IMG_1250
De school ligt er zonnig bij. Laat de leerlingen maar komen!
mtt logo sweet corn transparant

Fascinatie voor fasciae

Nieuwsbrief mei 2022
Hallo ,

Langzamerhand komt bij mij de inspiratie weer terug. Corona was een ernstige domper op de vlam van mijn passie. En ik merkte bij veel meer mensen dat de passie veranderde in passiviteit. Maar het vuur keert terug! Bij mij althans. Ik heb bijvoorbeeld weer een aantal Dreamtime Klankmeditaties gepland staan, mocht je behoefte hebben aan ultieme ontspanning. In deze nieuwsbrief aandacht voor een zeer onderschat deel van je lichaam en voor verdieping van je Taijiquan.

Veel leesplezier!
Max
Klankmeditatie

Klankmeditatie


Ik krijg klachten.

Over het feit dat ik geen klankmeditaties meer geef.

Nu wil het toeval dat ik afgelopen weekend een besloten groep hier had voor een klankmeditatie en een Tai Chi workshop. Ik heb enorm genoten! En de deelnemers ook. Er gebeurden hele bijzondere dingen. In de abstractie van het niet doen vergeet je dat wel eens... dat er zulke fascinerende dingen kunnen gebeuren door klank en door beweging. Het zijn 'boosters' voor ontwikkeling. De deelnemers gingen rijker naar huis, zo werd mij verzekerd. En ik was een idee rijker. De lange stilte, gevoed door de inspiratieloosheid die Covid met zich meebracht, is voorbij. Klank mag er weer zijn!

Ik heb er nu drie op de planning staan:

20 mei

10 juni

24 juni

De eerstvolgende is dus al vanavond. Die past waarschijnlijk niet meer in je agenda. Mocht dat wel zo zijn, je bent van harte welkom.

De poort gaat open om 19.15 uur, we beginnen om 19.30 uur. Je kunt je aanmelden via de website (maxtack.nl), via mail of Whatsapp. Kosten: € 20,-. Het maximum aantal deelnemers is 10.

Klankmeditatie is misschien wel de meest ultieme vorm van ontspanning; lichamelijk, geestelijk, emotioneel. Ik geef deze meditaties al jaren met grote regelmaat. Kom heerlijk genieten van het diepe effect van de klanken van allerlei spirituele instrumenten. De trillingen brengen je in een soort slaaptoestand, terwijl je toch wakker bent. Spanning lost zich op en je energie wordt weer opgeladen. Bij alle vormen van meditatie spelen langzame hersengolven een belangrijke rol. Als je gaat liggen gebeurt er iets in je oor. Dan kun je nog beter waarnemen met je gehoor. Dat is sowieso leuk voor alle muziek, maar zeker voor de instrumenten die tijdens de sound healing worden bespeeld. Dat varieert van gong en klankschalen tot fluiten, van didgeridoo tot kalimba. Je wordt meegevoerd op die gevarieerde klanken en je hersenactiviteit komt tot rust. Alle systemen in je lichaam worden als het ware gereset, zodat je energie weer optimaal kan stromen. In korte tijd kom je tot een volledige ontspanning. De trillingen hebben een helend effect op lichaam en geest.
Sinds ik met mijn lessen naar buiten ben gegaan, geef ik de klankmeditaties ook buiten. Een geweldige toevoeging op het ontspannende effect! Het vergt wel enig nadenken over bijvoorbeeld je kleding. Uiteraard kun je bij regen onder dak zitten of liggen, maar denk wel aan de juiste kleding voor het actuele weertype.


Er zijn matjes, kussens en dekens, maar je mag natuurlijk ook eigen spullen meenemen om comfortabel te liggen. Mocht je over een stretcher beschikken, dat is echt een aanrader.
fascia01

