Terwijl ik afscheid moet nemen van oud leven verschijnt overal om ons heen nieuw leven... de sneeuwklokjes en krokusjes bloeien volop.
mtt logo sweet corn transparant

Cholesterol veroorzaakt geen hart- en vaatziekten

Nieuwsbrief februari 2023
Hallo ,

2023 is op een wat trieste wijze begonnen, mag ik wel zeggen. In januari overleed een zeer dierbare vriend van me op veel te jonge leeftijd. In februari overleed mijn moeder. In totaal hadden we in korte tijd vier begrafenissen. Bij dergelijk verlies spoelt het verleden vaak genoeg als een ongenadige tsunami over je heen, en duurt het geruime tijd voor je weer boven water komt en vrij kunt ademen. Een dag drie herfsten, zeggen de Chinezen.
Naarmate ik ouder wordt merk ik ook aan mezelf dat ik steeds minder tolerantie kan opbrengen voor kul. Dat zie je ook terug in deze nieuwsbrief, in het artikel over cholesterol en staties bijvoorbeeld. Ik ben het wel een beetje zat, het geroeptoeter, ook van artsen, zonder enige wetenschappelijke onderbouwing. Voor wie niet het hele artikel wil lezen: cholesterol is niet verantwoordelijk voor hart- en vaatziekten, en statines zijn juist wel slecht voor met name je hart, je lever en je hersenen. Verder aandacht voor het zwaard, voor wat jij in je mok hebt, en natuurlijk de agenda.

In deze editie start ik een nieuwe rubriek: Mudra van de maand. Mudra's zijn handposities die een groot energetisch effect kunnen hebben.

Veel leesplezier!
Max
Make tea, not war.

~Monty Python~

Cholesterol veroorzaakt

geen hart- en vaatziekten


Cholesterol. Het is een vetachtige stof, een zogenaamde lipide, die ons lichaam nodig heeft als bouwstof. Er valt veel over te zeggen, en ik weet niet hoe het met jou is, maar bij mij heeft de huisarts gedurende mijn leven al twee keer vastgesteld dat mijn waarden te hoog zijn, en dat ik dus aan de statines moet. Tijd voor een artikeltje over dit onderwerp.

Er wordt nog steeds glashard beweerd dat een te hoog cholesterol hart- en vaatziekten veroorzaakt. Laat ik je geruststellen. Er is GEEN ENKEL WETENSCHAPPELIJK BEWIJS voor deze stelling. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024687/


Goed en slecht
Ongeveer een kwart van je totale cholesterol komt door wat je eet. De rest wordt door je lichaam zelf gemaakt. Zodra je cholesterol te laag is kan je lichaam dit wijzigen door de aanmaak van cholesterol te bevorderen. Cholesterol wordt aangemaakt in je lever. Omdat vet zich niet goed kan mengen met water, heeft het lichaam een andere manier om het cholesterol en de triglyceriden (ook een vetsoort) door het bloed te transporteren, namelijk gebonden aan eiwitten. Deze eiwitten heten lipoproteïnen. Er wordt van oudsher onderscheid gemaakt tussen met name twee verschillende soorten lipoproteïnen: Hoge Dichtheid Lipoproteïne (HDL) en Lage Dichtheid Lipoproteïne (LDL). Om voor mij volkomen duistere redenen wordt HDL ook wel 'goed' cholesterol genoemd, en LDL 'slecht'. Wetenschappelijk gezien is hier absoluut geen enkel bewijs voor.

Vergeet dus maar even slecht en goed. HDL en LDL zijn eigenlijk simpelweg twee vervoermiddelen, twee bootjes die cholesterol transporteren. En dan moeten we er ook nog rekening mee houden dat de metingen nog steeds worden verricht zoals in de jaren ’60. Ondertussen weten we dat er veel meer zijn. Sterker nog, we kunnen dat ook testen, we hebben de apparatuur. Maar we gebruiken nog steeds die oude meetmethodes. Ik ken deskundigen die er op hameren dat de verouderde meetapparatuur en het hele idee van HDL en LDL het grijze archief in moeten.
Je cholesterolgehalte wordt bepaald via een bloedtest. Uit die test komt een bepaalde waarde voor het totale cholesterol en voor LDL-, HDL- en het triglyceridengehalte.

Een dag, drie herfsten

Dit plaatje kreeg ik toegestuurd door mijn Chinese vriendin Brigitte Wang Ma, die tegenwoordig in Madrid woont. De Chinese karakters zeggen: een dag, drie herfst. De Spaanse tekst schildert: deze Chinese uitdrukking wordt gebruikt wanneer iemand te veel wordt gemist. Betekent: een dag duurt drie herfsten.

Taijijian, zwaardvorm


Introductie
Taijijian, ook wel bekend als het Tai Chi-zwaard, is een op wapens gebaseerde krijgskunst die zijn oorsprong vindt in China. Het is een vorm van Wushu, een term die verwijst naar Chinese krijgskunsten, en wordt vaak beoefend naast Taijiquan, de ongewapende vorm van Tai Chi. Taijijian staat bekend om zijn gracieuze en vloeiende bewegingen, die zowel fysieke als mentale discipline vereisen.
Taijijian heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de Ming-dynastie (1368-1644). Het werd ontwikkeld door de beroemde Wushu-meester, Wu Dangzong, die zijn kennis van Tai Chi combineerde met zwaardvechttechnieken. Taijijian werd populair tijdens de Qing-dynastie (1644-1912) toen het werd geïntroduceerd aan het keizerlijk hof. Sindsdien is het geëvolueerd en doorgegeven van generatie op generatie.

