IMG_9626
Spel van licht en schaduw in mijn school.
mtt logo groen transparant

2022. Actie! Verandering!

Drama! Spektakel!

Nieuwsbrief december 2021

Hallo ,

Nog maar een paar dagen, en dan kunnen we 2021 achter ons laten. Voor mij persoonlijk kan dat niet snel genoeg gaan. Je hebt van die jaren. 2021 bracht mij de nodige vervelende uitdagingen op mijn pad. Dat is ook de reden dat mijn nieuwsbrief al een tijdje niet is verschenen. Ik hoop dat jouw jaar beter was, en wens je fijne feestdagen en een gezond 2022.

Veel leesplezier!
Max
当局者迷,旁观者清。
Dāngjúzhě mí, pángguānzhě qīng
Speler verward; toeschouwer duidelijk

Chinees gezegde

De speler is verloren; de kijker is helder.
Uit de Biografie van Yuan Xingchong, in het Oude Boek van Tang (旧唐书·元行冲传), blijkt dat een persoon die bij een zaak betrokken is er meestal geen volledig overzicht van heeft, omdat de focus ligt op de details, terwijl de toeschouwers, die een rustigere en objectievere houding hebben, beter begrijpen wat er aan de hand is.
IMG_0073

Osteoporose


Soms zie je een machtige boom, die schijnbaar onverwoestbaar in het landschap staat. Maar ik zeg altijd: je weet niet wat er van binnen gebeurt. Ikzelf sta ook als een rots. Onderzoek heeft laten zien dat er van binnen dingen gaande zijn die verregaande gevolgen hebben. Vorig jaar werd bij mij ernstig osteoporose vastgesteld. Erfenisje van mijn moeder, zullen we maar zeggen. Het toont maar weer eens aan dat je heel gezond kunt leven, maar je nierenergie - de energie van je (voor-)ouders - laat zich niet verloochenen. Dit artikel reikt je wat tips aan mocht je aan deze kwaal lijden.

Bij osteoporose verliezen de botten hun dichtheid, waardoor ze breekbaar en broos worden. Dit wordt veroorzaakt door veranderingen van de hoeveelheid groei- en geslachtshormonen die chemische veranderingen in de botten veroorzaken, waardoor in toenemende mate calcium- en eiwitverlies optreedt.
Vrouwen hebben meer last van osteoporose dan mannen; de aandoening kan ontstaan of verergeren door een zittend leven, gebrek aan beweging, weinig calcium in de voeding, roken, zwaar alcoholgebruik, erfelijke factoren en langdurig gebrek aan oestrogeen.

Symptomen
– korter worden door krimpen van de botten van de ruggengraat;
– plotseling breken van een bot in de ruggengraat, gepaard gaand met hevige pijn en vervorming;
– stijfheid van de ribbenkast, waardoor kortademigheid en pijn ontstaat;
– pols-, onderarm-, hals- of heupfracturen door vallen.

Bij mij was het de pols. Eind 2019 maakte ik een ongelukkige val, waarbij ik mijn honden niet los wilde laten en daardoor nogal heftig mijn pols brak. "Nou, we zullen eens zien of er er nog iets van kunnen maken," kreeg ik van de traumachirurg te horen toen ik op de operatietafel lag, net voordat ik onder zeil ging. Hij heeft zijn best gedaan, want ik speel weer al mijn instrumenten, min o meer zonder problemen. Maar goed, na zo'n breuk krijg je een scan, en bij mij bleek daaruit dat het niet best was gesteld met mijn botten.

Ruggengraat
Zoals gezegd, osteoporose komt het meest voor bij vrouwen, vooral bij blanke vrouwen na de menopauze. Het komt bij vrouwen vaker voor dan hartaandoeningen, beroerte, suikerziekte, borstkanker en artritis. De botmassa heeft de grootste dichtheid bij vrouwen tussen de 30 en 45; tussen de 55 en 70 zal een vrouw 30 tot 40% van haar botmassa kwijt zijn.
50% van de vrouwen van tussen de 45 en 70 zal last hebben van osteoporose in lichte vorm; 30% daarvan lijdt aan ernstige botdegeneratie. Het wordt verergerd door verschillende zaken, waaronder roken, overmatig alcoholgebruik en een zittend leven.
Vooral bij oudere vrouwen kan een abnormale kromming van de ruggengraat in de bovenrug ontstaan. Deze kromming is een gevolg van het inzakken van de ruggengraat, veroorzaakt door osteoporose.
SpineSurgery
Behandeling

Leefstijl
Uit de informatie hierboven kun je al een paar belangrijke tips halen. Stop met roken. Stop met alcohol. Ga bewegen. Om maar wat voorbeelden te noemen.

