Snapseed
Wie heeft er nu zo'n school?
Not all classrooms have walls
mtt logo groen transparant

Een mooie, gelukkige en heldere vibratie!

Nieuwsbrief mei 2021

Hallo ,

De nieuwsbrief heeft eventjes op zich laten wachten. Privé-omstandigheden. Onze Ayla (zie hierboven op de foto) is voor de dood weggehaald, ze had een klaplong. Na een zware operatie, waarbij een deel van een van haar longen is weggehaald, en een lange herstelperiode, die nog steeds voortduurt, gaat het gelukkig weer heel goed met haar en we genieten elke dag weer van haar grappen, haar streken en haar liefde. Vlak daarop was voor en lieve vriendin de reis hier op aarde onverwachts klaar. Enfin, het is begin mei, tijd voor mooie, gelukkige en heldere vibratie! Nu heb ik eindelijk weer wat ruimte in mijn hoofd om te denken en te schrijven. Ik kwam een mooie boodschap tegen van de Hopi-indianen, die ook nog een interessante link heeft met China, en die ik in deze nieuwsbrief met je wil delen. Verder aandacht voor de bijnieren, en ik reik weer eens vijf simpele oefeningen aan. Tot slot geef ik ruiterlijk toe: ik ben een weird one ;-)

Veel leesplezier!
Max
Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder.
~ Laozi ~
Farewell-To-A-Comade-867x1000

Ga door de poort

Boodschap van de Hopi-indianen


Dezer dagen kwam mij een boodschap onder ogen, die me raakte. Vandaar dat ik hem graag hier in de nieuwsbrief met je deel. Hij is afkomstig van White Eagle, van de Hopi indianen. Hopi betekent people of peace, volk van vrede. Het grappige is, het klinkt eigenlijk net zo als 和平, dat je in het Mandarijn Chinees uitspreekt als Heping, en dat eveneens vrede betekent. Als ik dit soort verbanden zie dan moet ik weer denken aan de oude legenden, dat mensen uit Azië er in geslaagd zijn om ooit Amerika te bereiken.

De boodschap luidt als volgt, ik parafraseer enigszins omdat soms zaken verloren gaan in vertaling:

"Dit moment waar de mensheid momenteel doorheen gaat, kan worden gezien als een portaal of als een gat. Het besluit om in het gat te vallen, of door de poort te gaan, is aan jou.
We hebben een bizarre wereld gecreëerd. Als je 24 uur per dag het nieuws consumeert, stress ervaart, angst, als je zenuwachtig bent en somber, dan zul je in het gat vallen.
Maar als je dit moment gebruikt om naar binnen te gaan, in jezelf te kijken, wanneer je leven en dood gaat heroverwegen, wanneer je voor jezelf zorgt en voor anderen, dan kun je door de poort gaan.
Zorg voor je huis, zorg voor je lichaam. Maak verbinding met het middelste lichaam van je spirituele huis. Lichaam, huis, middenlichaam, geestelijk huis, dit alles is synoniem, dat wil zeggen hetzelfde. Als je voor één zorgt, zorg je voor al het andere.
Verlies de spirituele dimensie van deze crisis niet uit het oog. Wees een adelaar, die van bovenaf alles overziet, die het breder ziet. Er is een maatschappelijke vraag in deze crisis, maar ook een spirituele vraag. Die twee gaan samen. Zonder de maatschappelijke component vervallen we in fanatisme, in extremisme. Zonder de spirituele dimensie vervallen we in pessimisme en gebrek aan betekenis.
Je bent bereid om deze crisis te doorstaan. Neem je gereedschapskist en gebruik alle werktuigen die je tot je beschikking hebt. Leer meer over verzet bij oude culturen: we zijn er altijd geweest en we worden nog steeds uitgeroeid. Maar we zijn nog steeds niet gestopt met zingen, dansen, vuur maken en plezier maken.
happy
Voel je niet schuldig als je in moeilijke tijden gelukkig bent.
Voel je niet schuldig omdat je in deze moeilijke tijd gelukkig bent. Je helpt helemaal niet door verdrietig te zijn en zonder energie. Het helpt als er nu goede dingen uit het universum komen. Door vreugde kun je weerstaan. Als de storm voorbij is, zul je erg belangrijk zijn bij de wederopbouw van onze nieuwe wereld.
Je moet gezond en sterk zijn. En daarvoor is er geen andere manier dan om een mooie, gelukkige en heldere vibratie te behouden.
Dit heeft niets te maken met vervreemding. Dit is een verzetsstrategie. In het sjamanisme is er een overgangsrite die de Vision Quest - de zoektocht naar visie - wordt genoemd. Je brengt een paar dagen alleen door in het bos, zonder water, zonder voedsel, zonder bescherming. Wanneer je door dit portaal gaat, krijg je een nieuwe kijk op de wereld, omdat je je angsten, je moeilijkheden onder ogen hebt gezien. Dit is wat er van je wordt gevraagd. Laat ze van deze tijd profiteren om hun visioenzoekrituelen uit te voeren.
Welke wereld wil je voor jezelf bouwen? Voor nu is dit wat je kunt doen: sereniteit in de storm. Kalmeer en bid. Elke dag. Creëer een routine om elke dag het heilige te ontmoeten. Goede dingen komen uit, wat je nu uitstraalt, is het belangrijkste. En zing, dans, weersta door middel van kunst, vreugde, geloof en liefde."

