Tai Chi clinic
Bedrijfsclinics. Ik mis ze. Ik heb er in de afgelopen twintig jaar heel veel mogen doen. Corona heeft op dat gebied helaas alles platgelegd. Hierboven een nostalgische foto uit betere tijden; een Tai Chi clinic die ik samen met drie assistenten mocht geven voor 400 medewerkers van Bol.com, in een oude fabriekshal in Utrecht.
mtt logo groen transparant

TAICHITHUIS nu online!

Nieuwsbrief maart 2021

Hallo ,

De vreemde tijden waarin we leven duren voort. Veel langer dan we dachten, en zeker langer dan we wilden. Ik bespeur meer en meer een soort algeheel malaise-gevoel. Soms krijg ik het idee dat velen passief op de bank hangen en afwachten tot de lucht opklaart. Mag ik dat afraden? Blijf bewegen, blijf gezond. Misschien met behulp van wat videolessen? In deze nieuwsbrief vertel ik onder meer over mijn vorderingen op het gebied van TAICHITHUIS. En zelfs wanneer je graag op de bank hangt zou je iets voor je gezondheid kunnen doen. Het hoofdthema in deze nieuwsbrief is adem. Zittend of zelfs liggend op de bank kun je eens bij jezelf nagaan of je adem stil, fijn, diep en lang is. In deze nieuwsbrief lees je er meer over en reik ik ook een leuke en effectieve oefening aan.

Veel leesplezier!
Max
Wees niet bang om langzaam te gaan, maar om stil te staan.
~Chinees gezegde
adem

Adem stil, fijn, diep, lang


Adem is een lastig thema. Zelfs het woord 'ademhalen' is al enigzins belast, want halen klinkt zo... gecontroleerd... doordacht. Tegelijkertijd is ademen iets moois en simpels. Het feit dat je dit artikel leest bewijst in ieder geval dat je ademt.

Prachtig instrument
De meest mooie adem is de onbewuste adem. Weet je, ons lichaam is een prachtig instrument. Wanneer je fout ademt, bijvoorbeeld hyperventileert, en dan zo erg dat je bewusteloos op de grond valt... dan is dat prima. Want op het moment dat je bewusteloos op de grond ligt gaat je lichaam weer goed ademen. Niet bedacht, niet geforceerd.
Ruim vijfentwintig jaar ervaring met lesgeven heeft me geleerd dat enorm veel mensen problemen hebben met natuurlijk ademen. Ze ademen hoog, ze ademen te geforceerd, de inademing krijgt teveel aandacht, en ga zo maar door. Mijn eerste leraren kwamen uit wat ik maar noem de westerse doctrine. Adem moest gekoppeld worden aan beweging. Inademing IS Yang, uitademing IS Yang. De adem stuurt de beweging, en niet andersom. Zo leerde ik het in beginsel. Ik heb in die jaren ook aardig wat oefeningen geleerd die op de ademhaling moesten gebeuren. In de loop der jaren ging ik twijfelen. Gewoon door wat ik voelde in mijn lichaam. Je eigen lijf kan een uitstekende leraar zijn, wanneer je leert luisteren naar de subtiele lessen. En toen ontmoette ik dr. Xie Peiqi. Een bijzondere man, met enorme kennis, twee keiharde handen, een harde mentaliteit, recht voor zijn raap. Zo eentje die je nog sloeg wanneer je een vraag voor de derde keer stelde, of dingen deed die hem niet zinden. Hij was niet de eerste de beste. Grootmeester van Yin Style Baguazhang, en traditioneel Chinees arts. Tot vlak voor zijn overlijden op 84-jarige leeftijd behandelde hij nog mensen in ziekenhuizen.
In de jaren '80 van de vorige eeuw werd Qigong opeens weer razend populair in China. Met als gevolg dat er vele charlatans opstonden die wel wat wilden verdienen aan die rage. Meneer Pang bijvoorbeeld, bedenker van 智能气功(Zhineng Qigong). Sinds die jaren '80 staat komt in de Chinese tegenhanger van onze westerse DSM-5 - een lijst met psychische aandoeningen - de term Qigong-ziekte voor. Uit heel China kwamen patiënten die hier aan leden naar Beijing, naar dr Xie. Hij had de naam mensen met deze aandoening te kunnen genezen.

Adem en beweging
Een vakkundig man dus, met grote kennis van de TCM (traditionele Chinese geneeskunde). Dr. Xie's les over adem was kort. Ophouden met het koppelen aan beweging, met controleren. Gewoon natuurlijk ademen, en lekker bewegen. Adem en beweging zullen zich op natuurlijke wijze voegen. Precies de les die ik nodig had, die bevestigde wat ik in mijn lijf had ervaren.
Dit alles neemt niet weg dat je over ademhaling boeken vol kunt schrijven. Hele boekenkasten, naar het schijnt. En ga er maar van uit dat de helft ervan onzin is. Ik hoorde ooit een verhaal over een leraar die bij een bepaalde oefening zijn leerlingen zei niet te ademen. Kul. Het bleek om een foute vertaling van het inderdaad nogal ingewikkelde Chinees te gaan. Er stond niet 'niet ademen', maar 'langzaam ademen'.