Fascinatie voor fasciae

Heel wat jaren geleden kreeg ik een leerling die na een auto-ongeluk al vijfentwintig jaar met ernstige rugpijn leefde. Geen enkele therapie had haar geholpen. Ze was dan ook zeer kritisch ten opzichte van Taijiquan, maar kwam trouw elke week. En tot haar verbijstering verdwenen haar pijnklachten. Dat had te maken met een betrekkelijk ondergewaardeerd en onderbelicht fenomeen in het menselijk lichaam: bindweefsel. Als dank voor het verhelpen van haar pijnklachten maakte ze een prachtig beeld van mij in de bekende Taijiquan-houding genaamd Enkelvoudige Zweep.
Bindweefsel. Ik heb het er in de lessen zelden over. Het voert te ver, het wordt te weinig begrepen. Het gaat te diep. Zo diep willen mijn leerlingen gemiddeld genomen niet gaan. Een tijdje geleden kreeg ik echter een leerling die mij opzocht omdat hij juist wél de diepte in wilde. Hij heeft Chinese wortels en beoefent al heel lang vechtkunst, heeft veel ervaring met Taijiquan. Hij neemt privé-les bij mij om verdere verdieping te vinden. Dat zette mij ook weer op scherp. Laten we wel zijn, met de gemiddelde leerling wordt Qigong en Taijiquan op een betrekkelijk laag niveau beoefend. Dat geldt voor vrijwel alle scholen. Leerlingen die dagelijks trainen en hongerig zijn naar echte verdieping zijn schaars.
Met de komst van deze nieuwe leerling werd ik ook weer uitgedaagd. Oude kennis afstoffen. Weer eens even in de boeken duiken. En het bracht me bij een thema waar weinig over geschreven is, ook door mij. Tijd voor een artikel dus, over bindweefsel. Wat heeft dat met Taijiquan en Qigong te maken?

De aandacht voor bindweefsel is de laatste jaren toegenomen. Voorheen ging de aandacht van onderzoekers vooral uit naar geïsoleerde structuren zoals zenuwen, spieren, pezen, gewrichtsbanden en botten. Vandaag de dag maakt het idee dat bindweefsel (fascia) slechts een laagje dun weefsel is dat onze spieren omhult steeds meer plaats voor het besef dat de eigenschappen en functies van bindweefsel veel uitgebreider en significanter zijn dan eerder werd gedacht.

Bewegingskracht
Bindweefsel is niet alleen een alles verbindend spanningsweefsel dat verantwoordelijk is voor de mechanische overdracht van tractie-, steun- en bewegingskrachten door het lichaam, maar functioneert ook als een alomvattend weefselorgaan waardoor we in de eerste plaats een perceptie van onszelf krijgen en waardoor we in staat zijn om onze bewegingen in de ruimte te organiseren. Als je je realiseert dat lichaamsstructuur een van de belangrijke basisingrediënten van Taijiquan en Qigong is, dan snap je ook het enorme belang van bindweefsel. Bovendien lijkt fasciaweefsel (althans gedeeltelijk onafhankelijk van het zenuwstelsel) te functioneren als communicatieorgaan voor alle processen in ons organisme. Fysiek-mechanische, mentaal-spirituele en emotionele toestanden worden beïnvloed door de fasciae.
In moderne Taijiquan is de ontwikkeling van het bindweefsel een soort bijproduct, maar als je traditionele Taijiquan beoefent dan werk je aan een zeer diep lichaamsbewustzijn en aan het ontwikkelen van alle facetten van je lichaam en geest. Ja, voor buitenstaanders klinkt dat allemaal wel een beetje raar misschien, maar in Taijiquan train je niet alleen spieren en pezen, maar je hele lijf. Alle weefsels. Inclusief je bindweefsel. Zoals gezegd, vooral de laatste jaren zie je dat er meer belangstelling komt voor dit fenomeen. Een diep lichaamsbewustzijn, gecombineerd met een zeer verfijnde interne bewegingscontrole, vormt de basis om ongekende krachten in jezelf los te maken. Een complex spel, waarin lichaam en geest samenwerken om zoveel als mogelijk te ontspannen en vanuit die ontspanning met zo min mogelijk energie een zo groot mogelijk effect te bewerkstelligen.
Bindweefsel is subtiel en zacht, maar tegelijkertijd kan het grote krachten verwerken en voor forse steun in je lichaam zorgen.
anatomy-slide-3261637582
Complexe bewegingsprocessen
Fascia is een spanningsnetwerk van bindweefsel van verschillende sterkte dat het hele organisme omhult en zich uitstrekt tot in de diepste gebieden (de spiercellen). Vanwege de interesse van de meeste anatomen in de geïsoleerde functies van bijvoorbeeld spieren, pezen, ligamenten en kapselstructuren werd fascia vroeger eenvoudigweg weggesneden als materiaal dat geen aandacht verdiende. De dunne, witachtige lagen die alles in het lichaam op een ongeorganiseerde manier lijken te omhullen, waren moeilijk te bestuderen en het reguliere onderzoek kon er niet veel van begrijpen. Inmiddels is deze visie in de wetenschap bijgesteld en krijgen fasciae steeds meer de aandacht die ze verdienen.
Fascia is een uitgebreid mechanisch spanningsnetwerk, dat als collageenhoudend vezelig weefsel een belangrijke rol speelt bij transmissie van trekspanning en krachtoverbrenging in het hele lichaam. Alleen spieren, gezichtsvermogen, banden en botten kunnen de complexe bewegingsprocessen in het lichaam nauwelijks aan. Maar fascia heeft niet alleen mechanische aspecten. Fasciae beschikken over een schat aan receptoren die informatie naar onze hersenen sturen en die ons niet alleen in staat stellen om onszelf waar te nemen en te bewegen in de ruimte, maar ook om onze emotionele toestand te bepalen. Fascia fungeert als een lichaamsbreed informatie- en communicatiesysteem. Communicatie in die zin dat het fascia-netwerk altijd informatie uitwisselt met de rest van ons organisme en dat deze informatie-uitwisseling niet alleen plaatsvindt via ons zenuwstelsel, maar via het bindweefsel en evolutionair veel oudere communicatiesystemen. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de relatie tussen de fascia en het meridiaansysteem van de Traditionele Chinese Geneeskunde, evenals naar de informatieoverdracht in het fasciaweefsel die plaatsvindt via lichtdeeltjes (fotonen). Ondertussen hebben gebieden zoals de kwantumfysica hun weg gevonden naar het fascia-onderzoek en de toekomst biedt opwindende inzichten in een beter begrip van ons organisme.

