minus12-1
De laatste les van 2022 stonden we bij minus 12 graden heerlijk in het zonnetje op de enk te trainen. Het was prachtig, en gelukkig kwam de buurman met zijn camera naar buiten, dus we hebben foto's!
mtt logo sweet corn transparant

Jaar van het Konijn

Nieuwsbrief januari 2023
Hallo ,

Gelukkig nieuwjaar! En ook: 新年快乐 xin nian kuai le. Want de energetische lente komt vroeg dit jaar; op 22 januari is het Chinese nieuwjaar, het lentefeest. In deze nieuwsbrief besteden we natuurlijk aandacht aan het Jaar van het Konijn. Wat gaat het ons brengen?

Veel leesplezier!
Max
Als je teveel nadenkt over elke stap die je wilt gaan zetten,
sta je altijd op één been.

~Chinees gezegde~

kaart

Jaar van het Konijn


Ach, wat een schattig konijntje! Die heerlijke, zachte vacht. Dat grappige neusje. Zo'n stil en ietwat voorzichtig beestje... Je ziet het voor je.
2023 is het Jaar van het Konijn. Voor de kenners: Water Konijn. Het lentefeest is op 22 januari 2023 en het Jaar van het Konijn eindigt dan op 9 februari 2024. Bereik jij in deze periode een leeftijd die deelbaar is door twaalf? Dan ben je een konijn!
Over het ontstaan van de twaalf-jarige Chinese dierenriemkalender verschillen de meningen nogal. Sommigen geloven dat het voortkwam uit het verhaal van een grote race tussen verschillende dieren, georganiseerd door de Jade-keizer. Anderen beweren dat de plaats van elk dier in de cyclus verband houdt met de specifieke tijd dat elk dier gedurende de dag het meest actief is. Dit zijn slechts twee van de talloze oorsprongsverhalen. Ongeacht zijn oorsprong heeft de Chinese dierenriemkalender een belangrijke rol gespeeld en speelt deze nog steeds bij het vormgeven van de tradities, feestdagen en voedingsmiddelen die in Aziatische gemeenschappen over de hele wereld worden genoten.
De dieren van de Chinese dierenriem zijn meer dan geluksgetallen en persoonlijkheden, ze symboliseren een diepe band met het oude culturele erfgoed van China. Net als alle Chinese zodiacdieren nemen konijnen een unieke plaats in in de Chinese geschiedenis, mythologie en gebruiken.
Om de betekenis achter het Jaar van het Konijn beter te begrijpen, helpt het om eerst het belang van konijnen in de Chinese cultuur te onderzoeken.

Net als de Chinese dierenriem zelf heeft de legende van het Jade Konijn veel verschillende oorsprongsverhalen. Een van de meest voorkomende verhalen in China schildert hoe de Jade Keizer zich vermomt als een bedelaar. Eenmaal vermomd, begint hij aan een reis om een ​​waardig dier te vinden, dat hem kan helpen het levenselixer te bereiden. In dit verhaal probeert het Konijn zichzelf op te offeren als voedsel voor de bedelaar door in een vuur te springen. Het Konijn wordt echter gered door de Jade Keizer, die het Konijn vervolgens naar de maan draagt ​​waar hij helpt het levenselixer te creëren.

Als een Chinees naar de maan kijkt, dan ziet hij het Jade-Konijn (玉兔 Yùtù), die onder een cassiaboom staat en een kostbaar elixer vasthoudt. De maangodin Chang'e heeft in de Chinese legende een konijn als huisdier. Sommigen zeggen dat het konijn de incarnatie is van de maangodin, en altijd een symbool is van puurheid en voorspoed. In de Chinese cultuur heeft het konijn de unieke eigenschap dat het wacht op een kansmoment en dan in actie komt. Meer dan enig ander zodiac-dier symboliseert het konijn geluk.
Konijnen jagen hun ideeën na, maar door hun zwakke wil hebben ze soms moeite om grote dingen te bereiken. Konijnen zijn zachtaardig en benaderbaar, maar ook voorzichtig, vasthoudend en ambitieus. Ze houden van harmonie, rust en stilte.

