Li02
2003, tijdens SARS. Dagelijks les van Li Jun, een bikkelharde vrouw, ex-militair. Veel geleerd van haar, op ons vaste plekje in Retan park, Beijing.
mtt logo groen transparant

Nieuwsbrief oktober 2020


Hoi!

In september plaatste ik in mijn nieuwsbrief wat foto's van mijn eerste reis naar Beijing in 2003. A stroll down memory lane, zogezegd. Ik heb echt enorm leuke reacties op die foto's gekregen. Deze oktober-nieuwsbrief begin ik en sluit ik daarom ook weer af met enkele fotografische herinneringen.
paddenstoel
Verder in deze nieuwsbrief uitgebreid aandacht voor de herfst, die inmiddels over ons is gekomen, en dus voor het element Metaal. Van de week vroeg een leerling me nog: "Hoe zit dat ook al weer? Waarom kennen de Chinezen het element 'lucht' niet?" Nou, omdat dat de westerse interpretatie is. Zo keken wij naar de wereld. De Chinezen keken anders. Wij hebben de elementen aarde, water, vuur, lucht en ether. De Chinezen kennen aarde, water en vuur ook, maar hebben daar metaal en hout aan toegevoegd. En wanneer je de uitleg daaromtrent leest, dan snap je ook waarom ik de Chinese elementen eigenlijk interessanter vind. De Chinezen hebben van dit model een ware wetenschap van gemaakt. Een wetenschap die heel herkenbaar is, omdat het de natuur en de mens betreft, en daar weten we zelf ook best veel van af. Als je dingen herkent, dan kun je het beter onthouden. En als je het onthoudt, dan kun je het nuttig aanwenden in je leven.
In deze nieuwsbrief ook aandacht voor het Baihui-punt, een uitermate belangrijk acupunt, dat van grote betekenis is voor je gezondheid. Tot slot een artikel met vijf tips die je kunnen helpen om je af te schermen voor vervuilende energie van anderen.

Veel leesplezier!
Max
baihui

Til je Bai Hui op!


Yang-stijl Taijiquan is terug te herleiden op Yang Chengfu. Deze grootmeester heeft aan het begin van de twintigste eeuw de Taijiquan vorm zachter gemaakt door veel vechtbewegingen er uit te halen of aan te passen. Hij deed een opmerkelijke uitspraak over het Bai Hui punt, dat punt boven op je hoofd waarvan ik in de lessen vaak genoeg zeg dat je daar een touwtje kunt visualiseren. Boven je houdt een vriendelijk mannetje dat touwtje op spanning. Als je dat visualiseert helpt dat je om je rug te rechten. Yang Chengfu zei dat tientallen jaren training verloren tijd zou zijn als je niet zou leren om je Bai Hui punt op te tillen. In dit artikel wil ik uitleggen waarom dat punt zo belangrijk is.
Bai Hui (je spreekt het uit als Baai Gwee) wordt ook wel je kroon genoemd. In acupunctuur is het bekend als Du Mai 20 (百会), het twintigste punt op je Du Mai meridiaan, die over je rug en je hoofd loopt. Bai Hui betekent ‘honderd ontmoetingen’. In dat punt komt de kosmische energie - de Hemelse energie - samen. Honderd (‘veel’) sterren stralen hun energie naar jouw hoofd, en vandaar naar je Xia Dantian, in je buik.
Rechte rug
Bai Hui is niet midden op je hoofd, maar ietsje meer naar achteren. Wanneer je Taijiquan of Qigong beoefent, of meditatie, dan heeft je leraar je vaak het grote belang van dit punt uitgelegd. Het optillen van Bai Hui leidt er onder meer toe dat je je kin een klein beetje intrekt, waardoor de nekwervels recht boven de ruggenwervels komen. In vechtkunst is het intrekken van de kin van belang omdat dat het risico van een knockout stoot verminderd. Je kin een klein beetje intrekken beschermt je nek.
Het optillen van Bai Hui recht - zoals eerder al gezegd - de rug. Onze moderne levensstijl heeft een hele slechte invloed op onze wervelkolom. We zitten slecht, te zacht veelal, met kromme ruggen. We werken met kromme ruggen. De telefoon zorgt ervoor dat we veelvuldig ons hoofd voorover laten zakken, en een gemiddeld hoofd weegt zo’n vijf kilo. Dat is een forse belasting van nek-, schouder- en rugspieren en leidt onherroepelijk tot klachten. Dit alles leidt tot rugpijn, stijfheid, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsschade.
Door je Bai Hui punt op te tillen (in het Engelse zeg je: “Liften.” Dat klinkt toch een stuk leuker) haal je de druk van de ruggenwervels, en verbeter je je houding én je gezondheid. Bovendien zal een rechte rug je balans verbeteren, je behendigheid en uiteraard ook je vechtkunstvaardigheden.
Het liften van je Bai Hui verbetert ook de circulatie in je brein. Zowel de oosterse als de westerse wetenschap erkennen het grote belang van deze circulatie. Het verstoren van die circulatie, zelfs al is dat maar voor een paar minuten, leidt tot permanente hersenschade.