Agenda


4, 5 en 6 juni - The Great Escape
In deze barre tijden lijkt het soms alsof je niet kunt ontsnappen. Niet kunt ontspannen. Maar er is een mooi vooruitzicht: The Great Escape 2021. Onder deze naam hebben we tien jaar lang ontspanningsweken gegeven, vooral in Frankrijk, maar ook op onze eigen Veluwe. In 2021 maken we er twee uitgebreide weekends van. Geheel in de traditie van de ontspanningsweken natuurlijk. Met heerlijke, zachte gezondheidsoefeningen in de ochtend, gevarieerde middagactiviteiten, lekker eten, een klankmeditatie en gezelligheid in de avond. Een weekend met ruimte voor een goed gesprek, maar ook voor stilte. De groepsgrootte zal ook hier minimaal 6 en maximaal 12 personen zijn. Wees er dus bijtijds bij.

16 mei, 13 juni, 18 juli - Het Helende Pad
Over visioenzoekrituelen gesproken: Het Helende Pad 2021 is aanstaande. Wil je je zelfhelend vermogen een enorme boost geven, jezelf op een intense wijze helen? Zoek je rust en harmonie? Voel je dat er meer in jezelf zit maar lukt het je niet om die bron aan te boren? Dan is deze meerdaagse iets voor jou: Het Helende Pad.
Ik denk, dus ik besta, zei Descartes. Maar met denken alleen kom je er niet. Ergens in jou is er een nog zoveel groter wetend bewustzijn. Jij bent bovendien onderdeel van het grote kosmische bewustzijn. Leer daar weer contact mee maken. Ervaar hoe je in contact komt met die bron, die kennis, en hoe je de balans herstelt en heelheid vindt. In je denken schuilt dualisme. In je denken kom je steeds uit bij tegenstellingen. Dualisme houdt je eigenlijk klein, beperkt je inzichten. Non-dualisme brengt je bij je diepere weten, bij een gelukzalig gevoel van verbondenheid, bij helen tot op celniveau. Ook in jou schuilt een enorme potentie om jezelf lichamelijk, geestelijk en emotioneel te helen.
Frank_Howell_-_Desert-Sunset-1024x768

Vijf Qi-meditaties van dr. Xie

Dr. Xie Peiqi (1920 – 2003) was grootmeester van Yin Style Baguazhang, een wonderlijk sterke, kleine Chinees bij wie ik lang geleden mocht trainen. Ik herinner me vooral de rust die hij uitstraalde, al kon hij ook nog wel eens fors opvliegen. Hij was nog van de oude stempel, en schroomde niet om een 'opvoedkundige tik' uit te delen.