Trainingsmethoden
In principe is het niet mogelijk om te bewegen zonder je bindweefsel te gebruiken. De vraag of een bepaald bewegingssysteem of trainingssysteem het bindweefsel aanspreekt of niet is daarmee overbodig. Een krachtsporter zal ook altijd het fasciale netwerk van het lichaam gebruiken, net als iemand die in bomen klimt of iemand die gewoon gaat wandelen. De vraag is eerder hoe diep het bindweefsel wordt aangepakt en welke trainingsmethoden het potentieel van de fasciae het beste kunnen benutten.
Welke trainingsideeën zijn nodig om een ​​blijvend effect te hebben op het weefsel van de fasciae, dat nauwelijks rationeel te vatten is en een alomvattend effect heeft. Volgens de huidige bevindingen lijken bewegingsmethoden nodig die rekening houden met concepten van kracht, tractie en steunkrachten, maar die tegelijkertijd oog hebben voor het trainen van interne verbindingen, zodat de cross-body spanningstracties kunnen worden opgebouwd. Als het fasciale netwerk naast zijn functie van het overbrengen van krachten tussen onze vele gewrichten ook een subtiel en veelomvattend waarnemingsorgaan is, heeft het een specifieke mentale/spirituele oriëntatie nodig die tijdens beweging en tijdens training wordt genomen en beoefend. Een waarneming die het mogelijk maakt om ineffectieve spanning los te laten en tegelijkertijd de beheersing van krachten door het lichaam mogelijk maakt.

Wat zijn fasciae precies?
Zoals vaak het geval is, hebben de oeroude en traditionele trainingssystemen zoals Taijiquan en Qigong, maar ook moderne trainings- en behandelconcepten zoals Feldenreis, cranio-sacrale biodynamica veel meer te bieden op het gebied van het holistisch functioneren van de mens dan het westerse idee van geïsoleerde beschouwing van afzonderlijke onderdelen en de daaruit voortvloeiende symptomatische behandeling van problemen. Mijn eigen aandacht voor nut en potentie van bindweefsel begon in 2004, toen dr. Zhu Shengan mij op traditionele wijze aannam als leerling. In de trainingen met deze opmerkelijke man heb ik veel bijzondere dingen mogen ervaren.
Wat allemaal onder de term fascia moet worden ingedeeld, wordt in de literatuur soms nogal verschillend geformuleerd. Sommige omvatten weefselstructuren zoals kraakbeen en pezen en zelfs botten (als verharde fasciastructuren), sommige spreken alleen van het dunne, platte en elastische weefsel dat de spieren omringt en door het lichaam loopt. Of kraakbeen, pezen, ligamenten en dergelijke al dan niet als fascia kunnen worden gedefinieerd, is geen belangrijke overweging in dit artikel. Op zijn minst is fascia verbonden en verweven met botten, kraakbeen, pezen en ligamenten en zijn de overgangen vloeiend.
Ik vind het erg logisch om het ondersteunende weefsel (zoals botten) op te nemen in de term fascia, als verhard fasciaal weefsel. Iedereen weet dat botten ook elastisch zijn en zich aanpassen aan stress. Het beeld van fascia als een weefsel dat in de kern verdicht is, dat aan de buitenkant verfijnder en dunner wordt, maar in het algemeen als één structuur fungeert, klinkt heel aannemelijk. Net zoals het uiteinde van een zweep de bewegingsimpulsen uitdrukt die van het handvat uitgaan, zo moet in het lichaam de periferie continu verbonden zijn met de kern. Iedereen die Taijiquan-meesters van hoog niveau heeft gezien, weet hoe zweepachtig de ontlading van kracht vanuit het midden van het lichaam kan zijn.

