Het is winter!

Een paar dagen geleden is de winter begonnen. Dat klinkt wat raar, meestal zeggen we dat de winter op 21 december begint. Dat is de meteorologische benadering. Of je kunt 1 december als startdatum nemen, dat is dan de astronomische winter. Maar daar hebben wij het niet over in de dingen die we doen. Qigong is direct gerelateerd aan de natuur. We gaan dus uit van de natuurlijke winter. Dat moment dat wij westerlingen het begin van de winter ...
Lees verder →

Heerlijk slapen

Lekker slapen en uitgerust wakker worden is voor iedereen een soort van ontdekkingsreis. We zijn allemaal verschillend, en er is geen algemene toepasbare regel.
We proberen in ons leven dingen zo energiezuinig mogelijk te doen, om energie zo effectief mogelijk te gebruiken. We focussen op energiebesparing, en niets is daarbij effectiever dan een goede nachtrust. Er zijn allerlei uiteenlopende regels over hoe je zou kunnen of moeten slapen. Maar het belangrijkste is dat slapen natuurlijk zou moeten zijn, en ...
Lees verder →

Muziek geneest

Het Chinese karakter 藥 (yào) verwijst naar een medicijn. Het karakter is samengesteld uit twee delen. Het bovenste deel is 艹, dat is het Chinese radicaal dat bijvoorbeeld staat voor gras, of grasachtige planten of kruiden. Het onderste deel 樂 (uitgesproken als yuè of lè) is een Chinees karakter dat twee betekenissen heeft. Het kan staan voor muziek, maar ook voor geluk.
De twee delen samen en drie betekenissen samen geven inzicht in hoe de oude Chinezen naar geneeskunde keken. ...
Lees verder →

Tai Chi effectief bij fibromyalgie

Voor zover we daar nog aan twijfelen: recent Italiaans wetenschappelijk onderzoek heeft dit nog eens aangetoond. Het onderzoek, getiteld Invloed van een revalidatie met Tai Chi Chuan in een Italiaanse patiëntengroep met fibromyalgie syndroom, geeft de voordelen aan van Tai Chi op fysiek, psychosociaal, emotioneel en spiritueel vlak.

http://www.ctcpjournal.com/article/S1744-3881(16)30042-1/abstract?cc=y=

Op de website Fibromyalgia News Today is een algemeen artikel over dit onderzoek te lezen: http://fibromyalgianewstoday.com/efficacy-of-rehabilitation-with-tai-ji-quan-in-an-italian-cohort-of-patients-with-fibromyalgia-syndrome/.

Shen, Yi, Qi, Li – Gouden regels bij het trainen 2

Intentie (意 Yi) is een actief deel van je bewustzijn (神Shen). Intentie kan het fysiologisch functioneren van het menselijk organisme beïnvloeden. Je bewustzijn beïnvloedt de Qi door Yi.
Er zijn twee interpretaties van Qi. Het refereert aan adem (lucht). Maar het verwijst ook naar ‘ware adem’ (真气Zhen Qi), oftwel ‘originele adem’ (元气 Yuan Qi), die genoemd wordt in de Chinese geneeskunde én naar ‘interne Qi’ (内气 Nei Qi) die genoemd wordt in school voor interne Martial Arts.

Yi is niet ...

Lees verder →
Pagina 1 van 16 12345...»