Great Escape02
The Great Escape 2020 - Prachtig weer, enthousiaste deelnemers; genieten van ontspannen oefeningen in de natuur, van gezelligheid en heerlijk eten.
mtt logo groen transparant

Nieuwsbrief augustus 2020


Hoi!

De hitte van de zomer is weer voorbij. Het Yang Yang beweegt al iets meer richting Yin Yang, zeggen de Chinezen. Volgende week - vanaf maandag 31 augustus - beginnen alle activiteiten van de school weer. Zoals altijd kun je natuurlijk - gratis - een keer komen meedoen om te kijken wat Tai Chi nu precies is, en wat het voor je kan doen. Bel even voor een afspraak of stuur me een Whatsapp-bericht via de website.

In deze nieuwsbrief een korte terugblik op dit rare jaar, en op verschillende activiteiten. En natuurlijk een vooruitblik op de voor ons liggende periode.
rav vast

Dreamtime Klankmeditatie


Op vrijdagavond 25 september geef ik weer een Dreamtime Klankmeditatie. Kom genieten van de klanken van al die bijzonderen instrumenten, en ervaar wat een intens effect die klanken - de trillingen - op je kunnen hebben.

Hier vind je alle informatie: https://www.maxtack.nl/klankmeditatie/.

Ik vond een interessant filmpje over klank, trilling en het effect daarvan op de mens: https://www.youtube.com/watch?v=UYZMi4TpROE
klank

Puck (91) weer op vrije voeten!


Na vier maanden eenzame opsluiting was ons aller Puck vorige maand eindelijk weer op vrij voeten! Het was heerlijk de oude dame weer in de les te mogen begroeten. Hoe je ook denkt over corona en alle maatregelen die we over ons heen hebben gekregen, wat er met onze senioren is gebeurd is natuurlijk vreselijk.
IMG_6045
Het is een wonder dat Puck zich ook hier weer doorheen heeft geslagen. Het is een vechtertje. Ik koester grote bewondering voor haar. Vier maanden stil zitten in haar kamertje heeft uiteraard een groot effect gehad op haar lijf, maar desondanks deed ze dapper mee met de les.
Wat de toekomst ook moge brengen, ik hoop dat onze overheid onze senioren met ietwat meer respect zal bejegenen.

Covid-19


Nu we het toch even over Covid hebben... We hebben een roerig jaar achter ons. En het einde is nog niet in zicht. In de (sociale) media zie je helaas dat de standpunten zich verharden. Zoals bij veel andere onderwerpen neemt het extremisme toe. Een zorgelijke ontwikkeling. Extremisme is nooit goed.
Ik hoop dat de ziekte ver weg bij je blijft. En dat we dit alles samen goed doorstaan. Tot nog toe gaat het redelijk goed in Nederland. Ik zeg 'redelijk', omdat ik ook wel iemand aan de ziekte verloren heb. En 'goed', omdat je ziet hoe het ook had gekund als je bijvoorbeeld naar de VS kijkt.
Zoals mijn leerlingen weten houden we ons binnen de school aan de richtlijnen van het RIVM. De geschiedenis zal uitwijzen of het in Nederland 'redelijk goed' is gegaan omdat we ons grotendeels aan de regeltjes houden, of omdat we gewoon mazzel hebben gehad. Of omdat er nog heel andere factoren een rol spelen. Ik weet het niet. Jij ook niet, schat ik in. En zolang niemand het weet, hou ik me maar aan de regeltjes.

Er zijn een paar dingen die ik gelukkig wel weet. Bewegen is belangrijk! Onder meer voor je immuunsysteem. Buiten zijn is belangrijk. En dat bieden we in de lessen. Heerlijk buiten trainen. Even weg van alle prikkels en nieuwe energie opwekken. En dat brengt me bij nog iets dat ik zeker weet: een positieve houding is enorm belangrijk bij alle uitdagingen waar je voor komt te staan. Laten wij samen positief blijven, in een wereld die zich kennelijk graag baadt in negativiteit.

Ik hoop je snel (weer) in goede gezondheid te mogen begroeten!

Bedrijfstrainingen!


In de afgelopen jaren heb ik ook veel voor bedrijven en organisaties mogen werk. Tai Chi clinics, klanksessies en uitgebreidere trainingen. Groepen van 10 tot 400 man heb ik al gehad. Op de meest uiteenlopende locaties.
Aan het eind van de recessie liep dit behoorlijk terug. Vorig jaar begon het gelukkig weer aan te trekken. Maar toen kwam corona. En alles lag weer plat. Ik ben heel blij dat dit momenteel weer langzaam aan het veranderen is, de eerste trainingen zijn al weer gepland. Daar worden we blij van!

Werk jij bij een bedrijf waar wel eens wat extra balans of nieuwe energie van nut zou kunnen zijn? Ik heb zeer veel ervaring, kan alle soorten groepen aan en vind het heerlijk om mensen kennis te laten maken met de wondere wereld van het Chinese denken, met de Chinese gezondheidsleer en ze wat te laten snuffelen aan de vechtkunst Taijiquan. Geef rustig mijn telefoonnummer door aan degene die dat soort zaken regelt bij jouw bedrijf of organisatie. Uiteraard werk ik corona-proof!

