winter01
De eerste sporen van de winter.
mtt logo sweet corn transparant

Winter, een magische tijd...

Nieuwsbrief november 2022
Hallo ,

De winter is begonnen. In deze nieuwsbrief ga ik wat dieper in op hoe de Chinezen de winter zien, en wat de effecten van dit seizoen op je gezondheid kunnen zijn. In deze periode ben ik ook altijd druk met het in kaart brengen van het nieuwe jaar. In deze editie alvast een korte vooruitblik op enkele bijzondere activiteiten. De website is ondertussen helemaal vernieuwd, her en der ben ik nog wat aan het sleutelen, dus heb geduld. Er is nu een speciale pagina voor de wekelijkse lessen en de cursussen en workshops die er in 2023 aankomen (https://www.maxtack.nl/lessen/). Mocht je ergens een typ- of ander foutje tegenkomen, laat het me even weten. Mijn dank!

Veel leesplezier!
Max
Voordat je de wereld gaat verbeteren, kijk eerst drie keer goed rond in je huis. ~Chinees gezegde~

winter03

De winter is begonnen!


De winter is begonnen? Max, die begint toch pas op 21 december?? Tja, dat is de indeling die wij normaliter hanteren. Maar als je het goed bekijkt is dat niet helemaal logisch. De Chinezen bekijken de seizoenen vanuit het oogpunt van energie. Op 21 december is het de kortste dag. Op 21 juni, de langste dag, zeggen wij dat de zomer begint. Maar de langste dag... die is het meest Yang, dat is dus eigenlijk het hoogtepunt van de zomer. Het begin ligt dus zes weken eerder. Datzelfde geldt voor de andere seizoenen. De kortste dag is het meest Yin, dat is dus eigenlijk het hoogtepunt van de winter. Nee, vanuit energetisch oogpunt is de winter in november al begonnen. En dat energetisch gezichtspunt is voor jouw gezondheid het meest belangrijk.

Toen mijn leraar dr. Zhu mij in 2004 op traditionele wijze aannam als leerling kreeg ik een mooi gekalligrafeerd gedicht van hem over verandering. De Yijing (vroeger spelde men het: I Tjing), het Chinese Boek der Veranderingen, is een klassieke tekst uit de oudheid, die op een prachtige manier de holistische kijk op onze wereld weergeeft, die de Chinezen in de loop van duizenden jaren hebben ontwikkeld. Hier in het westen wordt het vaak afgedaan als een soort orakelboek, maar dat is een sterk belemmerende visie. De Yijing is een wijsheidsboek. Vele generaties Chinese denkers hebben in commentaren een bijdrage hieraan geleverd.
Zonder het al te ingewikkeld te maken is het wel interessant om iets over dit indrukwekkende boek te weten. In de Yijing vind je hexagrammen. Hexagrammen bestaan uit zes liggende streepjes, die al dan niet onderbroken zijn. Een niet onderbroken streepje is Yang, een onderbroken streepje is Yin.

1*4G0mOooi24bqBFFNDqWdsw
Hexagram 23 staat voor november, 2 voor december en 24 voor januari. Veel onderbroken streepjes dus in de winter, het meest Yinne seizoen. De tijd van rust, van stilte. In die rust kan het zaadje voor de nieuwe energie zich ontwikkelen. Winter is gerelateerd aan het element Water, en dus aan je Nieren en je Blaas. Een van de belangrijkste tips in dit koude seizoen is dan ook: houd je onderrug (de nierstreek) goed warm! Nieren hebben sterk de neiging om af te koelen, en in dit seizoen wordt een groot beroep op deze organen gedaan. Hou ze warm door voldoende kleding, door de juiste voeding en door gerichte oefeningen.