Dr Xie
In Baguazhang loop je cirkels, en vecht je in een vierkant. In krijgskunst – Martial Arts – bereik je een hoog niveau, zo wordt gezegd, als je het vierkant met de cirkel weet te verbinden. Dr. Xie zei dat Bagua de lelijkste vechtkunst is om te zien, maar wel de meest effectieve. Vooral de leeuwenstijl, die ik bij hem beoefende. Ik vind het met die lelijkheid overigens wel meevallen.

Baguazhang is gebaseerd op de Acht Trigrammen. In feite zijn het acht verschillende vechtstijlen, vernoemd naar acht dieren. Maar boven alles leerde ik van dr. Xie echt geweldig Qigong-series. De meeste Qigong die je vandaag de dag in het westen aantreft is wat we wel noemen ‘feelgood Qigong’. Feelgood Qigong is een beetje als dansen. Het doet eigenlijk niet bijzonder veel, maar je voelt je wel lekker als je het doet. De Qigong van dr. Xie is heftig en gaat diep. Tussen al die oefeningen is er een serie die je ook wel van papier kunt leren, en die ga ik hier voor je beschrijven.

Yin Style Bagua kent Zhan Zhuang (staande meditatie) in verschillende soorten. Dr. Xie heeft eens een speciale set samengesteld voor mensen met weinig tijd. Ik noem dat wel de ‘reisset’. Doe de onderstaande oefeningen elke dag, liefst op hetzelfde tijdstip. Ze zullen je zeker een mooie, gelukkige en heldere vibratie geven. Bedenk dat de oefeningen ‘s ochtends iets anders voor je doen dan ‘s avonds. 's Ochtends ga je van Yin naar Yang, 's avonds van Yang naar Yin. Besteed 10 tot 15 minuten aan de oefeningen.

Ik ga de oefeningen in de staande variant beschrijven. Mocht je ze zittend willen doen bedenk dan het volgende. Het bovenlichaam moet recht zijn. Als je bijvoorbeeld op een stoel gaat zitten, de knieën moeten liefst wat lager dan de heupen zijn en de voeten plat op de grond.
Nog even een ding vooraf. Energie kun je voelen. Heel simpel. Als je met je aandacht naar bijvoorbeeld je hand gaat, dan voel je iets aan die hand. Tinteling. Warmte. Ook andere sensaties zijn mogelijk. Dat is je Qi, je levensenergie. In deze serie zijn we veel bezig met het waarnemen in het lichaam.

Voorbereiding
In de ogen van dr. Xie moeten eigenlijk alle oefeningen beginnen met wat hij noemt “the empty state meditation”. Je staat met je voeten schouderbreed. Wees optimistisch over de breedte van je schouders, zeg ik altijd. Het lichaam is ontspannen. De tenen ‘grijpen in de aarde’. De knieën zijn licht gebogen, de rug is recht. Het puntje van je tong ligt tegen je gehemelte, daar waar dat raakt aan je boventanden. Leg je handen ontspannen op je buik, net onder je navel. Ze bedekken dan je Dantian, het belangrijkste energieveld in je lichaam. Je ogen zijn open of gesloten. Adem op natuurlijk wijze. Maak de geest leeg. Hiermee kom je vanzelf in wat dr. Xie noemt ‘de ontspannen staat’.

