We wisten al een tijdje dat gember ontstekingsremmende stoffen bevat. Nu is er nieuw onderzoek, dat laat zien dat diezelfde bestanddelen misschien ook een rol kunnen spelen in het voorkomen van darmkanker.
Eerdere onderzoeken toonden al aan dat gember de vorming van tumoren kan helpen voorkomen, als muizen of ratten bloot worden gesteld aan een chemische stof die darmkanker veroorzaakt. Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan in de VS keken in een kleinschalig onderzoek of die resultaten ook gelden voor mensen. Dertig gezonde volwassenen slikten vier weken lang dagelijks een gembersupplement of een placebo. Volgens onderzoeker Suzanna Zick staat de hoeveelheid gember die de proefpersonen kregen gelijk aan 2 eetlepels gemalen gemberwortel. “Dit is geen hoeveelheid die mensen in de Westerse wereld dagelijks eten, maar in landen als India en China komen ze wel aan deze hoeveelheid.”, aldus Zick. En daar komt darmkanker relatief minder voor.
Wel is het zo dat het eetpatroon in Azië vaak ook meer groenten en vezels bevat en minder rood vlees. “Het zal dus niet alleen de gember zijn die het voedingspatroon gezond maakt.” Voor, tijdens en na de studie werd bij de deelnemers weefsels afgenomen uit de darmen. “De gember vermindert het aantal ontstekingsremmende markers in het darmweefsel.”, legt Zick uit.
“Er is dus sprake van minder ontstekingen. En uit eerdere onderzoeken weten we dat chronische ontsteking in het darmweefsel sterk in verband staat met de vorming van kanker.” Ook andere wetenschappers zijn enthousiast over de bevinding van de University of Michigan. De resultaten zijn echter pas eerste aanwijzingen. Het onderzoek zal eerst op grotere schaal uitgevoerd moeten worden voordat we massaal gember gaan eten om darmkanker te voorkomen. Daarbij bracht het slikken van gember ook een aantal bijwerkingen met zich mee zoals winderigheid, brandend maagzuur en maagklachten.