Gelukkige konijnen
In de Chinese cultuur heeft het konijn de unieke eigenschap dat het wacht op een kansmoment en dan in actie komt. Meer dan enig ander dierenriemdier symboliseert het konijn geluk. worden dierenriemdieren die nodig zijn om over een brede rivier te racen.
Het konijn stak de rivier over door behendig van de ene steen op de andere te springen.Halverwege leek het konijn de race te verliezen, maar had het geluk een drijvende boomstam vast te pakken die hem later naar de kust spoelde.
Er zijn ook verschillende regionale bijgeloven met betrekking tot konijnen in China. In het noordwesten van China zijn broodjes in de vorm van konijnen populair op bruiloften. De moeder van de bruid kookt persoonlijk de broodjes voor haar dochter, die er een paar meeneemt naar haar man. Binnenkort zal ze kinderen krijgen.
Niet alle bijgeloof rond konijnen is echter positief: sommige mensen verbieden bijvoorbeeld zwangere vrouwen om konijnenvlees te eten uit angst dat hun baby's geboren zullen worden met een hazenlip.

In China gelooft men dat het jaar van de dierenriem waarin iemand wordt geboren, van invloed kan zijn op onder andere iemands karakter, liefdesleven en carrière. Dus als jij of iemand die je kent geboren is in het Jaar van het Konijn, kan dit feit verstrekkende gevolgen.
Van konijnenmensen wordt gezegd dat ze leven zonder beperkingen en constant hun ideeën najagen.Door hun zwakke wil hebben ze echter moeite om grote dingen te bereiken.
Bovendien zijn konijnen soms te voorzichtig en te delicaat bij het regelen van menselijke zaken en persoonlijke zaken.Hoewel ze de neiging hebben vasthoudend en ambitieus te zijn, kunnen deze eigenschappen ook leiden tot jaloezie als ze hun zin niet krijgen.
Degenen geboren onder het teken van het konijn houden niet van ruzie, geven de voorkeur aan rust en stilte.Ze zijn goede luisteraars, uitstekende onderhandelaars en hebben de neiging om goed in een team te werken.
Ze kunnen artistiek en creatief zijn, maar hebben ook een sterk verlangen om stressvolle en risicovolle situaties te vermijden.Ze kunnen ook pessimistisch en onzeker zijn en daarom terughoudend zijn om snelle veranderingen door te voeren.

Het konijn is de vierde van de Chinese dierenriemdieren. Volgens de legende was het Konijn trots – arrogant zelfs – op zijn snelheid. Hij was buur van Os en maakte altijd grapjes over hoe traag Os was. Op een dag zei de Jade-keizer dat de volgorde van de dierenriem zou worden bepaald door de volgorde waarin de dieren op zijn feest arriveerden. Konijn vertrok bij het aanbreken van de dag. Maar toen hij daar aankwam, waren er geen andere dieren te zien. In de veronderstelling dat hij duidelijk de eerste zou zijn, ging hij naar de kant en deed een dutje. Toen hij echter wakker werd, waren er al drie andere dieren gearriveerd. Een van hen was de Os waar hij altijd op had neergekeken.
Bij ons is de dierenriem voor veel mensen een beetje een grapje. Voor de Chinezen is dat radicaal anders. Als Chinezen zich voorstellen zeggen ze vaak genoeg: "Mijn naam is Li en ik ben een konijn." Deze dieren zijn voor hen veelzeggend.
Mensen geboren in het Jaar van het Konijn zijn zachtaardig en benaderbaar, ze hebben een fatsoenlijke, nobele en elegante manier van doen. Met hun goede redeneervermogen en aandacht voor detail zijn ze geweldige geleerden. Het zijn socializers met een aantrekkelijke uitstraling. Ze vinden het echter moeilijk om zich open te stellen voor anderen en wenden zich vaak tot escapisme. Een eenvoudig en routineus leven is niet hun stijl. Hoewel ze conservatief en voorzichtig zijn in hun acties, hebben ze af en toe verrassingen nodig om de boel op te fleuren.