Agenda


24 april - Wereld Tai Chi & Qigong Dag
Ieder jaar op de laatste zaterdag in april is het Wereld Tai Chi en Qigong Dag. Over de hele wereld gaan dan miljoenen mensen Tai Chi en Qigong staan doen, ‘s ochtends vanaf 10.00 uur. Op die manier verspreiden zij een golf van positieve energie over moeder aarde. Dit jaar sta ik niet ergens in een park in Apeldoorn, iets wat ik bijna twintig jaar heb gedaan. Nee, ik heb besloten jullie allemaal bij me thuis uit te nodigen. Uiteraard onder voorbehoud dat corona tegen die tijd ons de ruimte daartoe ook daadwerkelijk geeft. Hier in de natuur gaan we vanaf 10.00 uur lekker samen bewegen. En mocht corona tegen die tijd onverhoopt nog steeds roet in ons eten strooien, dan doen we het online!

4, 5 en 6 juni - The Great Escape
In deze barre tijden lijkt het soms alsof je niet kunt ontsnappen. Niet kunt ontspannen. Maar er is een mooi vooruitzicht: The Great Escape 2021. Onder deze naam hebben we tien jaar lang ontspanningsweken gegeven, vooral in Frankrijk, maar ook op onze eigen Veluwe. In 2021 maken we er twee uitgebreide weekends van. Geheel in de traditie van de ontspanningsweken natuurlijk. Met heerlijke, zachte gezondheidsoefeningen in de ochtend, gevarieerde middagactiviteiten, lekker eten, een klankmeditatie en gezelligheid in de avond. Een weekend met ruimte voor een goed gesprek, maar ook voor stilte. De groepsgrootte zal ook hier minimaal 6 en maximaal 12 personen zijn. Wees er dus bijtijds bij.

16 mei, 13 juni, 18 juli - Het Helende Pad
Wil je je zelfhelend vermogen een enorme boost geven, jezelf op een intense wijze helen? Zoek je rust en harmonie? Voel je dat er meer in jezelf zit maar lukt het je niet om die bron aan te boren? Dan is deze meerdaagse iets voor jou: Het Helende Pad.
Ik denk, dus ik besta, zei Descartes. Maar met denken alleen kom je er niet. Ergens in jou is er een nog zoveel groter wetend bewustzijn. Jij bent bovendien onderdeel van het grote kosmische bewustzijn. Leer daar weer contact mee maken. Ervaar hoe je in contact komt met die bron, die kennis, en hoe je de balans herstelt en heelheid vindt. In je denken schuilt dualisme. In je denken kom je steeds uit bij tegenstellingen. Dualisme houdt je eigenlijk klein, beperkt je inzichten. Non-dualisme brengt je bij je diepere weten, bij een gelukzalig gevoel van verbondenheid, bij helen tot op celniveau. Ook in jou schuilt een enorme potentie om jezelf lichamelijk, geestelijk en emotioneel te helen.

TAICHITHUIS nu online!

Het heeft me veel omzwervingen gekost, maar TAICHITHUIS is nu eindelijk echt online. De struikelblokken waren vooral al die begerige ondernemers die volgaarne meesnoepen wanneer je online videolessen wilt gaan verkopen. En aangezien ik mijn prijzen graag redelijk wil houden was dat best een uitdaging. Maar goed, het is gelukt! Klik op onderstaande knop om naar TAICHITHUIS te gaan.
Op dit moment staan er twee Qigong-series te koop. Er staat veel op stapel. Uiteindelijk zal ik al mijn kennis en ervaring daar delen. Zo ben ik nu bezig met videos over de drie basisingrediënten van Taijiquan en Qigong: lichaamsstructuur, ademhaling en intentie. Maar ook zijn video's in de maak over verschillende Vijf elementen Qigong-series. En zodra het wat beter weer wordt volgen uitgebreide videos over loopmeditaties.
Ik vond het geweldig dat ik in de week dat TAICHITHUIS online kwam meteen al de eerste serie videolessen mocht verkopen, nog vóór dat ik met publiciteit hierover was gestart.
Acht Brokaten
Klik op bovenstaande foto om naar de video te gaan.
Over een tijdje zal er op de website ook een leerlingenplatform komen, waar leerlingen en mensen die videolessen hebben aangeschaft informatie kunnen vinden, waar allerlei thema's aan de orde kunnen komen, waar van gedachten kan worden gewisseld, waar ervaringen en bijvoorbeeld interessante boeken, artikelen of videos kunnen worden gedeeld.
Acht Helende Klanken
Klik op bovenstaande foto om naar de video te gaan.