Van oppervlakkig tot diep
Er zijn oppervlakkige, diepe en viscerale fascia. Oppervlakkige fascia ligt onder de huid, wikkelt zich om het hele lichaam en verbindt de verschillende weefsels met de organen. Het oppervlakkige bindweefsel direct onder de huid heeft een relatief hoge mobiliteit in vergelijking met de fascia die spieren, pezen en gewrichten omringt (diepe fascia), die ook een ondersteunende functie hebben met een significant hogere sterkte. De diepe fasciae dringen de individuele spieren binnen en strekken zich uit tot in het kleinste deel van de spier, de spiercellen. Ze doordringen en omhullen ook alle botten, pezen, ligamenten, zenuwbanen, bloedvaten en gewrichten. Compartimenten van verschillende afmetingen omsluiten verschillende aantallen spiervezels of spiervezelbundels. Ze slaan water op, dienen als buffers en laten organen en weefsels bewegen.

Visceraal bindweefsel dient als ophanging en inbedding van de interne organen en de hersenen. Viscerale fasciae omvatten bijvoorbeeld de hersenvliezen, het hartzakje, het borstvlies van de longen en het buikvlies. Ze omringen de monden en uitlaten van de bloedvaten van het hart, de slokdarm, de longen, de aorta en de luchtpijp. Verder naar beneden in de nieren, evenals de bodem van de urineblaas. Het fasciale netwerk zorgt ervoor dat vloeistoffen in het lichaam zich vrij kunnen verspreiden. Als er verklevingen of andere disfunctionele aandoeningen in de fascia zijn, kan dit verschillende effecten hebben op onze gezondheid.
zhu
Krachtoverdracht via fasciae
Fasciae worden onder meer gespannen door de trekkrachten van spieren. De verbinding tussen de afzonderlijke lichaamsdelen vindt plaats via fasciae. Door het hoge aandeel collageenvezels heeft dit weefsel de nodige elasticiteit om sterke trekbelastingen te weerstaan ​​en een spanraamwerk te behouden. De verschillende fasciaweefsels hebben verschillende sterktes en dichtheden. Zo zijn de fasciae die de hersenen en het ruggenmerg omringen en beschermen steviger en meer onbeweeglijk dan de fasciae van de spieren, die zich meer moeten aanpassen aan verschillende bewegingen. Fascia rond en in de spieren daarentegen kan tot een bepaald punt goed worden uitgerekt, maar zal na een bepaalde rek zijn lengte behouden.
De fasciae zijn direct betrokken bij de overdracht van krachten tussen de benen, het bekken en de wervelkolom en maken dit in de eerste plaats mogelijk. Een van de belangrijkste grote "buitenste" fascia is de thoracolumbale fascia. Het ligt direct achter het midden van het lichaam (Dantian/Mingmen) en vormt de buitenste rug. Het verbindt het midden van het lichaam met verder weg gelegen gebieden zoals het hoofd en de voeten. Om krachten van de grond effectief via de voeten en benen omhoog te brengen, of om krachten van buitenaf via de handen en armen op te vangen, is een stabiel en flexibel dorsaal fascia nodig. Het op de juiste manier organiseren van de gerelateerde lichaamsdelen en het vermogen om deze fascia te rekken is van bijzonder belang voor een gezonde rugbelasting en is een kernaspect van het beoefenen van Taijiquan. De ervaring leert hoe effectief de methoden zijn voor het verminderen van rugpijn.