Chinese kruidengeneeskunde
De aandoening wordt veroorzaakt door nierdeficiëntie en kan worden behandeld met Rhizoma cibotii, Radix dipsaci en Du Zhong. Kaneel werkt pijnstillend.

Kruidengeneeskunde
Drink driemaal daags een kopje thee van smeerwortelblad en laurierblad. Veel kruiden zoals hop, of gewone salie, bevatten oestrogeenachtige stoffen die botafbraak kunnen helpen voorkomen. Als je pijn hebt, gebruik dan pijnstillende kruiden als schietwilg, spirea en wilde yam. Kruiden die calcium bevatten, zijn brandnetel, peterselie, paardebloemblad, wier en heermoes. Drink zo vaak je wilt aftreksels van deze dranken. Neem oestrogeenhoudende kruiden die calciumverlies in de botten tegengaan, zoals goudsbloem, ginseng, Chamaelirium luteum-wortel, salie, hop, wilde yam of zoethout. Kruiden die de spijsvertering bevorderen zijn veldzuringwortel, rozemarijn, absintalsem en duizendblad.

Homeopathie
Ruta Graveolens bij pijn onderin de nek en langs de wervels. Aurum bij pijn die ‘s nachts erger is, vooral in de schedel, de neus of het gehemelte. Calcarea Phophorica bij ledematen die pijnlijk, gevoelloos en koud aanvoelen.

Voedingstherapie
Recent onderzoek heeft aangetoond dat een groter magnesiumgebruik de ergste symptomen van osteoporose kan verlichten. Magnesium zit onder andere in sojabonen, noten en biergist. Calcium is zeer nuttig. De aanbevolen dosering ligt tussen 1000 mg en 1500 mg per dag. Vitamine D bevordert de opname van calcium in het lichaam. Eet voedsel dat borium bevat, dat de uitscheiding van calcium en magnesium door het lichaam beperkt en de aanmaak van oestrogeen vergroot. Fluoride kan nuttig zijn bij het voorkomen en behandelen van de aandoeningen, omdat hij botvorming stimuleert.

Mijn pad
Ik ken mensen die het volledig over de 'alternatieve' boeg gooien. Die laten zich niet helpen met regulieren middelen. Ikzelf pluis altijd alles goed uit, en wanneer je ernstig osteoporose hebt dan wil je niets uitsluiten. Daarom volg ik het regulieren traject, en heb daarnaast mijn eigen aanvullende keuzes gemaakt, die ik hier graag met jullie deel.
Het reguliere traject omvat onder meer medicatie die het brozer worden van de botten tegengaat. Dat duur een paar jaar. Daarnaast slik ik een hoge dosis vitamine D. Op enig moment mag ik weer in de scan en kunnen we zien of de behandeling het gewenste resultaat heeft gebracht.
Ik slik een aantal voedingssupplementen. Magnesium bijvoorbeeld. Vitamine K, dat helpt onder meer om vitamine D op te nemen. Ook slik ik borium. Dit spoorelement is belangrijk voor gezonde botten en gewrichten. Daarnaast is borium betrokken bij de energiestofwisseling, het vetmetabolisme, de afweer en hersenfunctie en ondersteunt borium de aanmaak van steroïdhormonen (geslachtshormonen, vitamine D). Borium verbetert de calcium- en magnesiumstatus en verlaagt de fosforspiegel.

Gelukkig heb ik nog steeds toegang tot de kennis van dr. Zhu, ook als is hij inmiddels al veertien jaar geleden overleden. Zijn belangrijkste leerling en mijn goede vriendin, Brigitte Wang, woont tegenwoordig weer in haar geboorteland Spanje, en we hebben veelvuldig contact. Toen ze hoorde over mijn aandoening vertelde ze meteen van haar 92-jarige moeder, die ze van osteoporose heeft afgeholpen. Nu verwacht ik niet dat ik er van af kom, maar de volgende tip is beslist de moeite waard. Trek bouillon van de knie of de staart van koe of os, en drink daar dagelijks een mok van. Ik ben dat zelf ook gaan doen, ik doe er geen groente in (zoals Brigitte wel doet), maar ik voeg er iets aan toe dat heel hoog scoort op de ladder van voedingsmiddelen die een positief effect hebben op osteoporose: kombu (kelp).

Omdat dit zo'n heftig jaar is geworden maak ik nu de bouillon niet meer zelf. Ik vond gelukkig iemand die dit in productie heeft genomen onder de naam oerbouillon (https://www.oerbouillon.nl/). Gemak dient de mens. Elke dag drink ik wat oerbouillon, en ik voeg daar zelf tijdens het opwarmen een stukje kombu aan toe. Smakelijk!