Reguleer de adem

Onderstaande Chinese tekst beschrijft een leuke oefening. Het is een oude Daoïstische oefening, die bedoeld is om je adem te reguleren.

調息:Reguleer adem

以左手中食二指塞鼻孔,默數十字,男放食指,女放中指,換一口氣後,再如是作之,三次後,則於放後,空嚥氣一口,如此又三次,卽可作罷,此後氣息自匀,肺腑自淸,誠仙傳也。

Gebruik je linker wijsvinger en middelvinger om je neusgaten ontspannen dicht te knijpen en tel stilletjes tot tien. Laat dan de wijsvinger los als je een man bent [laat het linker neusgat los], de middelvinger als je een vrouw bent [rechter neusgat], en haal diep adem (letter staat er: slaak een zucht van verlichting). Nadat je dit proces drie keer hebt uitgevoerd, laat je beide vingers los en haal je volledig adem. Herhaal dit proces nog drie keer en stop dan. Je ademhaling zal nu gelijkmatig aanvoelen en je organen worden gereinigd. In de originele tekst staat letterlijk: dan zal het hart stromen en zal waarheid worden doorgegeven. Typerend voor de leringen van de Daoïstische onsterfelijken.

Voed de geest

Nog eentje dan, zo'n leuke oude Daoïstische oefening. Deze heet in het Engels 'nourish spirit'. Persoonlijk wordt ik nooit zo blij van Nederlandse vertalingen, maar vooruit.

養神:NOURISHING SPIRIT

平日坐臥,手指足趾稍屈,冥目息慮,呼吸聽其自然而意歸丹田,如此養神,可以長生。

Terwijl je gewoon zit of ligt, met de vingers en tenen lichtjes gekruld, sluit je je ogen, adem je op natuurlijke wijze en concentreer je je aandacht op je Dantian, je elixerveld. Door dit te doen, wordt de geest gevoed en bijgevolg de levensduur verlengd.
Letterlijk vertaald vanuit het Chinees staat er: zitten en liggen op weekdagen, met uw vingers en tenen licht gebogen, uw ogen en ogen zullen rusten, uw adem keert op natuurlijke wijze terug naar uw schaamstreek, zodat u voor altijd kunt leven.

八門五步
Acht Poorten en Vijf Stappen

De oplettende lezer zal bij het lezen van 'Acht Poorten en Vijf Stappen' wellicht meteen denken aan de acht trigrammen en de vijf elementen. En terecht. Daar is een relatie. We hebben het hier over de Sanshisan, de dertien basistechnieken van Taijiquan waar ik al vaker over schreef.

方位 八門
positie / poort:
掤 南 坎
afweer – ZUID / ☵
捋 西 離
draai terug – WEST / ☲
擠 東 兑
drukken – OOST / ☱
按 北 震
duwen – NOORD / ☳
採 西北 巽
polsruk – NOORDWEST / ☴
挒 東南 乾
spreiden – ZUIDOOST / ☰
肘 東北 坤
elleboogstoot – NOORDOOST / ☷
靠 西南 艮
SCHOUDERDUW – ZUIDWEST / ☶
e5a4aae6a5b5e6b395e8aaaa-5
Onderstaande oude tekst openbaart enkele aanwijzingen. Daaronder vind je de globale vertaling van de tekst.

方位八門乃為陰陽顛倒之理周而復始隨其所行也總之四正四隅不可不知矣夫掤捋擠按是四正之手採挒肘靠是四隅之手合隅正之手得門位之卦以身分步五行在意支撑八面五行者進步火退步水左顧木右聁金定之方中土也夫進退為水火之步顧聁為金木之步以中土為樞機之軸懷藏八卦脚跐五行手步八五其数十三出於自然十三勢也名之曰八門五步

De posities van de Acht Poorten zijn gebaseerd op het aldoor cirkelende principe van passief en actief, van Yin en Yang.

De vier primaire technieken, die corresponderen met de windrichtingen, en de vier secundaire technieken, die corresponderen met de vier hoeken, moeten goed begrepen worden.

Het lichaam maakt stappen volgens de vijf elementen, alert in alle richtingen. De vijf elementen zijn: vooruit (vuur), terugtrekken (water), stap naar links (hout), stap naar rechts (metaal) en blijf in het midden (aarde). Vooruitgang en terugtrekking zijn de trappen van water en vuur, links en rechts zijn de trappen van metaal en hout, en de centrale aarde is de as die alle trappen aanstuurt.
Omarm de acht trigrammen terwijl je door de vijf elementen loopt. Technieken plus stappen is gelijk aan acht plus vijf, wat neerkomt op dertien, natuurlijk uitgedrukt als de dertien methoden, bekend als de acht poorten en vijf stappen.
facebook youtube email linkedin 
mtt logo groen transparant
Oranjeweg 123, 8166 JB Emst
06 - 2129 8781