Essentiële rol bij beweging
De grote rompfasciae leveren trekkracht van de ribben en wervels naar de extremiteiten, waardoor stabiele en gecoördineerde beweging over meerdere gewrichtsdelen mogelijk was. Dit alles wordt gecoördineerd via het centrum van je lichaam (Dantian). De thoracolumbale fascia (de grote bladachtige fascia in het gebied van de lumbale wervelkolom) speelt dus een essentiële rol bij bewegingen of krachtoverdracht tussen wervelkolom, bekken en benen, omdat het krachten naar boven overbrengt naar de ledematen of schedels naar beneden in de richting van de romp als evenals in diagonale (crossover-patroon) richtingen.
Het centrum van deze fascia is een acu-punt dat ik in de les geregeld noem: Mingmen (Poort van het Leven). Vanuit deze thoracolumbale fascia worden de trekkrachten van de spieren die eraan vastzitten doorgegeven aan alle lendewervels. Het gaat direct over het sacro-iliacale gewricht (de verbinding tussen bekken en heiligbeen), dat met zijn vlakke en relatief onbeweeglijke structuur grote krachtmomenten kan overbrengen. Omdat het middenrif in dit gebied van de onderrug ook aan de wervelkolom is bevestigd, wordt duidelijk hoe uitgebreid de verbindingen van dit gebied zijn. Mingmen, middenrif (ademhalingsstructuur), heiligbeen, bekken – allemaal structuren waar we ons speciaal van bewust zijn bij het beoefenen van traditionele Taijiquan.
De viscerale cervicale fascia loopt van het tongbeen aan de voorkant van de nek naar het bekken en verbindt de bovenste en onderste delen van het lichaam. Dit laat zien hoe de hoofd- en mondspieren verbonden zijn met de rest van het lichaam. Alles is verbonden. Bindweefsel speelt daarin een centrale rol. En naar mijn smaak staan we pas aan het begin van het ontdekken van alle subtiele en ingrijpende mogelijkheden van de fascinerende fasciae.

Lichaamsstructuur
Op school leren we het lichaam intellectueel te verdelen in het skelet, het spierstelsel, het zenuwstelsel en de bloedsomloop, enzovoorts. Maar het enige weefsel dat het geïntegreerde reactievermogen van mensen kan vergemakkelijken, is fascia. Deze 'levende matrix' is in feite de meest voorkomende onderdeel van de menselijke materie en vormt het grootste deel van het menselijk lichaam en verdient alleen al daarom meer aandacht. De algehele vorm van het lichaam, evenals de architectuur, mechanische en functionele eigenschappen van al zijn onderdelen, worden grotendeels bepaald door de configuratie en eigenschappen van de fascia. We hebben bijvoorbeeld lang aangenomen dat het skelet het lichaam omhoog houdt en dat onze spieren aan het skelet hangen en dat specifieke spieren de botten geïsoleerd bewegen. In werkelijkheid zweven botten echter in een driedimensionale massa van zachte weefsels, hun posities bepaald door de spanningsbalans van het gehele fasciale web, en dus is het dit web dat feitelijk onze lichaamsstructuur bepaalt.
Het is voornamelijk te wijten aan ons duidelijke gebrek aan lichaamsbewustzijn en een onjuist, intellectueel begrip van beweging, dat we het lichaam niet op deze manier ervaren en dus niet profiteren van zijn inherente, natuurlijke eigenschappen. Want gewoonlijk proberen we, wanneer we sporten, het lichaam onmiddellijk te dwingen om op een of andere oppervlakkige manier te veranderen in plaats van te leren hoe we aandacht schenken aan wat het van nature doet zonder inmenging, interventie of bevooroordeelde controle. Het is zoals ik mijn leerlingen altijd voorhoud: lichaamsbewustzijn kun je altijd en overal trainen. Of je nu oefeningen doet of in de rij staat bij een kassa.

Spirituele dans
Veel van de Taijiquan die je tegenwoordig ziet, is gemoderniseerd en sterk vereenvoudigd. Als zodanig is het een grote misvatting dat Taijiquan alleen bestaat uit gemakkelijke en zachte bewegingen die het meest geschikt zijn voor ouderen, of een soort spirituele dans is. In het begin traint de student Taijiquan langzaam en soepel om een ​​zeer nauwkeurige zintuiglijke waarneming te ontwikkelen. Dit vereist tegelijkertijd het ontwikkelen van een kalme en gefocuste geest, lichaamscoherentie en evenwichtige, verbonden kracht. Als deze basisvereisten eenmaal goed ingeburgerd zijn, zijn er natuurlijk andere vaardigheden die we kunnen ontwikkelen, maar om effectief te zijn, vereisen ze allemaal dezelfde lichaamsintelligentie en kalme basis waaraan we voortdurend werken en proberen te verbeteren als de basis voor al het andere.
Evenwichtige, ontspannen beweging van het hele lichaam vormt het kernprincipe van alle goede Taijiquan-beoefening en draagt ​​enorm bij aan de uitstekende werkzaamheid ervan, niet alleen bij het optimaliseren van de gezondheid en alle lichaamsfuncties, maar ook als een methode voor het ontwikkelen van gecoördineerde, effectieve beweging - ik spreek vaak over natuurlijke beweging - en moeiteloze kracht.
Een interessante ontdekking is dat de fascia van mensen een vergelijkbare kinetische opslagcapaciteit heeft als die van kangoeroes. Het is toch schrikbarend, in dat licht, als je bedenkt dat bindweefsel heel veel jaren werd gezien als een soort onbelangrijk vulmiddel in het lichaam.