Bedrijfsclinic Tai Chi in Heemskerk


In september gaf ik onder meer een bedrijfsclinic Tai Chi in Heemskerk. Heerlijk bewegen in de buitenlucht, uiteraard coronaproof. Ik kreeg dezer dagen een foto toegestuurd. Zelf kan ik natuurlijk tijdens zo'n sessie geen foto's lopen maken, dus is het altijd extra leuk wanneer iemand de moeite neemt om er een op te sturen!
heemskerk2

Herfst: tijd van loslaten en somberen


Ik loop elke dag met mijn honden in het bos. Langzaam aan beginnen de bomen te verkleuren. Het begon met de berken, maar nu laten ook andere bomen steeds meer geel zien. De paddenstoelen schieten overal uit de grond. Het is duidelijk: de herfst kom er aan. Tijd om los te laten en te somberen. Nou ja, dat laatste vooral wanneer onze Metaal-energie in onbalans is.
Even kort in de herhaling, na mijn recente artikel over de nazomer, over het element Aarde. Ik schrijf de namen van organen met een hoofdletter wanneer ik ze bedoel zoals de Chinezen in hun geneeskunde. Zij doelen niet op die lap vlees in je lichaam, maar ze doelen op de functie van het betreffende orgaan in de lichaam.

Afscheid nemen
Herfst. De dagen worden korter. Het wordt koeler; er zit echt kou in de lucht. De blaadjes verkleuren in de meest prachtige tinten, en vallen van de bomen. Het is ook de tijd om het kleurrijke voedsel te gaan oogsten dat kenmerkend is voor dit jaargetijde, zoals pompoenen. Herfst heeft ook alles te maken met afscheid nemen, met de emotie verdriet.
In de Chinese geneeskunde (TCM) wordt de herfst geassocieerd met het element Metaal en met de Longen. Mensen met veel Metaal-energie zijn georganiseerde types, ze houden van orde en structuur. Ze kunnen goed lijnen uitzetten, plannen maken, grenzen bewaken. Je vindt ze vaak bijvoorbeeld op financiële afdelingen of in managementfuncties.
herfst
Afronden
In de herfst gaan we van de naar buiten gerichte natuur van de zomer meer naar binnen toe, naar de samentrekkende natuur die karakteristiek is voor het najaar. Het is goed om de projecten die je in het voorjaar en de zomer bent gestart af te ronden, en te genieten van de resultaten van je werk. Het is ook een hele goeie tijd om nieuwe projecten te starten, die zich meer naar binnen richten. Introspectie cultiveert lichaam en geest. De energie van de Longen heeft alles te maken met loslaten. Uitademen ís loslaten. De herfst is een goeie tijd voor meditatieve dingen. Om dingen los te laten die ons niet langer dienen. Zodat er weer ruimte komt voor nieuwe dingen die ons iets leren en ons helpen te groeien.
Longen zijn je Yin-orgaan, het Yang-orgaan dat bij Metaal hoort is je Dikke Darm. Metaal wordt verder geassocieerd met de kleur wit, met de smaak pittig, met de emotie verdriet, met je neus en met je huid. De Longen worden ook in verband gebracht met helder denken en communiceren, met open staan voor nieuwe ideeën, een positief zelfbeeld en het vermogen om los te laten, te ontspannen, en gelukkig te zijn.