Overigens... als we het over gezondheid hebben, dan hebben we het altijd over leefstijl, voeding, kruiden, beweging, rust, acupunten... maar laten we het ook eens over trilling hebben, over frequentie. Het artikel hieronder gaat daar onder meer op in.

Muziek geneest

Dit is een artikel dat ik in het verleden schreef, maar dat momenteel wellicht actueler is dan ooit.

medicinemusic
Het Chinese karakter 藥 (yào) verwijst naar een medicijn. Het karakter is samengesteld uit twee delen. Het bovenste deel is 艹, dat is het Chinese radicaal dat bijvoorbeeld staat voor gras, of grasachtige planten of kruiden. Het onderste deel 樂 (uitgesproken als yuè of lè) is een Chinees karakter dat twee betekenissen heeft. Het kan staan voor muziek, maar ook voor geluk.
De twee delen samen en drie betekenissen samen geven inzicht in hoe de oude Chinezen naar geneeskunde keken. Alles bij elkaar – muziek, geluk en kruiden – vormen zij het karakter dat vandaag de dag voor Chinese geneeskunde wordt gebruikt.
Het karakter 藥 vloeit voort uit het onderste deel 樂, dat verwijst naar het Chinese gebruik van muziek om ziekten te helen, al sedert duizenden jaren, zelfs al voordat kruiden werden toegepast.

Tachtig trommels
Volgens de Chinese mythologie werd Huang Di, de legendarische Gele Keizer, op een dag uitgedaagd om te strijden door Chi You, de afgrijselijke leider van een oeroude stam. De Gele Keizer was gezegend door de goddelijke fee Xuan Nü om de deugden te bevorderen en het tirannieke te veroordelen, en in een droom werd hem geadviseerd dat alleen het oorverdovende geluid van de trommel die was gemaakt van het vel van Kui (een wilde os, een monster dat leefde aan de kust van de Oostelijke Zee), de metaalhoofdige Chi You en zijn stam zou kunnen verslaan. De keizer werd wakker en gaf meteen opdracht om de Kui te vangen. De huid van de Kui werd gebruikt voor het maken van tachtig trommels. Toen de soldaten van de keizer op het slagveld de trommels sloegen, werden Chi You’s soldaten neergeslagen, hun metalen hoofden braken open en ze hadden enorme pijn.
Maar de soldaten van de keizer waren overweldigd door het geluid, en vielen ook bewusteloos op de grond. De keizer riep daarop de hulp in van een muziekmeester, die haastig een remedie improviseerde.

Lieflijke muziek
De muziekmeester haalde de pezen los van de bogen van het keizerlijke leger, en bond ze op een hol stuk hout. Daarna nam hij een smal, dun stukje metaal en plukte sierlijk aan de snaren, waardoor lieflijke muziek hoorbaar werd. Geleidelijk kwamen de soldaten weer bij bewustzijn.
Geïnspireerd door dit instrument construeerde Cang Jie, de man die officieel verantwoordelijke was voor het creëren Chinese tekens, het karakter 樂 voor muziek. Het bovenste deel toont het 白 (bái) karakter in het midden, met een ‘snaar’ aan beide zijden. 白 betekent ‘wit’, en refereert in deze context aan het plectrum waarmee de snaren worden bespeeld.
Het onderste deel van 樂 is het teken 木 (mù), dat hout betekent. Je kunt dus zien dat de structuur van het karakter 樂 een vaardig en perfect het levensreddende instrument weergeeft. Gebaseerd op dit eerste gebruik van muziek om te helen, werd het karakter voor muziek later geïntegreerd in het karakter voor medicijn.
Het Chinese karakter voor muziek heeft een tweede betekenis: genot, geluk. De voor de hand liggende uitleg is natuurlijk dat mooie muziek gelukkig kan maken, vreugde kan brengen. Maar vreugde heeft ook nog een andere relatie met medicijn.
Medicijn wordt gekenmerkt door bitterheid. Een patiënt kan zijn gezondheid en geluk alleen maar terugkrijgen door de bitterheid van het medicijn. Deze paradox wortelt in de Doctrine van het Gemiddelde, een Confuciaanse klassieker die ons leert dat om een onoverwinnelijke positie te bereiken, we het gemiddelde moeten vinden en vasthouden, het midden tussen twee extremen. Zo’n kijk op de dingen maakt het mogelijk dat je hoop vinden onder tegenspoed, dat je voorzichtigheid kunt betrachten tijdens voorspoed. Vanuit dit principe kun je zien dat geluk 樂 besloten ligt in bitter medicijn 藥.