Als een deel beweegt, beweegt alles
De Chinezen zeggen: als een deel beweegt, beweegt alles. Het is verstandig om het westerse idee los te laten dat je lichaam uit allerlei losse onderdelen bestaat, die elk een bepaalde functie vervullen. Als je een beweging maakt, doe je dat met je hele lichaam. En meer en meer komen we tot het inzicht dat bindweefsel hierin een cruciale rol speelt. Bindweefsel reageert, structureert, coördineert, en heeft de potentie om ongekende krachten los te maken.
De Taijiquan-klassieken zeggen:
“Als er boven is, is er beneden. Als er vooruit is, is er achteruit. Als er links is, is er rechts. Als er opening is, is er sluiting.”

Verdere functies
Naast de functie van krachtoverdracht en deelname aan beweging, lijken fasciae betrokken te zijn bij een verscheidenheid aan andere functies en processen. Ons bindweefsel is van groot belang voor onze zelfwaarneming, ons lichaamsbewustzijn, ons vermogen om onszelf uit te drukken en ons vermogen om te ontspannen en te regenereren. De fasciae zijn onlosmakelijk verbonden met het zenuwstelsel, in het bijzonder met het autonome (niet vrijwillig bestuurbare) zenuwstelsel.
De dichtheid van receptoren in de fasciae, die informatie doorgeven aan de hersenen, is veel groter dan die van andere structuren zoals spieren of pezen. Als gevolg hiervan komt fascia steeds meer in de aandacht als het gaat om rugpijn. Onderzoek naar de oorzaken van pijn richt zich niet langer uitsluitend op zenuwen, spieren en skelet, maar in toenemende mate op bindweefsel. Daarbij wordt bijzondere aandacht besteed aan de hierboven genoemde thoracolumbale dorsale fascia, die de lange rugspier als een kous omhult en die in het gebied van de lumbale wervelkolom dikker wordt, waardoor het relatief onstabiele gebied van de overgang tussen de wervelkolom en de wervelkolom wordt gestabiliseerd en verbonden.

Beweeg als een geheel
Het beïnvloeden van de rug tijdens het staan, zodat het je bovenlichaam met je onderlichaam verbindt zonder onnodige en ongezonde spanning, is een kernaspect van Taijiquan waar we vanaf het begin aandacht aan besteden. Zonder bewuste bewegingscontrole op dit gebied is het niet mogelijk om op een effectieve en gezonde manier krachten door het lichaam te leiden.
Tijdens het oefenen probeer ik me bewust te worden van deze innerlijke organisatie van het fasciaweefsel. Dit verandert mijn bewustzijn, het wordt holistischer en stelt afzonderlijke lichaamsdelen in relatie tot het geheel. Voor dit soort oefening is wel vereist dat je de vorm - de aaneengesloten reeks bewegingen - goed kent. Als je de vorm nog niet kunt trainen zonder na te denken over de volgorde, probeer dan bijvoorbeeld de oefening Staan als een boom te doen.
Great Escape33

Verdieping Taijiquan in vier fasen

Als je een tijd Taijiquan hebt beoefend, wil je graag een hoger niveau bereiken, verdieping vinden. Het leuke aan Taijiquan is dat het niet competitief is, maar wel – zoals de dat noemen – evolutief. Je maakt vorderingen voor je eigen plezier en je kunt vorderingen blijven maken, ongeacht je leeftijd. Deze evolutie leidt naar verlichting en een betere gezondheid.

Taijiquan verbeteren
Wanneer je eenmaal hebt besloten om je Taijiquan te verbeteren, zul je manieren en middelen vinden om dit te doen. Natuurlijk kun je leren van een goede leraar, en zijn er ook goede boeken die je kunnen helpen. Het is in ieder geval verstandig om een paar richtlijnen te volgen.
Een goede leraar is belangrijk. Je kunt niet veel veranderen aan je talent of je fysieke mogelijkheden, maar een goede leraar en regelmatig oefenen kunnen je helpen een zeer hoog niveau te bereiken. Oefenen is eigenlijk absoluut noodzakelijk. Ook al heb je veel talent en een uitstekende leraar, dan kun je zonder oefenen onmogelijk de innerlijke principes van Taijiquan begrijpen en kan je er ook de vruchten niet van plukken. Niet voor niets spreekt de Chinees over Gongfu. Dat zou je kunnen vertalen als 'vrucht van arbeid'. Het is de vaardigheid die je opbouwt in je lichaam. Dagelijks trainen brengt je dichter bij je hoogste potentie, bij je hoogste trillingsfrequentie. Hoe hoger die trillingsfrequentie, hoe meer je in staat bent om je eigen wereld te creëren.