Oefening 1. Pulling Qi (Qi trekken)
Je armen bewegen voorwaarts en je pakt een grote, denkbeeldige bal beet. Je vingers zijn ontspannen geopend, je armen rond. Concentreer je op je Laogong punten midden op de handpalm en op je vingers. Wanneer je de Qi-stroom tussen de handen voelt beweeg je de handen rustig uit elkaar. Dan weer rustig naar elkaar toe. Trek de Qi naar de bal die tussen je handen zit. Het kan goed zijn dat je een soort zacht magnetisme tussen je handen voelt. Op een gegeven moment druk je de bal weer ontspannen in elkaar, je handen draaien naar je buik. Duw de energie steeds verder in elkaar en uiteindelijk duw je die compacte energie in je Dantian. Leg je handen weer over je Dantian. Maak de geest leeg en blijf korte tijd zo staan.
Meditatie Max
Oefening 2. Listening to Qi (luisteren naar de Qi)
Laat je handen naast je lichaam zakken. Van daaruit gaan je handen opzij en omhoog. De handen gaan verder omhoog tot ze elk boven een schouder hangen. Laat dan je handen rustig zakken, tot elke hand voor een schouder hangt. De ellebogen hangen ontspannen naar beneden, zonder dat het de oksels – en dus de energiestroom – afsluit. Ga met je aandacht naar binnen en luister naar de Qi, neem waar wat er gebeurt. Na enige tijd draai je de handen naar de borst en leg ze over elkaar over je borstbeen. Maak de geest leeg en blijf korte tijd zo staan.

Oefening 3. Holding heaven’s Qi (draag de hemelse Qi)
Laat je handen naast je lichaam zakken. Van daaruit gaan de handen zijwaarts omhoog. Op schouderhoogte draai je de handpalmen omhoog. Wees je bewust van de Qi-sensaties die optreden in je handpalmen en vingers. Beweeg dan rustig je handen een beetje op en neer, zo’n twintig tot dertig centimeter. Wanneer het Qi-gevoel toeneemt maak je de beweging kleiner, tot hij helemaal stopt. Blijf nog heel even zo staan. Dan bewegen de handen omhoog en leg je ze over je Baihui punt, het punt boven op je hoofd. Linkerhand over de rechter. Maak de geest leeg en blijf korte tijd zo staan.

Oefening 4. Gathering in heaven’s Qi (verzamel hemelse Qi)
Laat na enige tijd je handen zakken naast je lichaam. Vervolgens komen je handen omhoog en naar voren, de handpalmen omhoog gericht. De ellebogen bevinden zich net voor je lichaam. Je handen zijn ontspannen en een beetje hoger dan de ellebogen. Concentreer je op het Qi-gevoel in je handen. Voel dat er uitwisseling plaatsvindt met Qi in de lucht om je handen. Na enige tijd leg je je linkerhand op je rechterschouder en vervolgens je rechterhand op je linkerschouder. Maak de geest leeg en blijf korte tijd zo staan.

Oefening 5. Gathering in earth’s Qi (verzamel aarde-Qi)
De handen zakken naar beneden, naast je lichaam. Vervolgens komen ze weer omhoog voor het lichaam, de handpalmen wijzen nu naar beneden. De ellebogen bevinden zich net voor je lichaam. Handen zijn ontspannen en zijn op gelijke hoogte met de ellebogen. Focus je op je handen. Na een tijdje leg je de handen weer op je buik, over je Dantian. Maak de geest leeg en blijf korte tijd zo staan.
Mocht je vragen hebben over deze oefeningen, stel ze gerust. Veel plezier met trainen!

Mocht je van videolessen willen volgen, druk dan op onderstaande knop. Binnenkort voeg ik daar een paar leuke Vijf elementen series toe.