Als je een konijn bent dan kan 2023 een jaar worden waarin je hoogtepunten erg hoog zijn, maar dieptepunten kunnen ook behoorlijk verwoestend zijn. Gezondheid, rijkdom, met name kosten, en veiligheid zijn gebieden waar het Konijn goed op moet letten. De carrière van Konijn zou een dramatische boost moeten krijgen.
Toch is het aan het Konijn om een ​​opgewekte houding ten opzichte van het leven en werk te behouden, wat hen zal helpen om met geduld en vastberadenheid door moeilijke periodes te zeilen, terwijl in goede tijden hun positiviteit de aandacht zal trekken van degenen in machtsposities om een hand uitsteken die beslissend kan zijn voor de roem en het fortuin van Konijn in de komende twaalf jaar.
In ieder geval zou dit een jaar moeten worden vol opwinding, voorspoed en verrassingen die in beide richtingen lopen - alles behalve saai voor lieve Konijnen!

We wensen je een jaar vol geluk, gezondheid en harmonie!
Taijiquan FB
taijiquan beginners

Cursus Taijiquan voor beginners

In vier lessen van twee uur leer je een Yang-stijl Taijiquan vorm van twintig bewegingen. Taijiquan is een vechtkunst. Vechten doen we allemaal. Niet fysiek, mag ik hopen. Maar vaak genoeg ben je mentaal aan het knokken. En soms zit je emotioneel in een worsteling. Taijiquan leert je op een flexibele manier om te gaan met de uitdagingen die op je pas komen. Het doel is, zoals ik wel eens uitleg: met een minimum aan energie een zo groot mogelijk resultaat bereiken. Daar heb je in het dagelijks leven heel veel aan.

Je leert in acht uur les de volledige choreografie, het doel van de bewegingen, er is veel aandacht voor het correct uitvoeren van de bewegingen en voor de drie basisingrediënten van deze Chinese vechtkunst: lichaamsstructuur, ademhaling en intentie. De zachte bewegingen zijn supergezond, je krijgt energie, je komt in balans en je wordt helemaal ontspannen. Iedereen kan het leren.
Je leert veel over vechten, over hoe je in je kracht kunt staan. Maar wat heb je daar aan? Je vecht toch nooit? Nee, niet fysiek. Maar we zijn allemaal elke dag aan het knokken. Mentaal. En met enige regelmaat worstelen we emotioneel. Taijiquan brengt je niet alleen fysiek in balans, maar ook mentaal en emotioneel. Het mooiste compliment dat ik in ruim 25 jaar lesgeven heb gekregen was van een vrouw die was opgegeven voor de arbeidsmarkt. Haar coach van Randstad vertelde me: "Die komt nooit meer aan de bak." Ze kreeg twee keer twee uur les van mij en had binnen veertien dagen een andere baan, en gaf ook aan dat het kwam door wat ik haar had geleerd over vechten en in je kracht staan.

Je kunt aan deze cursus deelnemen zonder enige voorkennis. Maar misschien beoefen je al Qigong; dan biedt Taijiquan je een belangrijk stuk verdieping.

De data: 4, 11, 18 en 25 februari 2023.

De tijden: 10.00 tot 12.00 uur.

De lessen worden heerlijk in de frisse buitenlucht gehouden, dus pas je kleding aan op de weersomstandigheden. Buiten bouw je tien keer zoveel Gongfu op als binnen, een wijze uitspraak van mijn leraar in Beijing. Stevige schoenen zijn in ieder geval een aanrader. Voor de rest heb je niets nodig.

Vier zaterdagen gaan we twee uur lang bezig met deze ontspannen bewegingen. Je leert niet alleen de choreografie, maar ook de toepassing van de bewegingen. Je leert je heupen en schouders beter gebruiken, effectiever. Ik zeg wel eens: de kern van Taijiquan is het bereiken van een optimaal resultaat met een minimum aan inspanning. Je leert dus zeker ook zachter worden, ontspannen.

Kosten voor deze cursus: € 80,-. Minimum aantal deelnemers: 6.
zwaardvorm

Cursus Taijijian (zwaard)

Als je eenmaal een beetje Taijiquan onder de knie hebt zul je ontdekken dat er ook allerlei vormen met wapens zijn, en dat die heel nuttig kunnen zijn bij je terugkeer naar de natuurlijke manier van bewegen. Zwaard is een bijzonder interessant wapen. Je leert in de zwaardvorm nóg beter je centrum te gebruiken. In vier opeenvolgende zaterdagen van twee uur leer je de dertig bewegingen van deze Taijijian (Taiji zwaard) vorm.