Verdriet
In de Chinese geneeskunde is elk orgaan gerelateerd aan een emotie. Ik heb dr. Zhu allerlei mensen zien diagnosticeren, en het eerste waar hij dan over sprak – en daar sprak hij ook het langst over – dat waren emoties. Dat klinkt in onze oren raar. Maar emoties liggen voor de Chinezen aan de basis van je welbevinden en gezondheid. Longen worden geassocieerd met droefheid en rouw.
Wanneer de Longen in onbalans zijn of wanneer je in een periode van veel verdriet zit, zul je moeite hebben met loslaten en met verandering. De Longen worden ook geassocieerd met verbinding, dus als je moeite hebt met het loslaten van mensen, van dingen of ervaringen, en wanneer je zwelgt in het verleden, dan zou dit een aanwijzing kunnen zijn dat je Long-energie in onbalans is. Is de Long-energie in onbalans, dan kun je een overweldigend en constant verdriet ervaren. Dat kan uiteindelijk leiden tot bijvoorbeeld depressie.
In de TCM (Traditional Chinese Medicine) heeft elk orgaan een partner. Meestal wordt geredeneerd vanuit de Yin-organen. Maar elk Yin-orgaan heeft dus een partner, het Yang-orgaan. Bij de Longen hoort de Dikke Darm. Longen en Dikke Darm werken samen om de balans in je lichaam te behouden.
Emotioneel gezien is de herfst een mooie tijd om eens even stil te staan bij de dingen waar we maar aan blijven vasthouden. Een tijd om zaken te verwerken (een functie die hoort bij het element Aarde, de nazomer), zodat we in de Metaal-tijd, de herfst, kunnen loslaten.
stilte

Neem jezelf in bescherming - 5 tips

Benut de grote, stille kracht van je denken

Ik coach een aantal mensen die veel last hebben van energie. Energie van anderen. Vervuilende energie. Ze hebben er last van omdat ze zichzelf niet kunnen afschermen, en dat leer ik ze. In dit korte artikel geef ik een aantal tips die je kunt toepassen wanneer je denkt ook last te hebben van energieën van andere mensen.
Het allerbelangrijkste is dat je je realiseert dat je denken fundamenteel is. Je intentie. Ik geef een simpel voorbeeld. Waarschijnlijk herken je dit. Ergens in je zit een schakelaar die je kunt omzetten om jezelf licht of zwaar te maken. Wanneer je je enkel hebt verzwikt en ik je naar de eerstehulpverlening wil dragen zet je die schakelaar om en maak je jezelf licht. Maar als je in een kroeg staat en er komt een dronken vent op je af die je wel eens even zal optillen, dan kun je jezelf met diezelfde schakelaar zwaar maken. Ik noem het gemakshalve schakelaars, maar het is in feite een gedachte, een besluit, een keuze. Het beeld van een schakelaar is wel goed: het is geen proces, het is alsof je een schakelaar omzet.
Op dezelfde manier zoals jezelf licht en zwaar maken kun je je energieveld groot of klein maken. In ideale vorm is je energieveld een ei om je heen, ook een meter diep de grond in. Maar met je denken kun je het veld nog verder comprimeren, iets dat bijvoorbeeld in het openbaar vervoer nuttig en noodzakelijk kan zijn, wanneer iemand naast je komt zitten en daarmee je tweede auralaag binnendringt, je zogeheten comfortzone.