In bedrijfstrainingen die ik geef leg ik het wel eens als volgt uit. Het element Aarde, de nazomer, dat is de periode van vertering. Daarmee bedoel ik niet alleen spijsvertering, maar ook het verteren van mentale en emotionele dingen. Daarna komt de herfst, het element Metaal. Denk maar aan een mes of een bijl. Metaal scheidt datgene dat je nog kunt gebruiken van hetgeen je niet meer nodig hebt. Het is de periode van loslaten van zaken die je niet langer dienen. En dan komt de winter, de periode van rust, van reflectie. Je maakt de balans op in deze stille tijd. Je kijkt terug op wat is geweest, wat je hebt verteerd, wat je hebt mogen loslaten. En dan ontstaat zo langzamerhand ook de eerste vonk van een nieuw vuur.
De winter is een magische tijd, die vol paradoxen lijkt te zitten. Het is de periode van de dood, waarin je ook de aanzet tot nieuw leven vindt. De kracht van nieuw leven begint te vibreren in een rottend zaadje. Uiterlijke rust, innerlijke groei. Wanneer het lichaam verstilt kan de geest worden gezuiverd. Je wordt teruggeworpen op jezelf, en daarmee is de winter bij uitstek de periode voor confrontatie, voor analyse en voor het ontstaan van helderheid voor wat betreft het nieuwe pad, voor een mogelijk bijstellen van de koers. Persoonlijk vind ik dit een wonderschone fase, die meer dan alle andere je verbindt met de natuur om je heen, die je het meest bewust maakt van de bewegingen van het universum, van wat er van je wordt gevraagd... inzichten die je kunnen helpen om je koers bij te stellen.
winter02
In de winter wordt alles kaal, niets wordt meer verhuld. Het is een perfecte tijd om door te dringen tot de kern der dingen, en ook om contact te maken met andere dimensies. Niet voor niets is november de tijd voor het herstel of hernieuwen van je contacten met de andere wereld, met geliefden die zijn overgegaan naar gene zijde. Het meest statische moment ligt tussen kerst en 4 januari. Houd deze dagen zoveel mogelijk vrij, geef prioriteit aan afronden en rust. Zie af van die overdaad aan leuke uitjes, aan klusjes en andere dingen. Zie af van herrie en lawaai. Koester de stilte.
Januari is dan de periode van winterslaap, de fase waarin nieuwe energie wordt opgebouwd. Ik heb besloten om de winter ook iets meer inhoud te geven, door de zomervakantie in te korten en de wintervakantie uit te breiden naar vier weken. Een periode waarin ik me terugtrek van de wereld, zowel fysiek als digitaal, waarin ik meer mediteer, lees, rust, naar binnen gericht ben. Een periode waarin ik helderheid kan krijgen over de vraag wat zich via mij wil manifesteren in onze wereld.

Wat kun jij in deze fase van de winter het best doen? Wel, het moge duidelijk zijn: koester je rust. In de stilte kun je helderheid krijgen over je goede en slechte gewoontes. Leg verkeerde gewoontes zoveel mogelijk af, versterk goede gewoontes. Het is belangrijk dat je in deze tijd niet meegaat in allerlei verleidingen. Vermeng je niet met anderen. Je kunt wel open staan, maar baken het af. Blijf gecentreerd, op jezelf gericht. Word je bewust van de terugkerende levenskracht die zich steeds meer openbaart.

Een tip voor wie zich wat meer wil verdiepen in de seizoenen en het effect daarvan op ons leven, welzijn en gezondheid. Een van de leukste boeken in mijn kast over dit onderwerp is van een Nederlander, Jaap Voigt, en is getiteld: "Leven & werken in het ritme van de seizoenen". Echt een aanrader.
taijiquan beginners

Cursus Taijiquan voor beginners


Lichaamsstructuur, ademhaling en intentie; het zijn de drie basisingrediënten van Taijiquan en Qigong. In de vechtkunst wordt op deze drie elementen nog sterker gehamerd. De zachte, ontspannen bewegingen zijn heerlijk om te doen, maar het vergt wel meer oefening dan Qigong. In een cursus verdeeld over vier zaterdagen leer je Yang-stijl Taijiquan, een serie van twintig bewegingen.
Een van de geweldige ervaringen die het beoefenen van deze vechtkunst je kan brengen is het voelen van de flow. In de zachtheid van de bewegingen gaat de energie stromen. Mensen die toekijken kunnen die energie heel diep voelen, en de beoefenaar uiteraard ook.
Vier zaterdagen gaan we twee uur lang bezig met deze ontspannen bewegingen. Je leert niet alleen de choreografie, maar ook de toepassing van de bewegingen. Je leert je heupen en schouders beter gebruiken, effectiever. Ik zeg wel eens: de kern van Taijiquan is het bereiken van een optimaal resultaat met een minimum aan inspanning. Je leert dus zeker ook zachter worden, ontspannen.

Kosten voor deze cursus: € 80,-. Minimum aantal deelnemers: 6.

