatie begint rond 19.30 uur. De poort is open vanaf 19.15 uur. Er zijn matjes, kussens en dekens, maar je mag natuurlijk ook eigen spullen meenemen. Mocht je over een stretcher beschikken, dat is echt een aanrader.

Op 25 september 2020 ben je weer van harte welkom.

Bijdrage: € 20,-.

Aanmelden: stuur me even een Whatsappje of een mailtje, je mag natuurlijk ook bellen.