Bijnieruitputting

De bijnieren produceren hormonen. Onder meer adrenaline en cortisol, twee stresshormonen. Omdat we in onze maatschappij eigenlijk doorlopend blootstaan aan stress, gaan de bijnieren overproduceren. Er is in je lichaam een relatie tussen de bijnieren en een andere belangrijke producent van hormonen: de schildklier. Overactiviteit bij de een kan leiden tot onderactiviteit bij de ander en andersom. Het is dan ook een hele puzzeltocht om te bepalen of je te maken hebt met primaire schildklierproblematiek gevolgd door secundaire bijnierproblematiek of andersom.
Wanneer je bijnieren overproduceren, gaat de schildklier dus onderproduceren. Trage schildklierwerking is epidemisch, vooral onder vrouwen. Helaas vindt de ‘behandeling’ plaats met synthetisch in plaats van natuurlijk, dierlijk schildklierhormoon, waardoor je schildklier uiteindelijk zal afsterven, als hij niet in een stadium daarvoor al een zware ontsteking of zelfs kanker ontwikkelt. Bovendien gaan je symptomen op de lange termijn niet weg en zullen alleen maar verergeren, met daarnaast een ernstig risico op andere klachten, zoals osteoporose.
17610adrenalglands
Nieren, met aan de bovenkant de bijnieren, op z'n Engels 'adrenal glands'.
Winterslaap
Als de schildklier op een lager pitje gaat branden, een soort ‘winterslaap’, gaat de lichaamstemperatuur omlaag en vertraagt de spijsvertering om te voorkomen dat je opbrandt als een kaars. Je wordt dan ‘kouwelijk’ met ijskoude handen en voeten die maar niet warm te krijgen zijn en je krijgt spijsverteringsproblemen. Als er eenmaal sprake is van bijnieruitputting kan het zijn dat de schildklier juist overactief wordt om hiervoor te compenseren. Veel vaker komt echter voor dat de schildklier onderactief blijft en je in een blijvende winterslaap houdt.
Veel schildklierklachten hebben dan ook hun oorzaak in bijnieruitputting. Aangezien dit een gezonde reactie is van de schildklier zal bloedonderzoek (TSH-waarde) geen problemen laten zien, waardoor je met zowel ongediagnostiseerde bijnieruitputting als niet gediagnostiseerde trage schildklierwerking rond blijft lopen. Pas als de problemen (meestal op veel latere leeftijd) veel erger worden, zal ook bloedonderzoek uitwijzen dat er iets ernstigs aan de hand is. Je bent dan vele jaren te laat met de nodige ellende al achter de kiezen.
De Noord-Amerikaanse indianen wisten al dat de bijnieren anti-stresshormonen produceren. Ze aten gezond wild orgaanvlees, en als ze wisten dat ze stressvolle tijden tegemoet gingen aten ze specifiek de bijnieren om de stress goed te doorstaan.

Aandoeningen
In de traditionele oosterse geneeskunsten worden al vele duizenden jaren hormoonextracten gebruikt voor medicinale doeleinden, waaronder ook bijnierconcentraat. Gelukkig bestaat dit in Nederland ook. Je kunt bijnierconcentraten als voedingssupplement kopen voor relatief weinig geld en zonder doktersvoorschrift, wat aangeeft dat het gebruik ervan in lage doses veilig en zonder negatieve bijwerkingen is. Dierlijk schildklierhormoon is alleen op doktersrecept te verkrijgen en slechts enkele natuurartsen in Nederland doen dit.
Er valt heel veel te zeggen over de gevolgen van bijnieruitputting. Het wordt in verband gebracht met een lange lijst van aandoeningen, zoals gal- en nierstenen, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten, auto-immuunziektes, gewrichtsproblemen, bloedarmoede, spier- en zenuwziektes, hooikoorts, longziektes en hoofdpijn.

Tips
Je kunt het een en ander met voeding en supplementen doen, en zachte bewegingen zijn natuurlijk een aanrader!