Data: 4, 11, 18 en 25 februari 2023. Tijd: 10.00 - 12.00 uur.
zwaardvorm

Cursus Taijijian (zwaard)

Als je eenmaal een beetje Taijiquan onder de knie hebt zul je ontdekken dat er ook allerlei vormen met wapens zijn, en dat die heel nuttig kunnen zijn bij je terugkeer naar de natuurlijke manier van bewegen. Zwaard is een bijzonder interessant wapen. Je leert in de zwaardvorm nóg beter je centrum te gebruiken. In vier opeenvolgende zaterdagen van twee uur leer je de dertig bewegingen van deze Taijijian (Taiji zwaard) vorm.

Kosten voor de cursus: € 80,-. Minimaal aantal deelnemers: 6.

Data: 19 en 25 maart, 1 en 8 april 2023. Tijd: 10.00 - 12.00 uur.
black-and-white-cold-fog-forest-235621

Gezond de winter door

Nog meer winter, onder het motto 'Nu we toch bezig zijn...' Onderstaand artikel schreef ik een aantal jaren geleden.

Gezond de winter door; hoe doe je dat? Eigenlijk is het simpel. Beweeg mee met de natuur. De Traditionele Chinese Geneeskunde leert ons een belangrijk ding: leef in harmonie met de seizoenen. Of zoals ik het vaak in de lessen zeg: respecteer de cirkel (de cirkel van het jaar, of van de dag, of van je leven). Wat kun je doen om in harmonie te leven met de winter?
Het is allemaal niet zo ingewikkeld. In de winter ligt de aarde braak. We zien diepe verstilling. De winter vraagt je om minder actief te zijn. Je hoeft niet direct een winterslaap te gaan doen, maar doe het wel rustiger aan. In de winter laadt de natuur zich opnieuw op. Doe dat ook! Het is de tijd van reflectie. Hoe was je afgelopen jaar? Hoe zie je het komende nieuwe jaar? Wat zijn je doelen? Zonder doelen zwabber je tenslotte maar een beetje rond.
De Gele Keizer, die wordt gezien als de grondlegger van de Chinese Geneeskunde, schreef: “In de winter is alles verborgen. Winter is the season of terugtrekking in de diepte, omdat het buiten koud is. In deze periode mag je de Yang niet verstoren of verdrijven, zodat je de Yin reserves de kans geeft om zich in jou te herstellen.”
Element Water
De winter hoort bij het element Water, het meest Yin van alle elementen. De Chinezen noemen dat Yin Yin. Bij het element Water horen de nieren en de blaas, en ook de seksuele organen. Maar ook botten en haar. De emotie die bij dit element hoort is angst. De aarde bestaat voor zo’n driekwart uit water. Wij mensen bestaan voor ongeveer 60% uit water. Water heeft geen vorm, neemt elke vorm aan. Het is het element dat het meest meegeeft, het zoekt de weg van de minste weerstand, maar tegelijkertijd kan het de sterkste rots in de loop van de tijd uitslijten. Naarmate we ouder worden, drogen we uit. Onze botten en haren worden broos, de huid verliest haar elasticiteit.
We proberen de harmonie met de winter te vinden, met het element Water. Hoe herken je of je Water-element in onbalans is? Nou, bijvoorbeeld wanneer je lage rugpijn hebt, pijn in je knieën, problemen aan de urinewegen, vermoeidheid en kortademigheid. Ook duizeligheid kan een indicatie zijn, evenals angst en weerstand tegen verandering of inflexibiliteit. Heb je pijn in je nek en je achterhoofd? Ook dat kan een aanduiding zijn.

Eindejaarstaichi

Een aloude traditie: op de laatste vrijdagavond van een lesjaar organiseer ik Eindejaarstaichi voor mijn leerlingen. Een gezellig samenzijn, van 19.00 uur tot ongeveer 21.00 uur. Met heerlijke thee, warme woorden, wellicht wat Chinese poëzie, bijzondere oefeningen, herinneringen ophalen en vooruitblikken naar het Jaar van het Konijn dat voor de deur staat.
eindejaarstaichi

Laatste les, eerste les


De laatste les in 2022 is op woensdag 14 december 2022. Even afgezien dan van Eindejaarstaichi op 16 december, dat is een extraatje. De eerste les in het nieuwe jaar is op maandag 16 januari.
facebook youtube email linkedin 
mtt logo sweet corn transparant
Oranjeweg 123, 8166 JB Emst
06 - 2129 8781
Email Marketing Powered by MailPoet