Technieken
Taijijian vereist veel vaardigheid en precisie. Beoefenaars moeten in staat zijn om het evenwicht en de coördinatie te behouden tijdens het uitvoeren van een reeks complexe bewegingen. Het zwaard wordt met beide handen vastgehouden en de bewegingen worden langzaam en gecontroleerd uitgevoerd. Taijijian omvat een verscheidenheid aan technieken, zoals stoten, snijden en blokkeren. Elke techniek vereist een ander niveau van vaardigheid en concentratie.
De voordelen van Taijijian zijn talrijk. Eerst en vooral is het een uitstekende vorm van lichaamsbeweging die de balans, flexibiliteit en kracht kan verbeteren. De langzame en gecontroleerde bewegingen zijn ook gunstig voor het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Taijijian kan ook helpen om de cognitieve functie en het geheugen te verbeteren, omdat het veel mentale concentratie vereist. Bovendien kan het een geweldige manier zijn om zelfverdedigingsvaardigheden te verbeteren en zelfvertrouwen op te bouwen.

Conclusie
Taijijian is een mooie en krachtige krijgskunst die fysieke en mentale discipline combineert. De lange en rijke geschiedenis, complexe technieken en talloze voordelen maken het een waardevolle oefening voor iedereen die geïnteresseerd is in vechtsporten of zelfverbetering. Of je nu je fysieke conditie wilt verbeteren, stress wilt verminderen of zelfverdedigingsvaardigheden wilt leren, Taijijian is een uitstekende keuze.

Wat heb jij eigenlijk in je mok?

Soms kom je een aardige filosofische gedachte tegen. Ik vond deze wel bijzonder, geen idee van wie hij afkomstig is.

Stel, je staat ergens met een mok koffie, en er loopt iemand tegen je aan. Je koffie spat alle kanten op. De vraag is nu: waarom knoeide je koffie? Omdat er iemand tegen me aan botste, zul je zeggen. Fout antwoord. Omdat er koffie in je mok zat. Als er thee in had gezeten, had je thee gemorst. Wat er in je mok zit, dat zul je morsen. Als het leven weer eens tegen jou aan botst, wat komt er uit jou? Dat wat in je zit. Het is makkelijk om te 'faken', om je voor te doen als vrolijk en positief, totdat het leven weer eens even fors aan je arm schudt. Dan komt dat naar buiten wat werkelijk in je zit. Ook voor mij zelf een belangrijke les. Wat zit er in mijn mok? Wat komt er naar buiten wanneer er onbalans optreedt? Als het leven even tegen zit, wat knoei je dan? Vreugde, dankbaarheid, respect en nederigheid? Of boosheid, bitterheid, angst of verdriet?

Mudra van de maand

Mudra van de maand

Mudra's zijn handposities die een groot energetisch effect voor je kunnen hebben. De Mudra die je op de foto ziet leerde ik jaren geleden kennen, op zoek naar een oplossing voor mensen die permanent hoog ademen.

Wat te doen?
Je brengt je duim en je middelvinger bij elkaar, en krult vervolgens je wijsvinger naar dat zachte plekje tussen wijsvinger en duim. Je doet de mudra met beide handen, je kunt het doen terwijl je wandelt, of wanneer je tv kijkt.

Effecten
Je zou kunnen ervaren dat je nek ontspant, ook je schouders en je borst. Je middenrif ontspant en je adem kan naar beneden komen. We hebben het in dat verband vaak over een buikademhaling. Als je niet naar je buik ademt - kunt ademen - dan kun je ook niet goed 'wortelen', gronden. Dat betekent dat je in neen 'gevecht' - bijvoorbeeld in een discussie met iemand - vrijwel zeker het onderspit zult delven. Kijk maar eens wat deze mudra voor je kan doen, slik nooit iets voor zoete koek, test altijd alles in de praktijk!

Agenda

(Alle onderstaande activiteiten vinden plaats in de school)

Cursus Taijijian (zwaard)
Minimaal aantal deelnemers: 6
Data: 19 en 25 maart, 1 en 8 april 2023
Tijd: 10.00 - 12.00 uur
Kosten: € 80,-
Wereld Tai Chi & Qigong Dag
Geschikt voor iedereen
Zaterdag 29 april 2023
Tijd: 10.00 - 12.00 uur
Gratis
Klankmeditatie
Het weer wordt steeds beter, dus ze komen er weer aan: die overheerlijke klankmeditaties. De ultieme ontspanning. Klank heeft een groot effect op lichaam, geest en emoties. Ervaar zelf wat de klanken van al die bijzondere instrumenten voor je kunnen betekenen.

De klankreizen vinden altijd plaats op vrijdagavond van 19.30 tot 20.30 uur. De poort is open vanaf 19.00 uur.

Data: 21 april, 19 mei, 16 en 30 juni, 14 juli, 25 augustus, 1 en 8 september

Minimaal aantal deelnemers: 6

Kosten: € 20,-
Cursus Sjamaans Reizen
Minimaal aantal deelnemers: 6
Data: 27 mei en 10 juni 2023
Tijd: 10.00 - 12.00 uur
Kosten: € 80,-
facebook youtube email linkedin 
mtt logo sweet corn transparant
Oranjeweg 123, 8166 JB Emst
06 - 2129 8781
Email Marketing Powered by MailPoet