Eet altijd een ontbijt, vóór 10.00 uur ‘s ochtends. 
Laat nooit meer dan 3 uur verstrijken tussen maaltijden, liefst 2 uur. Eet kleine hoeveelheden gedurende de dag. Liever 5 of 6 eetmomenten op de dag dan 3 keer per dag grote hoeveelheden. Zorg ervoor dat al je maaltijden, ook kleine maaltijden, bestaan uit een combinatie van de drie hoofdvoedingsgroepen: vetten, eiwitten en koolhydraten. Zorg voor volwaardige, biologische varianten. Je kunt onbeperkt verzadigde vetten eten (zolang je niet misselijk wordt is het goed), medium eiwitten aanhouden en een kleinere hoeveelheid koolhydraten. Je moet zelf bepalen op basis van je spijsvertering welke hoeveelheden wel of niet goed bij je vallen.
Kijk uit met koolhydraten en eiwitten! Als je teveel koolhydraten eet word je suf en slaperig, als je te weinig koolhydraten eet is het niet goed voor je bijnieren en wordt je gestrest. Eiwitten kun je waarschijnlijk niet goed genoeg verteren, vooral de zwaardere dierlijke. Een goed idee is dan om juist met die zwaardere eiwitten ook extra maagzuur te slikken voor de vertering. Nuttig liever kleinere hoeveelheden verspreid over de dag dan ineens heel veel.
Het is raadzaam om zo weinig mogelijk zware vezels en zemelen te eten in verband met de belasting voor de spijsvertering. Laat salades en andere rauwkost achterwege en kook je maaltijden (roerbakken is prima). Bouw rustmomenten in (middagdutjes, kattenslaapjes, een boek lezen, wandelen).
Beweeg met mate. Ga niet aan de cardiofitness of krachttraining, want dit onttrekt zuurstof, suikers en mineralen aan je spieren. Rustig wandelen of fietsen is prima. Houd het ontspannend, maak er geen prestatieslag van. Geen hartmeters, bloeddrukmeters, walkmans, et cetera. Concentreer je liever op een diepe buikademhaling en alleen zijn met je gedachten.
Breng niet te veel tijd voor een TV- of computerscherm door en ga op tijd naar bed.

Zweer suiker af! Suiker is killing voor de bijnieren, je voelt je er even lekker door de suiker kick en daarna komt de man met de hamer. Juist de pieken die ontstaan in je bloedsuikerspiegel putten je uit. Op en neer, op en neer, net een achtbaan! Je bijnier is daar heel druk mee om dat een beetje te nivelleren.
Leer koffie drinken af! Net als suiker doet cafeïne rare dingen met je bijnieren. Limiteer jezelf tot een kopje koffie in de ochtend als je het niet kunt laten. Neem groene thee waarin theanine zit, dat zorgt voor rust en concentratie.
Drink meer water en eet meer zout! Je bijnieren zijn verantwoordelijk voor het stabiliseren van bloedsuiker waarden maar reguleren ook het bloedvolume en de bloeddruk, taken die fors water vragen zout. Als je bijnieren zwak zijn kan je lichaam daar slecht mee omgaan. Een symptoom van bijnieruitputting is dan ook dorstig zijn en meer plassen, in combinatie met neiging om zout te willen eten. De oplossing is simpel; drink meer water en eet meer zout. Te veel water drinken is ook niet goed, 1,5 liter maximaal naast thee en ander vocht is voldoende.

The Weird Ones

Enkele persoonlijke gedachten over voeding


Ik ben wel een beetje klaar met social media. Facebook voorop. Ik zit daar vooral eigenlijk nog op omdat het een aardig platform is om reclame te maken voor activiteiten die ik organiseer, en om contact met kennissen en voormalige leerlingen te houden. Facebook was al heel lang aan inflatie van het denkvermogen onderhevig. Dat viel bij LinkedIn nog wel mee, maar het afgelopen jaar is dat ook een soort afvoerputje voor onbewezen fantasieën en extremistische discussies geworden. Om voornoemde redenen blijf ik ook daar - enigszins op afstand - nog wel even hangen. Met Twitter was ik al heel lang klaar, maar recent heb ik grondig opgeschoond en ik moet zeggen dat ik er nu weer wat vaker kom. Voor zolang als het duurt. Instagram... ja, ik kijk er soms. Maar op de een of andere manier trekt het me niet meer zo.
Sinds kort hebben we een nieuw platform: Clubhouse. En ik moet zeggen, het spreekt me erg aan. Het is uitsluitend audio. Je zit in een 'room' met anderen, over een bepaald onderwerp. Je kunt mensen volgen, ze kunnen jou volgen. Het werd voor mij pas echt interessant toen ik een club ontdekte die The Weird Ones heet. Die club heeft me, dat moet ik toegeven, meteen ook verpest voor de meeste andere clubs.
clubhouse
The Weird Ones, hoe beschrijf je die club? De oprichter omschrijft Weird Ones als onder meer snelle denkers, hoogintelligent, early adaptors, mensen die hun hart volgen, die zich niet thuis voelen in een omgeving van prietpraat, ze gaan meteen de diepte in, innovatoren, trailblazers, alijd bereid om te delen, ongeduldig met domheid, mensen die moeite hebben om zich aan te passen aan 'het normale'. Enfin, ik voelde voldoende herkenning. En de gesprekken in die club, over de meest uiteenlopende onderwerpen, zijn altijd interessant en inspirerend.