Oefenen is dus van het allergrootste belang. Wanneer je van gezondheid je prioriteit wilt maken en volop van je Taijiquan wilt genieten, zul je ook zeker de tijd vinden om te oefenen. Zelf vind ik het een goede gewoonte om een vaste tijd van de dag te reserveren voor mijn training. Elke ochtend bijvoorbeeld. Dr. Xie zei daarover dat je door 's ochtends te trainen geld op de bank zet, en dan kun je van de rente van dat geld de hele dag de dingen doen die je leuk vindt.

Basisingrediënten
Taijiquan kent drie basisingrediënten: lichaamsstructuur, ademhaling en intentie. Trainen helpt je om elk van die drie elementen steeds verder te verbeteren. En denk er aan, ik zeg het vaak genoeg tegen mijn leerlingen: je bent nooit honderd procent in balans, maar je bent steeds minder in onbalans. Je bent nooit honderd procent ontspannen, maar je bent wel steeds minder gespannen. Het is niet zo dat je nooit meer mentaal moet knokken of emotioneel aan het worstelen bent, maar je zult merken dat je steeds sterker staat, en dat de processen van verteren, loslaten, evalueren en nieuwe energie vinden om verder te gaan steeds soepeler en sneller verlopen.

Als je bezig gaat om verdieping te vinden, dan voelt dat fijn, maar het is natuurlijk ook een uitdaging. Het is goed om je te realiseren dat niemand echt alles over Taijiquan weet, en ook dat het niet belangrijk is om er perfect in te worden. Plezier en positieve effecten komen vanzelf terwijl je naar een beter niveau evolueert.
Hieronder staan de vier fasen die in Taijiquan mogelijk zijn. Ze beïnvloeden elkaar en door aan één aspect te werken, werk je ook aan de andere. De vier fasen zijn een manier om vorderingen te maken, vier wegbeschrijvingen, maar er zijn overlappingen en ze vloeien soms in elkaar over. Sommige concepten zijn misschien onduidelijk in het begin, maar naarmate je vorderingen maakt zul je de betekenis ervan beter begrijpen. Het is dus zeker een goed idee deze tekst af en toe te herlezen, omdat je na verloop van tijd deze fasen beter zult kunnen bevatten. Niemand bereikt echter de perfectie in elk van de vier fasen, streven naar verbetering is het enige dat telt.

Als je les van mij hebt zal het je niet verbazen dat er een sterke relatie is tussen Jing, Song, Chen en Huo en de Daoyin van het lichaam, die ik vaak noem in de lessen.

Jing
Jing betekent mentale rust. Denk aan de stilte in je geest, denk aan de stilte diep in jezelf. Verbeeld je dat je in een rustige omgeving bent, zoals een stille plek op een bergtop. Je zult gauw verstillen van binnenuit en je volledig kunnen concentreren op wat je lichaam doet. Wanneer je dan op een correcte manier je Taijiquan vorm loopt zullen de bewegingen deze mentale rust verder uitdiepen.
Een goede controle over je bewegingen zal het niveau van je mentale rust verhogen en zo kan je geest positief inwerken op andere aspecten van de Taijiquan. Het kan een tijdje duren voordat je een goed niveau van mentale rust kunt bereiken, maar wanneer het je eenmaal lukt zul je merken dat het de volgende keren steeds minder moeite kost. Jing helpt je te ontspannen en is essentieel wanneer je oefent.