Taiji Chuan

Raadseltje. Wat klopt er niet aan deze titel? Taiji Chuan. Dat ziet er Chinees uit. Maar het is het niet. Ik geef het toe: ik erger me een beetje aan dit soort geminkukel. Vooral als het afkomstig is van een leraar. Dit kan echt niet. Maar het is aan de orde van de dag. Taiji Chuan toont in mijn ogen onkunde, en ik vrees dan meteen dat de kennis van de betreffende leraar doorspekt is met dit soort onkunde. En zo verwatert het wondermooie en leerzame terrein van de Chinese vechtkunst en gezondheidsleer meer en meer.
Maar wat is er nu fout (voor degenen die het nog niet zien)? In Chinese karakters noem je onze vechtkunst 太極拳. Die karakters zijn klanken. In het westen zijn pogingen gedaan om die klanken in voor ons begrijpelijke letters weer te geven. Dat gebeurde bijvoorbeeld volgens het Wade-Giles systeem. Daarin zien de klanken er zo uit: Tai Chi Chuan. In de praktijk is het een niet bijzonder accurate weergave van de klanken. In Wade-Giles spellen we bijvoorbeeld Tai Chi Chuan en Chi Kung, en vervolgens zie ik leraren opduiken die uitleggen dat de Chi in Taijiquan identiek is aan de Chi in Chi Kung. Nee, zonder dollen.
Tegenwoordig gebruiken we het pinyin. De weergave van de drie karakters in pinyin is: Taijiquan. Als je eenmaal weet hoe je de J en de Q (en andere letters) uitspreekt zul je zien dat dit een veel betere weergave van de klanken is.

Dus, je schrijft Tai Chi Chuan, wanneer de het ouderwetse Wade-Giles wilt volgen, óf in pinyin Taijiquan. Wanneer je Taiji Chuan schrijft mix je dus vreemd genoeg de twee systemen. Dat is net zo onzinnig als Tai Chi Quan. Onbegrijpelijk, in mijn ogen. En kwalijk. Er is al genoeg verwarring in ons werkveld, omdat de Chinese taal heel anders is, omdat hij moeilijk te begrijpen is. Laten wij als leraren daar niet ook nog eens aan bijdragen. Laten we de zaken helder uitleggen, en niet zomaar in het wilde weg kraaien. Je hoeft als leraar Chinese vechtkunst en gezondheidsleer geen diepgaande kennis van het Chinees te hebben, maar een aantal simpele en basale uitgangspunten lijken mij persoonlijk thuishoren in het repertoire van elke docent op ons vakgebied.
Tijger achterkant

2022 is het Jaar van de Tijger

Actie! Verandering! Drama! Spektakel! Het wordt een jaar waarin gebeurtenissen elkaar in een hoog tempo opvolgen en ze kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Veel tumult dus, anno 2022, veel reuring. Alles is in beweging. Veel toestanden, maar beslist ook openingen en positieve kansen! Tijger is ambitieus, moedig en uitdagend, enthousiast en genereus, zelfverzekerd en hulpvaardig. In de Chinese cultuur wordt Tijger gezien als de bewaker van kinderen.

We wensen je een hartverwarmend 2022, laat je niet uit het lood slaan en beweeg flexibel mee met de dingen die op je pad komen.

Het Chinese nieuwjaar valt op 1 februari. Het wordt ook wel het lentefeest (Chunjie 春节) of lichtfeest genoemd, en wordt in China soms wel 16 dagen lang gevierd, al telt het officieel erkende feest zeven dagen. Chinezen reizen door het hele land naar huis, om familie te bezoeken. Om het geluk niet weg te spoelen mag je op nieuwjaarsdag niet douchen. Je huis vegen of afval weggooien is zelfs verboden tot 5 februari. Daar staat tegenover dat oudejaarsdag goed wordt schoongemaakt, om plaats te maken voor al het goede.
De legende verhaalt dat de Jade Keizer alle dieren naar zijn paleis liet komen om deel te nemen aan een feestmaal. Ze moesten naar het paleis racen, en hun volgorde van binnenkomst zou bepalend zijn voor hun positie op de Chinese dierenriem. Tijger was er van overtuigd dat hij zou winnen, maar werd derde, na de rat (2020) en de os (2021).
facebook youtube email linkedin 
mtt logo groen transparant
Oranjeweg 123, 8166 JB Emst
06 - 2129 8781
Email Marketing Powered by MailPoet