The Great Escape 2020 - Heerlijk ontspannen in de natuur


Voor de 10e keer organiseerden we dit jaar een ontspanningsweek. Acht maal deden we dat in Frankrijk. Voor de tweede keer was het nu op de Veluwe. En heel toepasselijk: we hadden in deze 10e editie tien deelnemers. Ze varieerden in basiskennis van absolute beginner tot redelijk gevorderd. De weergoden waren ons gunstig gezind. Het werd een heerlijke week, vol goede gesprekken en mooie leermomenten.

Hieronder zie je een paar sfeerfoto's.
Great Escape33
In de ochtend deden we loopmeditaties, verschillende Qigong-series en Taijiquan.
Great Escape38
Great Escape09
Ontbijt midden in de natuur.
Great Escape17
Great Escape43

Yin Yang


In de ontspanningsweek heb ik een nieuw dagelijks moment geïntroduceerd: Talking Stick Stories. Aan het eind van de middag komen we bij elkaar en degene die de Talking Stick heeft mag dan praten. Bijvoorbeeld een verhaal delen, of een stuk theorie aan de orde stellen. Ik heb in zo'n sessie weer eens verteld over de verschillende modellen die de Chinezen hebben ontwikkeld, op basis van duizenden jaren waarnemen, om de wereld om hen heen te kunnen verklaren.

Een van die modellen is dat van Yin Yang. Het behelst het idee van krachten die tegengesteld zijn aan elkaar èn elkaar wederzijds aanvullen. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De relatie is niet statisch. Die is onderhevig aan beweging en verandering. In Taijiquan vinden we Yin Yang terug in het onderscheid tussen bewegingen die zich openen en bewegingen die zich sluiten; in het onderscheid tussen delen van het lichaam die vol worden genoemd (van gewicht, van actie) en leeg. Een vol been is een been waar het gewicht op rust. Het been dat je kunt bewegen heet leeg.

Wuji wordt Taiji
De Chinese filosofie gaat uit van het volgende. Eén werd twee, twee werd drie, en uit drie ontstonden de tienduizend dingen. Tussen haakjes, tienduizend staat hier voor veel. Een leraar zal je zeggen dat je iets honderd keer honderd keer moet oefenen voordat je het beheerst.
Eén, dat is dan Wuji ( 无极 ). Letterlijk betekent Wuji geen extreem. Het wordt vertaald als grenzenloos, in het Engels wordt gesproken over the great void. Wuji is vol van ongedifferentieerde energie. Geen Yin Yang dus. Wuji had behoefte aan ervaring, en de lege cirkel wordt dan een spiraal. En die spiraal verandert dan in het Yin Yang symbool. In de beweging ontstaan de elkaar aanvullende, dynamische krachten. Beweging. Taiji. Vertaalbaar als groot extreem. Wuji wordt Taiji. Leegte – rust – wordt beweging.
Li laoshi

Nei Yuan - Inner Circle

Sinds de grote verandering binnen mijn school in 2019 bestaat er een Nei Yuan, een Inner Circle. Die wordt gevormd door een aantal ervaren leerlingen die assisteren tijdens de lessen, en twee leraren die door mij werden opgeleid. We komen maandelijks bij elkaar om samen te trainen en zo meer verdieping te vinden dan dat in reguliere lessen mogelijk is. Een belangrijk stuk extra ontwikkeling voor mensen die daar behoefte aan hebben.
Ik heb veel geleerd van mijn leraren, en nog meer van mezelf. Maar het meeste heb ik geleerd van mijn leerlingen. Dit is een bekende uitspraak die ik volledig onderschrijf. Met het oog daarop vind ik het van belang dat de leden van de Inner Circle, momenteel acht personen, gaan lesgeven. En dus hebben we leerlingen nodig. Zodat de leraren meer kunnen leren. Mocht je belangstelling hebben voor wat extra training, voor speelse en bijzonder gevarieerde lessen, dan hoor ik dat graag. Dan hoor je van mij data waarop je zou kunnen deelnemen. Het is altijd op zaterdagochtend van 11.00 tot 12.00 uur, en het is gratis.

Qigong verbetert kwaliteit van leven na borstkanker


Borstkanker maakt vaak bestraling noodzakelijk. Bestraling kan leiden tot bijeffecten die de kwaliteit van leven van de patiënt ondermijnen. Het is al bekend – en ook wetenschappelijk bewezen – dat het beoefenen van Qigong in zijn algemeenheid een positief effect heeft op de kwaliteit van leven, Maar het was nog nooit onderzocht bij mensen die kanker hebben gehad.
Onderzoekers van het MD Anderson Kanker Centrum van de Universiteit van Texas hebben aangetoond dat het beoefenen van Qigong depressieve symptomen vermindert en de kwaliteit van leven verbetert bij vrouwen die bestraling ondergaan bij borstkanker. Het onderzoek is gepubliceerd in het medisch vakblad Cancer. Voor de eerste keer werden de effecten onderzocht op patiënten die bestraald worden. Er vond ook een follow-up plaats, om de verbetering op langere termijn te kunnen vaststellen.
facebook youtube email linkedin 
mtt logo groen transparant
Oranjeweg 123, 8166 JB Emst
06 - 2129 8781