Kosten voor de cursus: € 80,-. Minimaal aantal deelnemers: 6.

Data: 19 en 25 maart, 1 en 8 april 2023. Tijd: 10.00 - 12.00 uur.
Droomtijd

Het Pad naar de Sjamaan

Wat lijkt de wereld van moleculen eigenlijk veel op de wereld van sterren. Zo maar een gedachte die ik als kind had. Dit soort gedachten waren de motor achter mijn ongekende leesdrift; boeken die kinderen normaal gesproken waarschijnlijk niet zo interessant zouden vinden. Ik was vaak te vinden onder een tafel, verdiept in wondere werelden. Boeken over oude culturen, over metafysica, over het heelal, over spiritualiteit, over bijzondere verschijnselen en uitzonderlijke theorieën.
Als kind heb je de luxe dat je je helemaal kunt verliezen in bepaalde zaken. Toen ik eenmaal ging studeren werd het wat meer bijzaak. En vooral toen ik eenmaal ging werken. Het werd meer een hobby, zoals je er wel meer had. Maar de kosmos werkt op een wonderlijke manier. Begin jaren '90 kwam ik in aanraking met de oeroude Chinese cultuur, met vechtkunst, met gezondheidsleer en meditatie, met... levensenergie. Een uitgebreid pad langs vele leraren bracht me weer terug naar dat kind in me, met die honger naar kennis en inzicht. Het bracht me op het pad naar de sjamaan.

Geschiedenis van het sjamanisme
Het woord sjamaan is afkomstig van de Tungus-stammen in Siberië; het woord sjamaan komt van het Russische saman en betekent zoiets als "iemand die in het donker ziet". Oude culturen beschouwden deze titel als passend, aangezien sjamanen over opmerkelijke vermogens beschikten. Ze maakten verbinding met de bron van het universum voor het vinden van antwoorden op situaties. Sjamanisme was voor zover we weten de eerste spirituele praktijk van de mensheid en is minstens dertig tot veertigduizend jaar oud. Sjamanisme was bij onze voorouders wereldbeeld en kosmologie, een poging om ons bestaan en de aard van de werkelijkheid te begrijpen, het was hun spirituele praktijk en hun manier van genezen.
Sjamanisme vond je in veel culturen, ook in China. De Chinese gezondheidsleer is duizenden jaren oud en wortelt in het Daoïsme, dat op haar beurt weer voortkomt uit het animisme. In mijn moderne woorden simpel gezegd: animisme is dat je er van uit gaat dat alles om je heen uit energie bestaat. En wanneer je je vervolgens realiseert dat energie informatie bevat, dan wordt je je bewust van een ongekend potentieel aan mogelijkheden.

In oude culturen waren sjamanen volledig geïntegreerd. Het waren de eerste helers, leraren en geleerden. In een tijd waarin we nog volledig verbonden waren met de wereld om ons heen, met de natuur. Die verbinding zijn we in onze technologische maatschappij volkomen kwijtgeraakt. Maar er is hoop. We staan in mijn ogen op de drempel van een bijzondere tijd. Onze moderne wetenschap staat op het punt om aansluiting te vinden bij oude wijsheid en inzichten. Op bepaalde fronten is die verbinding al tot stand gekomen.
Een voorbeeld. Het universum bestaat uit subatomaire deeltjes. Dankzij laboratoriumexperimenten weten we dat die deeltjes worden beïnvloed wanneer er een waarnemer aanwezig is. Door middel van ceremonies en rituelen beïnvloedt de sjamaan een patiënt, brengt hem of haar in een staat van positiviteit. De sjamaan brengt je bij het ongekende potentieel dat in jou schuil gaat, die enorme kracht die van grote betekenis kan zijn op vele fronten in je leven. Niet in de laatste plaats je gezondheid.

