Tai Chi Chuan en Qigong zijn mijn lust en mijn leven. In 1999 opende ik mijn school in Apeldoorn. In de beginjaren deed ik dat naast mijn baan. Sinds 2002 geef ik in de zomer gratis Tai Chi les in het park. In 2003 werd ik door mijn toenmalige werkgever ontslagen en sinds die dag wijd ik me alleen nog maar aan het lesgeven en het helpen van mensen om in hun kracht te komen staan en gezond te worden. Ik heb verschillende mensen opgeleid tot docent. Het kan in de school gebeuren dat je les krijgt van Nico Veenkamp.

Mijn manier van lesgeven wordt natuurlijk grotendeels bepaald door wie ik ben. Daarin speelt onder meer mijn oude beroep een rol; ik heb 25  jaar als journalist, copywriter en pr-man gewerkt. Ik ben een sterke persoonlijkheid die mensen makkelijk enthousiast maakt en motiveert. Ik versta de kunst om ook anderen in contact te brengen met hun levensenergie. Ik heb er plezier in om met mensen te werken, mensen te leren in balans  te komen en in hun kracht te staan.

“In Deventer zit een jongen en die zoekt een tekstschrijver,” zei een collega begin jaren ’90 tegen me. Ik belde hem, en dat telefoontje veranderde – achteraf bezien – mijn leven. ‘Die jongen’ was Gerbrand Martini, en hij gaf les in Ninjutsu, een Japanse vechtkunst. Al snel begon ik ook Tai Chi Chuan te beoefenen en ik raakte helemaal in de ban van deze Chinese vechtkunst. Ik was pas relatief kort bezig toen mijn leraar me lessen liet overnemen, en niet lang daarna had ik mijn eigen lesgroep. Eind jaren ’90 besloot ik mijn eigen school in Apeldoorn te starten.

Ja dit is een test

Met dr. Xie Peiqi

Met Li Laoshi en Brigitte Wangma


Speurtocht
Ik was nog maar net bezig met Tai Chi toen ik van alles in mijn lichaam begon waar te nemen. De sensaties van de Qi (levensenergie). Mijn speurtocht naar de aard, de oorsprong en de mogelijkheden voor toepassing van Qi voerde me langs een reeks van leraren, bij wie ik antwoorden hoopte te vinden. Zo trainde ik vele jaren bij William Chen, een jaar of vier bij Peter Ralston (Cheng Hsin en zwaardvorm), en ook bij leraren als Mantak Chia en Wee Kee Jin.

Dr. Xie Peiqi
Uiteindelijk voerde mijn speurtocht me naar een krijgskunst genaamd Yin Style Bagua, en naar de indrukwekkende grootmeester dr. Xie Peiqi. Jarenlang trainde ik samen met Carlo Thuvis, sportpsycholoog en leraar kickboksen en free fight, waarbij we boeken en video’s bestudeerden en elkaar hielpen om technieken te verbeteren. Later reisden we naar Londen, om daar weekenden te trainen bij de belangrijkste leerling van dr. Xie in Europa: John Davies.
Yin Style Bagua bestaat niet alleen uit acht verschillende, zeer complexe vechtsystemen, maar beschikt ook over een bijzonder uitgebreid gezondheidssysteem. In 2003 was ik bij dr. Xie in Beijing. Het was het jaar van SARS, en de WHO had een negatief reisadvies gegeven. Vandaar dat een geplande workshop niet doorging. Maar dr. Xie had zoveel bewondering voor zo’n stomme Hollander die toch naar China kwam, dat hij wekenlang min of meer privé-les heeft gegeven. In die tijd ontmoette ik in een park ook Li Jun, van wie ik les kreeg in Traditionele Yang-stijl.

Lees meer over dr. Xie Peiqi…

Dr. Zhu Shengan
Toen dr. Xie eind 2003 overleed werd ik afgesneden van een belangrijke bron van kennis op het gebied van de gezondheidsleer. Maar het geluk was met mij. In China vond ik een nieuwe leraar op het gebied van Tai Chi, in de persoon van dr. Zhu Shengan. Dr. Zhu zag ik gelukkig elk jaar. In 2004 kwam hij naar Nederland, en logeerde bij mij thuis. In 2007 – ik had mijn reis al geboekt – overleed hij zeer plotseling.

Ja dit is een test

Met dr. Zhu Shengan

Met dr. Zhu en een groep leerlingen


 

Lees meer over dr. Zhu Shengan…

Tai Chi zwaard met mevrouw Li.

Tai Chi zwaard met Li Jun, Retan Park, Beijing, 2003.