Vandaag ging het over voeding. Meestal ben ik in die 'room' aan het luisteren, een enkele keer vind ik dat ik wat kan toevoegen. Vaak genoeg leiden de gesprekken tot een stortvloed aan gedachten bij mij.

Recent ging het over voeding. Iemand had deelgenomen aan een discussie over voeding in een room vol veganisten en vegetariërs. Het ging over dierenleed. Hij vertelde dat er op een gegeven moment iemand een knuppel in het hoenderhok had gegooid, door te vragen of de mensen zich wel realiseerde dat miljoenen dieren werden gedood in de landbouw. Nou, dat schijnt wel een schok teweeg te hebben gebracht, Interessante kijk op het probleem. Miljoenen dieren. Misschien wat minder aaibaar, maar toch. Denk aan alle dieren die worden vernietigd om gewassen te beschermen, aan alle insecten die smartelijk sterven op de bumper of autoruit van vrachtwagens die groente vervoeren. Ik had daar zelf ook nooit zo bij stil gestaan.
Ik moest weer denken aan de indianen. Als een indiaan klaar stond om een hert neer te schieten, dan vroeg hij in gedachten het hert om vergeving. Hij vroeg of het hert zich wilde opofferen, om zijn familie te voeden. De oude culturen stonden in rechtstreekse verbinding met de natuur om hen heen. Voeding werd ook met volle aandacht bereid. Alle liefde werd in de voeding gestopt tijdens de bereiding. Werd het eten dan geserveerd, dan zeiden de mensen dank aan het dier en de gewassen die in de maaltijd waren verwerkt.
Helaas kunnen we deze werkwijze nog maar ten dele toepassen. Er zijn zoveel mensen op onze aardkloot dat we ons in onmogelijke bochten moeten wringen om iedereen te eten te geven. Dat is ook hoe die walgelijke voedingsindustrie is ontstaan.

Wat te doen? Mijn persoonlijke mening, waar lang niet iedereen zich in zal kunnen vinden, is dat we het aantal mensen moeten terugdringen. Als wij het niet zelf doen, dan zal de natuur het doen. Dat is mijn lange termijn visie.

Op korte termijn kun je doen wat ik doe. Ik ben bijvoorbeeld aangesloten bij Herenboeren. Ik weet dus voor het merendeel waar mijn groenten en vlees vandaan komen. De kippen, varkens en koeien hebben een goed leven, de gewassen worden op verantwoorde wijze verbouwd. Ook bij de overige producten ben ik me bewust van het proces. Waar komt het vandaan? Wat zit er in? Daarnaast kook ik met volle aandacht, ik stop mijn liefde in de maaltijd - iets dat ik leerde van Zhu Laoshi. Als het bord op tafel staat is er altijd even de gedachte aan dieren en planten die onderdeel van de maaltijd zijn, en spreek ik in gedachten dankbaarheid uit.
vegetables
Nog even terug naar vegetariër zijn en plantjes eten. Er is veel onderzoek gedaan naar planten en bomen, waaruit blijkt dat deze gewassen gevoel hebben. Ze kunnen pijn ervaren. Als ik het heb over de walgelijke voedingsindustrie, dan doel ik dus niet uitsluitend op dierenleed. Er is ook plantenleed. Wanneer je begaan bent met de aarde, zit de oplossing dus niet echt in het jezelf ontzeggen van vlees. Ik snap het wel, een koe is meer aaibaar dan een aardappel, maar toch. Misschien goed om je er van bewust te zijn.
facebook youtube email linkedin 
mtt logo groen transparant
Oranjeweg 123, 8166 JB Emst
06 - 2129 8781