Parallelle Universa
Er bestaan momenteel verschillende versies van een multiversumtheorie, maar ze concluderen allemaal hetzelfde: Er bestaan tegelijkertijd meerdere dimensies. Een sjamaan heeft toegang tot deze dimensies. Zo'n trip in een andere wereld noemen we een sjamaanse reis. Persoonlijk vind ik het niet echt verantwoord om dit te doen door het gebruik van bijvoorbeeld psychedelische planten of paddenstoelen; ik ga daar in dit artikel niet op in, maar mocht je daar vragen over hebben dan mag je me benaderen. Bij mijn sjamaan in Frankrijk heb ik een aantal jaren geleerd om te reizen door gebruik te maken van de sjamaanse trommel. Het is inmiddels ook wetenschappelijk bewezen dat de trommel iets doet met je hersengolven, waardoor je in een staat geraakt die het reizen faciliteert.

Wij zijn de wevers, wij zijn het web
Het sjamanistische raamwerk bestaat uit drie werelden; de benedenwereld,
de middenwereld en de bovenwereld. De benedenwereld is de plaats van krachtdieren en helpers, bewakers, van de dood. Je kunt reizen in de benedenwereld om iemands krachtdier te vinden, om antwoorden op vragen te krijgen, om een verloren stroom te herstellen, of om een zielsdeel terug te vinden.
Reizen in de middenwereld komen veel minder voor. De middenwereld is onze wereld, de realiteit waarin we leven. Op onze reis zijn we onafhankelijk van tijd en ruimte en kunnen we onze 'gewone' werkelijkheid beïnvloeden. Wij mogen dit doen om positieve verandering teweeg te brengen op plaatsen die dat nodig hebben; verbinden met het land, om een lopende situatie te onderzoeken - wees 'een vlieg op de muur', zeg maar. En je zou toegang kunnen krijgen tot de magische geest van planten, bomen, wezens of mineralen in onze middenwereld.
De bovenwereld is de plaats van archetypische kennis en patronen, spirituele gidsen, leraren, goden en godinnen, engelen, 'de matrix van mogelijkheden' en ongemanifesteerd potentieel. Reizen naar de bovenwereld hebben tot doel te leren, verheldering of inspiratie te vinden, inzicht te verkrijgen.

De drie werelden zijn met elkaar verbonden door een verticale as, de 'axis mundi' of de 'Wereldboom' en is gemakkelijk toegankelijk gebruikmakend van de afbeelding van een boom, de bovenwereld als de takken en hoger, de middenwereld als de stam, de benedenwereld als de wortels van de boom. De werelden of rijken van de sjamaan zijn zowel actueel als metaforisch en voor iedereen toegankelijk. De sjamanistische reis is een innerlijke reis.

Gids voor sjamanistisch reizen
Reizen op het ritme van de trommel is een eenvoudige en gemakkelijke manier toegang tot de verschillende werelden. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat, als we luisteren naar een eentonig drumritme, onze hersengolven vertragen en bewegen van de normale bewustzijnsstaat (Beta-toestand) naar een diepe meditatieve staat (Alpha staat) of zelfs een diepere hypnose-staat (Theta-staat). In deze trancetoestanden wordt het makkelijker om naar binnen te gaan, om contact te krijgen met je onderbewuste.
Wij proberen de vragen waar we mee rondlopen vaak op te lossen in ons hoofd. Maar daar zul je de antwoorden niet vinden. In je onderbewuste zul je ze wel vinden. Via je onderbewuste kun je ook contact maken met het grote kosmische bewustzijn, met die onvergankelijke energie van de kosmos. In energie zit altijd informatie. Zo weet je wanneer je iemand voor het eerst ontmoet en die persoon de hand schudt vaak meer dan je alleen maar waarneemt met je externe zintuigen. Het universum bestaat uit materie en antimaterie, en energie. De informatie in die energie wordt ook wel poëtisch de Akasha Kronieken genoemd, het boek dat de kennis van de mensheid van alle tijden bevat.

Enfin, sjamaan reizen kan een uitstekend middel zijn om antwoorden op levensvragen te vinden. Je kunt voor jezelf reizen, of voor een ander. En iedereen kan het leren. Later dit jaar geef ik weer een cursus op dit terrein. In een van de komende nieuwsbrieven zal ik dat aankondigen.
facebook youtube email linkedin 
mtt logo sweet corn transparant
Oranjeweg 123, 8166 JB Emst
06 - 2129 8781
Email Marketing Powered by MailPoet