Compact
Hoe groter je aura, hoe ijler. En hoe meer rommel er in kan doordringen. Wanneer je je aura klein maakt wordt je energieveld heel compact en kan de vervuiling er niet in doordringen. Er zijn ook oefeningen die je kunt doen om dit te ondersteunen.
Ons aura heeft door de manier waarop we leven de neiging om heel groot te worden, om heel erg uit te waaieren. En dus ijler te worden, waardoor we kwetsbaar worden. Het is dus van belang dat we in ons leven soms wat maatregelen nemen om dit proces - in ieder geval tijdelijk - om te keren. Net zoals we met zijn allen momenteel maatregelen in acht nemen om te voorkomen dat het corona-virus om zich heen gaat slaan, zo kun je maatregelen nemen om vervuiling van je energieveld tegen te gaan.

Sommige van de tips klinken misschien wat raar in je oren. Mocht je vragen erover hebben, neem gerust contact met me op. Via de website kun je me heel gemakkelijk een Whatsapp-bericht sturen.

1. Alles is energie. En daar waar jij met je aandacht naar toe gaat, daar stroomt je energie naar toe. Dat zijn twee bekende wetten van de energie. Je aandacht, je denken, speelt dus een belangrijke rol. In feite is het zo dat je met jouw denken de wereld om je heen mee helpt creëren. Als je dat idee kunt omarmen, wees dan zo verstandig om een mooie wereld te scheppen. Denk positief!

2. Doe oefeningen. Qigong. Taijiquan. Meditatie. Allemaal prima manieren om de stilte in jezelf te vinden. Lukt je dat niet of kun je het niet, ga dan wandelen in het bos. Zoek de stilte op.

3. Kom je een energiezuiger tegen, je weet wel: zo’n persoon waar je twee minuten mee staat te praten en dan voel je je helemaal leeggezogen, leg dan eens je handen op je buik, net onder je navel. Daar zit je belangrijkste energieveld. Mijn leraar in Beijing noemde het je bank. Je handen zijn je wakers, en wanneer je die op je buik legt kan niemand het geld - je energie - roven.

4. Wees rustig eens onbeschoft. Je hoeft niet altijd voor iedereen klaar te staan. Het is heel prima om ook eens voor jezelf te kiezen. Soms moet je leren dat iets wat in jouw ogen wellicht onbeschoft is door anderen uitstekend wordt opgepakt. Dus: geef je grenzen aan! En als je een te grote ja-reflex hebt, bouw dan voor jezelf even een adem- en nadenkpauze in. Wil ik dat echt? Bedenk een standaardzinnetje als eerste reactie op alweer een hulpvraag, waardoor je even kunt nadenken over wat jij echt wilt.

5. Creëer schone tijden en schone ruimtes. Bepaal voor jezelf op welke tijden en in welke ruimtes in je huis je digitaliteit gaat mijden. Het is een verademing, zul je merken, om in bepaalde ruimtes geen telefoon te hebben, of op bepaalde tijden. Bijvoorbeeld tijdens de wandeling uit tip 2. Al Bundy sloeg altijd een tijdschrift onder zijn arm wanneer hij naar het toilet ging. Dat is een stuk gezonder dan tijdens je toiletbezoek weer op je telefoon de sociale media af te grazen. Je hoeft ook niet de hele dag door al het nieuws te volgen.

Samengevat: denk positief, creëer pauzes, creëer afstand, creëer stiltes.

Memories


Tot besluit in deze nieuwsbrief nogmaals een paar fotografische herinneringen.
Paleis
Het arbeiderspaleis in Beijing.
Retan park
Slenterend door Retan park vind je veel mooie plekjes.
Retan park 2
Retan Park.
Li01
Les van Li Jun.
Zhu
Zeer karakteristieke foto van dr. Zhu, op zijn vaste plekje in Rendinghu park.
Max
Een chaotische, heftige tijd onder bijzondere omstandigheden, maar ook een hele gelukkige tijd... Hard trainen doet een mens goed. En wie kon vermoeden dat mijn leven hierna zo'n wending zou nemen? Na terugkeer in Nederland lag er een ontslagbrief van mijn werkgever, en besloot ik mijn leven verder te wijden aan Tai Chi.
facebook youtube email linkedin 
mtt logo groen transparant
Oranjeweg 123, 8166 JB Emst
06 - 2129 8781