Song
Song wordt vaak vertaald als ontspannen. Chinese concepten vertalen is lastig. Zo'n Chinees karakter bevat zoveel elementen, zoveel informatie, zoveel associaties. Persoonlijk leg ik het vaak als volgt uit: Song is ontspanning op bot-niveau. Dat klinkt wazig, maar het kan echt. Het is een extreme verdieping van het gevoel van ontspanning. Song omvat ook openen, losmaken en uitrekken.
Beeld je in dat je gewrichten losjes geopend en ontspannen zijn, zonder stramheid, maar ook zonder ze te stretchen. Waarschijnlijk kun je bepaalde gewrichten helemaal niet uitrekken, maar dan gebruik je je gedachten om de ontspanning van deze gewrichten te visualiseren. Je romp moet je in verticale richting ontspannen. Beeld je in dat je vanuit het midden van je hoofd naar boven toe, en vanuit je middel naar beneden toe, je lichaam uitrekt, zodat je romp als het ware langer wordt. Je ledematen zijn niet gestrekt, je gewrichten zijn niet op slot, maar toch visualiseer je dat benen, rug, armen en handen langer worden.
Song is een techniek van bewust ontspannen, wanneer je gewrichten licht uitgetrokken zijn en geopend, zal je zien dat het onmogelijk wordt er gespannen bij te lopen. Song helpt je Qi te stromen, zorgt voor sterke en soepele pezen, gewrichtsbanden en spieren.

Chen
Chen betekent zinken. Je zal regelmatig horen dat je je Qi moet laten zinken tot in je Dantian. De Dantian is een gebied in je buik, ongeveer drie vingers onder je navel, en het is een soort opslagruimte voor de vitale Qi in je lichaam. Deze onderste Dantian is ook je centrum, het scharnierpunt dat alle bewegingen stuurt. De kracht komt uit de aarde, via voeten en benen, en die kracht wordt via je centrum overgebracht naarr je bovenlichaam, naar schouders, ellebogen en handen bijvoorbeeld.
Er zijn wat simpele technieken die je kunnen helpen bij Chen. Op het gebied van ademhaling: uitademen kan helpen je Qi te laten zinken tot in je onderste Dantian, en dit zal je ook helpen je gedachten te verstillen en je gewrichten te ontspannen. Je zult ondervinden, vooral wanneer je de buikademhaling gebruikt, dat het gebied rond de Dantian warm en zwaar aanvoelt. Dat is het gevoel dat je krijgt wanneer je Qi naar je Dantian zinkt. Waarschijnlijk zul je dit in het begin niet voelen, maar naarmate je meer oefent en je Taijiquan verbetert en je de vorm correcter uitvoert, zal je uiteindelijk in staat zijn de Qi in je Dantian te voelen en zul je leren je Qi te laten zinken. Op het gebied van lichaamsstructuur kun je iets heel simpels doen: ontspan de billen. Als je je billen ontspant zul je merken dat je steviger staat, een beter contact met de aarde hebt. Ook je middenrif ontspant, zodat je adem makkelijk naar de buik kan zakken. En natuurlijk is zinken ook heel effectief te bewerkstelligen met behulp van je intentie.
Chen vergroot de stabiliteit van je posities en helpt je bij het ontwikkelen van Song en Qi.

Huo
Huo betekent levendig, actief. Sterk zijn, met een krachtige Qi en met een goed mentaal evenwicht is belangrijk. Voeg daar levendigheid (Huo) aan toe en je krijgt een efficiënte Taijiquan, die leidt naar een goede gezondheid en die effectief is als krijgskunst. Deze levendigheid krijg je door regelmatig te oefenen met een correcte houding, losse gewrichten en een sterke innerlijke kracht. Huo helpt je Qi te ontwikkelen en verbetert je soepelheid.

Aangenamer
Trainen, trainen, trainen. Dat is de enige manier om beter te worden. Westerse leerlingen willen altijd graag optimaal resultaat in minimaal tijdsbestek. Hier vinden we het al heel wat als we elke dag een half uurtje trainen. Laat ik het zo zeggen: Taijiquan is een levenslange studie. Je raakt nooit uitgeleerd. Als je een half uurtje per dag traint, zul je echt wel vorderingen maken. Als je een uur traint gaat dat natuurlijk sneller. En zeker wanneer je de smaak te pakken krijgt, of jezelf de Chinese discipline eigen maakt, en elke dag twee, drie of vier uur traint.
Niet voor niets reik ik in mijn lessen vaak ideeën aan om je training te integreren bij dagelijks dingen. Vaak wordt er om gelachen, maar mijn tips zijn best serieus. Hoe pak je in de keuken een zoutvaatje uit de kast? Hoe schud je de pan om? Wat doe je als je bij de kassa of ergens anders staat te wachten. Wat kun je trainen als je tv zit te kijken of auto rijdt? In je dagelijkse bestaan zitten heel veel momenten waarop je dingen kunt trainen. Als je je daarvan bewust wordt neemt de tijd dat je per dag traint toe, en gaat je ontwikkeling navenant sneller.
facebook youtube email linkedin 
mtt logo sweet corn transparant
Oranjeweg 123, 8166 JB Emst
06 - 2129 8781
Email Marketing Powered by MailPoet